Κοινή ανακοίνωση συλλογικοτήτων και οργανώσεων σχετικά με τον θάνατο του Εμπουκά

Δημοσιεύουμε κοινή ανακοίνωση αντιφασιστικών/αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων, οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, σχετικά με τον θάνατο του 35χρονου νιγηριανού μετανάστη Maman Shubek (Embuka), που κατέληξε στις 8/2/2019, στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας.


Οι οργανώσεις μας που υπογράφουν την παρούσα, έχοντας πραγματοποιήσει τη δική τους έρευνα θέλουν να καταγράψουν τα ακόλουθα σε σχέση με τον θάνατο του Embuka (ΜΑΜΑΝ SHUBEK), που απασχόλησε το κοινό πριν από 2 μήνες. 

Την 8η Φεβρουαρίου 2019, κατέληξε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, ο Μaman Shubek (Embuka), Νιγηριανός μετανάστης, ηλικίας 35 ετών, πατέρας ενός νήπιου 6 μηνών.

Ο Μaman Shubek είχε βγει από το σπίτι του, εκείνο το πρωί και έκτοτε δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Η σύντροφός του τον αναζήτησε σε κοινούς γνωστούς και στα μέρη όπου σύχναζε, ενώ κάποιος την πληροφόρησε ότι είχε δει στην Ομόνοια, να τον συλλαμβάνουν αστυνομικοί και να τον κτυπούν. Από το Αστ. Τμήμα της Ομόνοιας αρνήθηκαν οποιαδήποτε γνώση. 

Δικηγόρος της οικογένειας που ειδοποιήθηκε, τον αναζήτησε στα αστυνομικά τμήματα και σε νοσοκομεία την ίδια και τις επόμενες ημέρες χωρίς αποτέλεσμα. 

Την Δευτέρα, 11/2/2019, ο συνήγορος πληροφορήθηκε τελικά από αστυνομικό του Α.Τ. Ομόνοιας, ότι ο Μaman Shubek είχε καταλήξει μέσα στο Τμήμα, όπου είχε προσαχθεί για εξακρίβωση στοιχείων, την Παρασκευή, 8/2/2019.

Όπως προέκυψε από τις πληροφορίες της Αστυνομίας, τον θάνατο διαπίστωσε μοτοσικλετιστής του ΕΚΑΒ, που δεν ήταν γιατρός και δεν συνέταξε πιστοποιητικό θανάτου, δεν κλήθηκε ασθενοφόρο και δεν επιχειρήθηκε να μεταφερθεί ο νεκρός σε Νοσοκομείο, αλλά παραδόθηκε αμέσως το σώμα του σε γραφείο τελετών, συνεργαζόμενο με την αστυνομία και μεταφέρθηκε στα ψυγεία του νεκροταφείου Μενιδίου, ενώ δεν ενημερώθηκε ούτε η Πρεσβεία της Νιγηρίας, ούτε η Κοινότητα των Νιγηριανών.

Πιστοποιητικό θανάτου , εκδόθηκε τρείς ημέρες μετά τον θάνατο, την 11/2/19, οπότε για πρώτη φορά η ιατροδικαστής Σ.Μαριανού, εξέτασε το σώμα του θανόντος, ενώ μέχρι τότε δεν υπήρχε επίσημη πιστοποίηση του θανάτου, καθώς ο δικυκλιστής του ΕΚΑΒ δεν ήταν γιατρός και δεν μπορούσε να εκδώσει τέτοιο πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό ανέφερε ως αιτία θανάτου το «πνευμονικό οίδημα». 

Την ίδια ημέρα, 3 ημέρες μετά τον θάνατο, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών που ανέλαβε την υπόθεση , κοινοποίησε ενημέρωση προς την Πρεσβεία της Νιγηρίας, περί «αιφνιδίου θανάτου υπηκόου Νιγηρίας», στην οποία αναφέρει ότι 

«Την 8/2/2019 περί την 11.30 προσήχθη στο Αστ.Τμήμα Ομόνοιας ο υπό στοιχεία ΜΑΜΑΝ SHUBEK του ALI και της BATULO, γεννηθείς 01/01/1985 στην Νιγηρία από αστυνομικούς του Σχεδίου Πεζών Περιπολιών Κέντρου Πόλεως, προκειμένου να εξακριβωθεί το νόμιμο της παραμονής του. Κατά την παραμονή του στην αίθουσα αναμονής του Αστυν. Τμήμα Ομόνοιας και χωρίς προηγουμένως να έχει εκφράσει κάποια αδιαθεσία στους αστυνομικούς ο ελεγχόμενος έχασε τις αισθήσεις του. Άμεσα κλήθηκε το κέντρο του ΕΚΑΒ και περί την 12.20 προσήλθε δικυκλιστής διάσωσης του ΕΚΑΒ όπου και διαπίστωσε τον θάνατο του». 

Μέχρι εκείνη την στιγμή, δήλωναν άγνοια για το θέμα τόσο το Α.Τ. Ομονοίας, όσο και αυτό της Κυψέλης, από το οποίο μάλιστα είχαν προτρέψει την σύντροφό του να υποβάλει δήλωση εξαφάνισης. 

Τις επόμενες ημέρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις που ζητούσαν να μάθουν τι είχε συμβεί. 

Κατά την ενημέρωση μίας εξ αυτών, αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο θανών είχε καταπιεί συσκευασίες ναρκωτικών, όμως, η προσαγωγή δεν είχε γίνει για αιτία που είχε σχέση με ναρκωτικά, αλλά μόνον για εξακρίβωση στοιχείων. 

Ένα μήνα αργότερα , ανακοινώθηκε ότι από την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας και νεκροτομής και ιδίως από την τοξικολογική, προέκυπτε ανίχνευση τοξικών ουσιών στο αίμα και στα ούρα του θανόντος. Σύμφωνα με αυτήν η ιστολογική εξέταση διαπίστωνε «πρόσφατες ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου», ενώ η τοξικολογική ανίχνευσε ταυτόχρονα ηρωίνη και κοκαΐνη στο αίμα του θανόντος (!!!) και κοκαΐνη στα ούρα, χωρίς όμως να προσδιορίζονται τα ποσοστά για να εκτιμηθεί αν τα παραπάνω ήταν θανατηφόρα. 

Η ιατροδικαστής όρισε ως αιτία θανάτου τις «πρόσφατες ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου – λήψη εξαρτησιογόνων ουσιών»

Τα παραπάνω γεννούν κρίσιμα ερωτήματα για τις αιτίες και τις συνθήκες θανάτου του Μaman Shubek και οι οργανώσεις μας που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν στο γεγονός ότι ένας ακόμη νεκρός ερχόταν να προστεθεί στη λίστα των ανθρώπων που έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στα χέρια της αστυνομίας, ζητούν απαντήσεις:

Α. Ποια ήταν τελικά η πραγματική αιτία του θανάτου του ΜΑΜΑΝ SHUBEK; 

 • Οι «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις» δεν αποτελούν αφ’ εαυτών αιτία θανάτου, καθώς δεν αναφέρεται να έχει προκληθεί καρδιακή ανακοπή ή οξύ ισχαιμικό επεισόδιο, που θα μπορούσε να επιφέρει τον θάνατο. Άλλωστε ο Maman Shubek δεν προκύπτει να έπασχε από κάποιο καρδιακό νόσημα.
 • Αν ο θάνατος είχε επέλθει συνεπεία χρήσης ουσιών, θα έπρεπε να προκύπτουν ενδείξεις χρήσης, όπως βελονονυγμοί ή άλλες αλλοιώσεις που μαρτυρούν τη λήψη με εισπνοές. Πλην όμως τέτοια στοιχεία δεν προκύπτει να διαπιστώθηκαν στο σώμα του νεκρού. Άλλωστε, η συνολική εικόνα του δεν προσιδίαζε σε συστηματικό χρήστη ναρκωτικών ουσιών και οι οικείοι του βεβαιώνουν ότι δεν ήταν χρήστης. 
 • Αν η αιτία του θανάτου ήταν η χρήση ουσιών, θα έπρεπε να έχει παρουσιάσει εμφανείς που θα έπρεπε να έχουν γίνουν αντιληπτές από τα αστυνομικά όργανα που τον προσήγαγαν και που τον κρατούσαν, όμως τέτοια δεν αναφέρονται. 
 • Αντίστοιχα, πριν περιέλθει σε απώλεια των αισθήσεων, θα έπρεπε να έχει παρουσιάσει ο θανών οργανικά συμπτώματα συνεπεία του προκληθέντος πνευμονικού οιδήματος ή καρδιακού επεισοδίου ( υσφορία, δύσπνοια, σπασμοί, ναυτία, εμετοί, δυσχέρεια κατάποσης κλπ), πλην όμως ούτε οποιαδήποτε τέτοια συμπτώματα αναφέρονται. 
 • Αν αιτία του θανάτου ήταν η κατάποση συσκευασιών, όπως επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη, θα έπρεπε να διερευνηθεί η παρουσία υπολειμμάτων τους στο στομάχι, πλην όμως τέτοιο στοιχείο δεν προκύπτει να υπάρχει. 
 • Σημειωτέον ότι ο χρόνος που διαρρέει από την προσαγωγή (11.30) έως τον θάνατο (12.20) είναι πολύ σύντομος για να έχει επέλθει ο θάνατος συνεπεία χρήσης και μάλιστα χωρίς συνωδά συμπτώματα, ακόμη και στην περίπτωση της τοξικής δηλητηρίασης. 
 • Επιπλέον το παραπάνω διάστημα είναι πολύ σύντομο για να πιστοποιηθεί ότι επήλθε θάνατος και να θεωρηθεί ως τετελεσμένο γεγονός, χωρίς να ζητείται άμεσα η μεταφορά σε νοσοκομείο και να μην επιχειρείται οποιαδήποτε προσπάθεια ανάνηψης και επαναφοράς του πάσχοντος στη ζωή. Όμως καμία τέτοια προσπάθεια δεν προκύπτει να έχει γίνει.

Β) Πως εξηγείται η στάση της αστυνομικής αρχής απέναντι στο περιστατικό; 

 1. Πότε, από ποιους και για ποιο λόγο προσήχθη ο Μaman Shubek στο Α.Τ. Ομόνοιας; Διότι αν είχε υποπέσει στην αντίληψη των αστυνομικών διάθεση ναρκωτικών ουσιών, είτε κατοχή , έπρεπε να γίνει σύλληψη και όχι προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων. Όμως η αστυνομική αρχή σταθερά αναφέρθηκε σε εξακρίβωση στοιχείων. 
 2. Αν είχε υποπέσει στην αντίληψη των οργάνων που διενέργησαν την προσαγωγή , ότι ο προσαχθείς είχε προβεί σε κατάποση συσκευασιών ναρκωτικών, γιατί δεν ελήφθησαν άμεσα μέτρα για την μεταφορά του σε νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε πλύση στομάχου και να αποτραπούν οι τυχόν συνέπειες , αλλά και να εντοπιστούν οι παράνομες ουσίες, (πράγμα που προκύπτει ότι δεν επιχειρήθηκε ποτέ). 
 3. Πώς δεν υπέπεσε στην αντίληψη των αστυνομικών της προσαγωγής είτε του Τμήματος ότι ο θανών αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, παρά το ότι χώρος αναμονής των προσαγόμενων για εξακρίβωση χωρίζεται από τα γραφεία των αστυνομικών με διαφανές διαχωριστικό, ενώ στο χώρο παραμένει πάντοτε φρουρός, επομένως αν ο θανών παρουσίαζε σημάδια επερχομένου ισχαιμικού επεισοδίου, είτε τοξικού σοκ θα έπρεπε αυτό να γίνει αντιληπτό, κάτι τέτοιο όμως δεν προκύπτει. 
 4. Γιατί για ένα περιστατικό με τέτοια χαρακτηριστικά (αιφνίδια κατάρρευση χωρίς εμφανή αιτία ενός νέου και υγιούς άνθρωπου) που οδήγησε τελικά στον θάνατο δεν κλήθηκε άμεσα ασθενοφόρο που να διαθέτει γιατρό και κατάλληλα μηχανήματα για ανάνηψη, ώστε να γίνει αερισμός πνευμόνων, διασωλήνωση, χορήγηση αντιδότων και να καταβληθεί προσπάθεια διάσωσης του θύματος, αλλά προσήλθε μόνον δικυκλιστής διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος δεν ήταν καν γιατρός;
 5. Γιατί αρκέστηκε η αστυνομική αρχή στην προφορική διαβεβαίωση περί του θανάτου από έναν διασώστη, όταν τον θάνατο μόνον γιατρός μπορούσε να πιστοποιήσει και παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες της κατάρρευσης (αναιτιολόγητος θάνατος σε δημόσιο κατάστημα, ενός νέου και υγιούς ανθρώπου, κατά την διάρκεια προσαγωγής, κατ’ ουσίαν κράτησης δηλαδή) επέβαλαν την εξάντληση κάθε δυνατού μέσου για την επαναφορά του στη ζωή;
 6. Πως, πότε, με ποια στοιχεία και από ποιόν αποκλείστηκε η δυνατότητα μεταφοράς του σε νοσοκομείο και επαναφοράς του στη ζωή, παρά το γεγονός ότι μεταξύ της σύλληψης και του θανάτου μεσολαβούσαν μόλις 50 λεπτά; 
 7. Πώς με εντολή τίνος και για ποιο λόγο παραδόθηκε ο νεκρός αμέσως σε γραφείο τελετών της επιλογής της αστυνομικής αρχής, χωρίς να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για την διαπίστωση του θανάτου, χωρίς να ενημερωθεί η ιατροδικαστική υπηρεσία, χωρίς να ενημερωθούν η Πρεσβεία, χωρίς να ερωτηθεί η Κοινότητα και να ανευρεθούν οι οικείοι του για να αναλάβουν τη σωρό;
 8. Που παρέμεινε η σωρός κατά το διάστημα από τις 8/2 έως τις 11/2, οπότε και παραδόθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία και πως δικαιολογείται αυτή η καθυστέρηση;
 9. Γιατί απεκρύβη το γεγονός του θανάτου από την σύντροφό του που τον αναζητούσε και από τον συνήγορο τους; Και γιατί η αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία είχε αναλάβει τον σχηματισμό δικογραφίας, δυο μέρες μετά τον θάνατο κάλεσε την σύντροφο του να υποβάλει δήλωση εξαφάνισης και μάλιστα μετά από 24 ώρες, ενώ ήδη ο θάνατος ήταν γνωστός;

