Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, παραμονή της 24ωρης Γενικής Απεργίας, η διοίκηση του εργοστασίου της Coca Cola στο Βόλο ανακοίνωσε ότι η εταιρεία κλείνει το εργοστάσιο του Βόλου και μεταφέρει την παραγωγή σε μια μεγάλη μονάδα στο Σχηματάρι.
Η πρόταση της εργοδοσίας φαίνεται να περιλαμβάνει «κίνητρα» για τους εργαζόμενους του Βόλου ώστε να μετακομίσουν στο Σχηματάρι ή να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Κανείς βέβαια δεν εγγυάται στο μέλλον τις θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα, το πλήγμα για την τοπική οικονομία του Βόλου θα είναι πολύ μεγάλο.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι της Coca Cola απάντησαν με κατάληψη του εργοστασίου από την Τετάρτη το βράδυ ενώ σήμερα (Παρασκευή 13/11) αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας για τη Δευτέρα και την Τρίτη. Την Τρίτη 17/11 θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση όπου θα πάρουν αποφάσεις.
Σήμερα μέλη του «Ξ» Βόλου επισκέφτηκαν το κατειλημμένο εργοστάσιο όπου ενημερώθηκαν και συζήτησαν με εργαζόμενους και τον πρόεδρο του σωματείου Λ. Τσελεπή.
Ακολουθεί η ανακοίνωση συμπαράστασης από το «Ξεκίνημα» Βόλου.
www.volos.xekinima.org
xekinima.volou@gmail.com
Βόλος, 13/11/2015
Συμπαράσταση στους εργαζόμενους της Κόκα Κόλα Βόλου
Η Τοπική Οργάνωση Βόλου του Ξεκινήματος εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον απεργιακό αγώνα και την κατάληψη των εργαζομένων της Κόκα Κόλα για να μην μπει λουκέτο στο εργοστάσιο του Βόλου. Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε τον αγώνα σας με όλες μας τις δυνάμεις.
Οι βιομήχανοι έχουν εξαπολύσει μια συνολική επίθεση ενάντια στα εισοδήματα, τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Δεν είναι τυχαίο ότι το λουκέτο στο εργοστάσιο της Κόκα Κόλα έρχεται την ίδια περίοδο που οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ είναι αντιμέτωποι με απολύσεις ενώ οι εργαζόμενοι σε άλλα εργοστάσια αντιμετωπίζουν εργοδοτικές επιθέσεις.
Ούτε είναι τυχαίο ότι αυτό το μπαράζ επιθέσεων ξεδιπλώνεται τη χρονική περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας προδώσει τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα και έχοντας περάσει στο στρατόπεδο της άρχουσας τάξης, εφαρμόζει το 3ο μνημόνιο και ψηφίζει αντιλαϊκά μέτρα.
Για αυτό θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου αγώνα ανάμεσα στους εργαζόμενους όλων των εργοστασίων μαζί με τα λαϊκά στρώματα της πόλης του Βόλου.
Σε ότι αφορά την Κόκα Κόλα το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο; Είναι ξεκάθαρο ότι η εργοδοσία στην Κόκα Κόλα, όπως και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, παίρνουν αποφάσεις με ένα και μόνο κριτήριο: τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους.
Με βάση αυτό δεν έχουν κανένα δισταγμό να κλείσουν εργοστάσια, να τα μετακινήσουν σε άλλες χώρες χαμηλότερου εργατικού κόστους και να απαιτήσουν από τους εργαζόμενους στη χώρα μας μισθούς πείνας.
Για αυτό ο μόνος τρόπος για να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό είναι, κατά τη γνώμη μας, το να περάσει στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, και στο βαθμό που χρειάζεται να αναπροσαρμόσει την παραγωγή του (παράγοντας διαφορετικά αναψυκτικά και ποτά) στην προοπτική της πλήρους εθνικοποίησής του κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.