Διαβάστε παρακάτω συνέντευξη με την Ειρήνη Ανδρουτσοπούλου, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας.
- Σχολεία της Κυψέλης βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις για τα Ωνάσεια και τα Τέμπη. Μπορείς να μας πεις ποια σχολεία βρίσκονται σε κινητοποίηση και με ποια μορφή;
Το 15ο ΓΕΛ Κυψέλης ξεκίνησε την κατάληψη του από τη Δευτέρα 27/1 σαν αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τα σχολεία σε Ωνάσεια πρότυπα, εκδιώκοντας επί της ουσίας τα παιδιά και τους καθηγητές από το σχολείο τους και αφαιρώντας το Συνταγματικό δικαίωμα όλων των παιδιών σε ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
Οι μαθητές οργανώθηκαν σχετικά γρήγορα μετά την επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου παιδείας και εκπροσώπων του Ωνάσειου ιδρύματος στον χώρο του σχολείου στις 23/1. Γονείς και εκπαιδευτικοί επιφυλάσσαμε τη δική μας «υποδοχή» με πανό και συνθήματα στο κλιμάκιο που έσπευσε στο 15ο Γυμνάσιο. Όσο η σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Γ. Κατσαρού, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής Α. Νικολόπουλου και του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση Α. Παπαδημητρίου με τους σχολικούς Διευθυντές ήταν σε εξέλιξη, η παρέμβαση με πανό του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 26ου Δημοτικού Σχολείου, της Γ’ ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «η Αθηνά», πλαισιωνόταν από περισσότερο κόσμο και κυρίως μαθητές των εν λόγω σχολείων και του συστεγαζόμενου 60ου Γυμνάσιου.
- Ποια είναι τα αιτήματα των μαθητών;
Τα αιτήματα των μαθητών είναι η άρση της απόφασης μετατροπής των σχολείων σε Ωνάσεια Πρότυπα καθώς είναι η κορωνίδα του κρατικού εμπαιγμού απέναντι στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τις ευρύτερες σχολικές ανάγκες. Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόσβαση στα δήθεν δωρεάν Ωνάσεια σχολεία των «Αρίστων» θα έχουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν μια ιδιωτική προετοιμασία σε φροντιστήρια, για 2-3 χρόνια, αφού η εισαγωγή θα γίνεται με εξετάσεις. Εννοείται πως ήδη κάποια φροντιστήρια αύξησαν τα δίδακτρά τους κατά 150%. Επίσης η ποσόστωση των μαθητών που θα εισάγονται είναι 40% παιδιά της περιοχής και 60% παιδιά από οπουδήποτε αλλού. Το αποτέλεσμα μπορούμε να το προβλέψουμε εύκολα! Τα παιδιά της περιοχής που δεν θα βρουν θέση στο Ωνάσειο θα αναγκαστούν να εγγραφούν σε σχολεία άλλων περιοχών ή να στριμωχτούν σε υπεράριθμα τμήματα σε σχολεία της περιοχής τους, υποβαθμίζοντας κι άλλο μια ήδη προβληματική κατάσταση.
- Ποια είναι η στάση γονέων και καθηγητών;
Πολλοί γονείς και κάποιοι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν όλες τις μέρες στο πλευρό των μαθητών προσπαθώντας να περιφρουρήσουν την κατάληψη, στην οποία πολλοί εξωσχολικοί παράγοντες προσπάθησαν να εισχωρήσουν και είτε να την καταστείλουν, είτε να την σαμποτάρουν. Συνέβησαν συμπλοκές μεταξύ εξωσχολικών συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης και μαθητών, καθηγητών και γονέων. Γονείς μαθήτριας απειλήθηκαν ότι θα κληθούν να πληρώσουν ζημιές του κτιρίου καθώς υπάρχει φωτογραφία της να μπαίνει απλά στον σχολικό χώρο και μάλιστα έχει σταλεί και στον Δήμο μαζί με τα στοιχεία του παιδιού.
Οι καθηγητές που συμμετείχαν απειλούνται με πειθαρχικά και οι μαθητές κοντεύουν να μείνουν από απουσίες καθώς κατά τη διάρκεια της κατάληψης η διεύθυνση είχε ζητήσει να γίνονται μαθήματα μέσω Webex. Κι ενώ κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε, οι απουσίες μπήκαν και λειτουργούν σαν απειλή για τα παιδιά.
Δυστυχώς η κατάληψη έληξε στις 8/2, αλλά οι γενικότερες κινητοποιήσεις και δράσεις μας δεν θα σταματήσουν μέχρι να δικαιωθούμε.
- Θα μας πεις δυο λόγια για τον τοπικό συντονισμό που έχετε φτιάξει;
Εδώ θα πρέπει αρχικά να εξηγήσουμε πως το 15ο ΓΕΛ δυστυχώς δεν έχει εκλεγμένο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, οπότε ο τοπικός συντονισμός που έχουμε δημιουργήσει αποτελείται από μεμονωμένους γονείς του 15ου, από μέλη συλλόγων όμορων δημοτικών σχολείων που τροφοδοτούν με μαθητές το 15ο και το 60ο γυμνάσιο, μέλη του Συλλόγου γονέων του 60ου γυμνασίου, μέλη του Συλλόγου εκπαιδευτικών «Αθηνά», γονείς και μαθητές από όλη την περιοχή της Κυψέλης και κάποια μέλη της Γ ΕΛΜΕ.
Το ΚΚΕ δυστυχώς δεν είχε παρουσία στους δρόμους και στις συνελεύσεις, δεν στήριξε ούτε γραπτά ούτε με συντονισμένη παρουσία. Κάποιοι μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί μέλη του ΚΚΕ, ατομικά στήριξαν τις δράσεις και συμμετείχαν στις συζητήσεις, καθώς επίσης και κάποιοι, μεμονωμένοι πάλι, μαθητές μέλη της ΚΝΕ συμμετείχαν μόνο σε συμπλοκές με συμμαθητές τους μέσα στο σχολείο, παρέα με ενήλικες εξωσχολικούς, δημιουργώντας προβλήματα, προβοκάροντας και λειτουργώντας διαλυτικά.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, για τα παιδιά μας και για το μέλλον τους, που όσο κι αν θέλουν να τους το στερήσουν με τεχνάσματα συγκεκαλυμμένης αγαθοεργίας οι υποτιθέμενοι «σωτήρες», δεν θα το επιτρέψουμε!
Δεν θα περάσει!