Με τα παραπάνω δεδομένα και με τις πληροφορίες που η ίδια η αστυνομική αρχή έχει παράσχει μέχρι σήμερα, ο θάνατος του ΜΑΜΑΝ SHUBEK δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα που οδηγούν στην πεποίθηση ότι η κατάληξή του δεν ήταν προϊόν, χρήσης ουσιών, ούτε προϋπάρχοντος προβλήματος υγείας, είτε δικής του απερισκεψίας, αλλά εγκληματικών ενεργειών, πράξεων και παραλείψεων που προηγήθηκαν και συνεπεία των οποίων επήλθε ο θάνατος, και σοβαρών πράξεων και παραλείψεων που ακολούθησαν μετά από την κατάληξη του θανόντος, δημιουργώντας σοβαρές υπόνοιες ότι υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια απόκρυψης των αιτιών του θανάτου όπως και του ίδιου του θανάτου του Maman Shubek, ενώ βρισκόταν στα χέρια της αστυνομίας.

Και πρέπει οι εμπλεκόμενοι να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για να καταστεί γνωστό τι ακριβώς συνέβη στις 8/2/19 στο Α.Τ. της Ομονοίας που οδήγησε στον θάνατο ενός νέου και υγιούς ανθρώπου, όποιος και αν ήταν. 

Και εφόσον προκύπτουν ευθύνες για τον θάνατο να παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Κατόπιν αυτού 

Ζητούμε 

 • Να συνεχισθεί η διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του θανάτου του Maman Shubek. 
 • Να ανατεθεί η υπόθεση σε Εισαγγελικό λειτουργό, λόγω της σοβαρότητάς της και του δημοσίου θορύβου που έχει προκαλέσει, δεδομένου ότι η διερεύνηση των ευθυνών που έγινε προανακριτικά από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών δεν παρέχει εχέγγυα αντικειμενικής και αμερόληπτης εξέτασης των πραγματικών περιστατικών και στερείται αξιοπιστίας.
 • Να εξεταστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην σύλληψη και προσαγωγή. 
 • Να αναζητηθούν οι μαρτυρίες όλων όσοι ήσαν παρόντες για οποιοδήποτε λόγο στο χώρο όπου κατέρρευσε ο Shubek. 
 • Να δοθούν στοιχεία για τις επικοινωνίες του Τμήματος με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση σε σχέση με το γεγονός και να δημοσιοποιηθούν οι διάλογοι με το ΕΚΑΒ, με το Κέντρο, μέσω τηλεφώνων και μέσω ασυρμάτων. 
 • Να διενεργηθεί νέα ιατροδικαστική εξέταση παρουσία τεχνικού σύμβουλου της οικογένειας, 
 • Να διερευνηθεί διεξοδικά και εξαντλητικά η υπόθεση, ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα που τίθενται σε σχέση με τον τρόπο και τις συνθήκες θανάτου του Shubek.

Αλλιώς θα εδραιωθεί η πεποίθηση ότι μία ακόμη εγκληματική ενέργεια, με πράξη ή παράλειψη μελών του σώματος της αστυνομίας οδήγησε σε έναν ακόμη άδικο θάνατο.

Αθήνα 2/5/19

Οι οργανώσεις:

 • Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας/Πειραιά
 • Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε
 • Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Περάματος
 • Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
 • Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό
 • Χώρος στέγασης προσφύγων City Plaza
 • Στέκι Μεταναστών
 • Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση Ξεκίνημα
 • Αntinazi Zone, ΟΚΔΕ Σπάρτακος
 • Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα