Κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας: Όχι στην κατάργηση των μαθημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας!

Χριστίνα Κυπρίδου, αναπληρώτρια θεατρολόγος

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 23/06, στο Υπουργείο Παιδείας από τον εκπαιδευτικό κόσμο, ενάντια στις αντιπαιδαγωγικές αλλαγές στα προγράμματα μαθημάτων Γυμνασίου και Λυκείου που εδώ και λίγες μέρες ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν Σύλλογοι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα σωματεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ), η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων κ.α.

Σύμφωνα με τις αιφνίδιες τροποποιήσεις, αφαιρούνται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Α’ Λυκείου τα μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας (θέατρο, μουσική, εικαστικά) τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών (π.χ. Κοινωνιολογία, από τη Β’ και Γ’ Λυκείου), όπως και το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο από την Γ’ Λυκείου. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Υποβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, απογύμνωσή της από μαθήματα που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια και τη διαμόρφωση κριτικά σκεπτόμενων μαθητών, καθώς και την περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας αναπληρωτών που εργάζονταν ως τώρα στους κλάδους αυτούς! Επίσης, διορισμένοι εκπαιδευτικοί των κλάδων που θίγονται θα απορροφηθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση γεγονός που θα φέρει ανακατατάξεις στον χάρτη των προσλήψεων εκεί.

Είναι πασιφανές ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ μακριά από την κατανόηση των λέξεων πολιτισμός και παιδεία και ότι προωθεί μια δημόσια εκπαίδευση φτωχή κι ελλιπή, που μόνο όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να την «συμπληρώνει» στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δε μας κάνει εντύπωση η διαπίστωση αυτή, αλλά το σίγουρο είναι ότι δε θα αφήσει τους εκπαιδευτικούς παθητικούς θεατές της υποβάθμισης της παρεχόμενης ως τώρα παιδείας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ήδη κάποιοι βαθμολογητές απέχουν από τη βαθμολόγηση των γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις αλλαγές, ενέργεια που μπορεί να επεκταθεί το επόμενο διάστημα.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες με επόμενη διαμαρτυρία σήμερα, 24/06, στις 13:00 στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), καθώς και αύριο, Πέμπτη στις 19:00 έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα.

Ας είμαστε όλοι εκεί!

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής