Array

κομματιάζουν και ξεπουλάνε και τον ΟΣΕ

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την ανακοίνωση του νέου νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ και ο ΟΣΕ φαίνεται να είναι ο πρώτος δημόσιος οργανισμός που χτυπιέται από τις νέες ρυθμίσεις. Θυμίζουμε το άρθρο του προηγούμενου φύλλου του Ξ., όπου αναφερόταν πως οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ (μείωση μισθών, απολύσεις) θα εφαρμοστούν αρχικά στις συγκοινωνίες.

Ιδιωτικοποιήσεις των τρένων σε όλη την Ευρώπη

Τα τρένα αποτελούν φιλέτο για τους ιδιώτες, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε η Κομισιόν έχει εκδώσει ειδική οδηγία που αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους θα ξεκινήσει σε κάθε χώρα το ξεπούλημα της δημόσιας υπηρεσίας. Είναι λοιπόν αναπόφευκτο να δοθεί τέλος στον δημόσιο χαρακτήρα του ΟΣΕ.

“Σαλαμοποίηση” και

ξεπούλημα

Η κυβέρνηση λοιπόν ετοιμάζει ένα σχέδιο “τύπου Ολυμπιακής”, δηλαδή κομμάτιασμα των διαφόρων υπηρεσιών και ξεπούλημα ανά κομμάτι. Όπως φαίνεται τα “κομμάτια” θα είναι τέσσερα:

• τα “τρένα ΣΕ”, εταιρία η οποία θα αναλάβει το κυκλοφοριακό έργο και τον προαστιακό σιδηρόδρομο

• η ΕΔΙΣΥ, μια υποτίθεται ανεξάρτητη αρχή η οποία θα ρυθμίζει την κυκλοφορία και τη συντήρηση του δικτύου. Αυτή ο φορέας θα είναι και ο σύνδεσμος με τις ιδιωτικές εταιρίες που θα εμπλακούν.

• Η ΓΑΙΑ ΟΣΕ, η οποία θα εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία του οργανισμού.

• Η ΕΡΓΟΣΕ, η οποία θα αναλαμβάνει (όπως ήδη κάνει) το κατασκευαστικό κομμάτι του δικτύου και θα δίνει τα έργα στην κατασκευαστική εταιρία της αρεσκείας της.

Απολύσεις και

μειώσεις μισθών

Ο υπουργός μεταφορών, Λιάπης, υπόσχεται πως δε θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας από τους 8000 εργαζόμενους του ΟΣΕ. Δεν υπόσχεται όμως πως δε θα γίνει μείωση μισθών. Με όπλο το παραθυράκι που αφήνει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει χωρίς κανένα διάλογο με τους εργαζόμενους σε μειώσεις μισθών μέχρι και 10%. Αδύνατο όμως φαίνεται και το να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, τη στιγμή που σχεδιάζεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

Ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Όλα αυτά που σχεδιάζονται για τους σιδηροδρόμους στην Ελλάδα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε άλλες χώρες. Λόγου χάρη στην Αγγλία, όπου πλέον υπάρχει πλήρης ιδιωτικοποίηση των τρένων, οι τιμές των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, μαζί με τα δυστυχήματα στις γραμμές. Η χώρα που φημίζεται για το σιδηροδρομικό της δίκτυο (άλλωστε εκεί ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο τρένο) αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν την επανεθνικοποίηση των τρένων. Ίδια κατάσταση και στη Γαλλία.

Ανάγκη για Δημόσιους και

ασφαλείς σιδηροδρόμους

Η μεταφορά των πολιτών είναι δημόσιο αγαθό. Δεν είναι δυνατόν να ρισκάρονται ανθρώπινες ζωές, επειδή η κάθε ιδιωτική εταιρία που θα αναλάβει τα τρένα θα φροντίσει να μειώνει το κόστος της με την περικοπή της συντήρησης. Αυτό το έργο το έχουμε δει ήδη στις αερομεταφορές, όπου η ασφάλεια των επιβατών στις λεγόμενες εταιρίες φτηνού κόστους τύπου HELIOS είναι ανύπαρκτη.

Από την άλλη, είναι απαραίτητο να μπορούν και οι φτωχότεροι πολίτες να ταξιδεύουν, χρειάζεται λοιπόν να υπάρχουν πολύ φτηνές τιμές στα εισιτήρια που θα συνδυάζονται με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Επιτέλους, και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δε νοείται να υπάρχει κέρδος!

Κ.Γ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα