Κόκκινο και άσπρο μας κάνουν… ακριβότερα προϊόντα! Ο «ροζ φόρος» και πως λειτουργεί

Συνδυάζοντας το κόκκινο με το άσπρο χρώμα, θα πάρουμε σαν αποτέλεσμα το ροζ χρώμα. Χρώμα που στις συνειδήσεις του κόσμου είναι πλέον συνυφασμένο με τα κορίτσια και τις γυναίκες και θα το συναντήσουμε σε πάρα πολλά προϊόντα: ρούχα, παιχνίδια, παιδικά βιβλία και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε. Ότι βάφεται με ροζ χρώμα μας παραπέμπει κατευθείαν σε προϊόν για «εσάς κυρίες μου»!

Ο διαχωρισμός των προϊόντων σε «κοριτσίστικα-ροζ» και «αγορίστικα-μπλε» προϊόντα εξυπηρετεί βασικούς σκοπούς του οικονομικού μας συστήματος. Αφενός, χτίζει τους διαφορετικούς ρόλους των δύο φύλων, αφού το αγοράκι θα παίξει με σπαθιά, αυτοκινητάκια, στηθοσκόπια κλπ, ενώ το κοριτσάκι θα παίξει με κούκλες, κουζινικά, καλλυντικά κλπ. Έτσι από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά θα μάθουν σύμφωνα με το βιολογικό τους φύλο, ποιά θα είναι τα καθήκοντα και οι ρόλοι που θα αναλάβουν σαν ενήλικες.

Αφετέρου, η ύπαρξη διαφορετικών παιχνιδιών και προϊόντων, φέρνει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τις επιχειρήσεις που τα κατασκευάζουν, αφού δημιουργούνται παράλληλα δύο διαφορετικά καταναλωτικά κοινά. Έτσι για παράδειγμα, μία οικογένεια που απέκτησε πρώτα ένα κοριτσάκι και στη συνέχεια αγοράκι, δε μπορεί να χρησιμοποιήσει για το αγοράκι τα πράγματα που αγόρασε για το κοριτσάκι όταν αυτό γεννήθηκε. Γιατί η πλειοψηφία των γονιών δεν θα ντύσουν με ροζ φορμάκι το αγοράκι τους, δεν θα του μάθουν να κάνει ποδήλατο σε ροζ ποδηλατάκι κοκ.

Αυτός ο διαχωρισμός σε χρώματα και προϊόντα μας ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή μας, αφού είναι σχεδόν αυτονόητο πως μία γυναίκα θα ξυριστεί με ξυραφάκια σε ροζ συσκευασία, θα χρησιμοποιήσει γυναικείο σαμπουάν, θα βάλει και.. γυναικείες (!) -ροζ- ωτοασπίδες αφού σχεδόν κάθε προϊόν που αγοράζουμε, βγαίνει σε δύο διαφορετικές εκδοχές: για τον άντρα και για την γυναίκα!

Ναι, πληρώνουμε περισσότερα!

Και αν το καπιταλιστικό σύστημα έχει καταφέρει να κερδίζει πολλά με τον διαχωρισμό των προϊόντων σε γυναικεία και αντρικά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν ψάχνει τρόπους για να κερδίσει ακόμα περισσότερα: Έτσι, τα «γυναικεία» προϊόντα κοστίζουν περισσότερο από τα αντίστοιχα αντρικά!

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στη Νέα Υόρκη από το New York City’s Department of Consumer Affair, τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών για τις γυναίκες στοιχίζουν 48% περισσότερο από τα αντίστοιχα αντρικά, τα γυναικεία ξυραφάκια 11% περισσότερο, τα τζιν παντελόνια 10% κοκ!

Το μεγαλύτερο κόστος στα γυναικεία προϊόντα δεν είναι «αμερικάνικο» φαινόμενο. Ας δούμε τι ανακαλύψαμε με μια σύντομη έρευνα εδώ στην Ελλάδα:

Το φθηνότερο γυναικείο άρωμα Dolce & Gabbana που βρήκαμε στο διαδίκτυο είναι 25ml και κοστίζει 26 ευρώ, ενώ το φθηνότερο αντρικό είναι 40ml και κοστίζει 27,34 ευρώ (στο skroutz). Εντάξει, τα ακριβά αρώματα δεν είναι αντιπροσωπευτικά για το πού ξοδεύει το σύνολο της κοινωνίας τα λεφτά του. Ας δούμε λοιπόν κάποια άλλα προϊόντα.

Ξυραφάκια Bic. Η πορτοκαλί συσκευασία των 10, δηλαδή η αντρική, με διπλή λεπίδα κοστίζει 1 ευρώ στο σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα η ροζ συσκευασία των 8 με διπλή λεπίδα στοιχίζει 2 ευρώ. Και τα δύο ξυραφάκια είναι τα ίδια, με την ίδια λεπίδα. Η μόνη διαφορά είναι στο χρώμα.

Μπλε στυλό με μπλε καπάκι και μπλε στυλό με χρωματιστά καπάκια for her (για εκείνη) – ίδιας μάρκας με τα ξυραφάκια. Τα for her κοστίζουν ακριβότερα. (Bic for Her, 5 tem. 2,20 ευρώ/Bic απλό, 4 τεμ. 0,99 στο Skroutz)

Το Levis 501, το ανδρικό κοστίζει περίπου 10 ευρώ φθηνότερα από το γυναικείο. (Levis 501 ανδρικό 70,70 ευρώ/Levis γυναικείο 80,80 ευρώ στο Spartoo)

Ροζ φόρος

Το παραπάνω… φαινόμενο είναι παγκόσμιο, έχει όνομα και αυτό είναι «ροζ φόρος»! Όλο και περισσότερες γυναίκες σε όλον τον κόσμο διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τα γυναικεία προϊόντα κοστίζουν περισσότερο από τα αντρικά, απλά και μόνο επειδή είναι γυναικεία!

Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άντρες, τότε το κόστος αγοράς προϊόντων για τις γυναίκες είναι ακόμα μεγαλύτερο! Οι γυναίκες πληρώνονται κατά μέσο όρο 16% λιγότερα από τους άνδρες, όπως δείχνει έρευνα που έγινε το 2016 στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή για κάθε ευρώ που κέρδιζε μέσα σε μια ώρα ένας άνδρας, μια γυναίκα κέρδιζε κατά μέσο όρο 84 λεπτά- για την ίδια εργασία!

Και τελικά, ο μεγάλος κερδισμένος είναι οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες που παράγουν προϊόντα με τρόπο που διαχωρίζει τους ρόλους, την αυτοπεποίθηση και τις φιλοδοξίες των δύο φύλων, δημιουργεί εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων και διαφορετικών μισθών και μετά τους διαχωρίζει και σαν πελάτες, κερδίζοντας ακόμα περισσότερα λεφτά!

Θα έρθει βέβαια η αντίστοιχη «παγκόσμια ημέρα» και επιχειρήσεις και εργοδότες θα βγάλουν προς τα έξω την «ευαισθησία» τους για τη γυναίκα… την οποία ξεζουμίζουν τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα