Κίνηση για την Ανατροπή στο χώρο της Υγείας: Προληπτική ιατρική για… αγρίους

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Κίνησης για την Ανατροπή στο χώρο της Υγείας

Επαίρεται ο πρωθυπουργός της χώρας στο facebook για τα της δημόσιας υγείας και αναφέρει επί λέξει «Το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ” είναι το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης που είχε ποτέ η χώρα. Τα νέα προγράμματα που έχουν ξεκινήσει να “τρέχουν αυτή την περίοδο είναι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.»

«Πρόγραμμα πρόληψης», λέει ο πρωθυπουργός – «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» βαφτίσανε το πρόγραμμα. Ουσιαστική πρόληψη στον καρκίνο του παχέος εντέρου όντως υπάρχει, μιας και υπάρχει σαφής προκαρκινωματώδης κατάσταση, οι πολύποδες του παχέος εντέρου, οι οποίοι εύκολα, με χαμηλό κόστος και λίγους συγκριτικά πόρους αφαιρούνται ενδοσκοπικά (με κολονοσκόπηση) – οπότε τελικά δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.

Η μεθοδολογία που προκρίνει η κυβέρνησή μας για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η iFOBT/FIT, η οποία είναι «ένας ταχύς χρωματογραφικός ανοσοπροσδιορισμός για την ποιοτική ανίχνευση κρυφού αίματος στα ανθρώπινα κόπρανα».

Ας δούμε τι λέει η ιατρική επιστήμη για τη συγκεκριμένη μεθοδολογία: η ευαισθησία της μεθόδου για διάγνωση «μεγάλων» πολυπόδων (>10mm) είναι 24%, «μεσαίων» (5-9mm) 8% και «μικρών» (<5mm) 8%. Με απλά λόγια, από τους 100 ανθρώπους που έχουν μεσαίου μεγέθους πολύποδα, το συγκεκριμένο self test θα «χτυπήσει» θετικό μόλις σε 8. Σε αντίθεση με την κολονοσκόπηση, που είναι το gold standard, η οποία έχει αντίστοιχη ευαισθησία 85%. Δηλαδή, με το συγκεκριμένο τεστ, οι 92 από τους 100 ανθρώπους που έχουν πολύποδα, θα μείνουν αδιάγνωστοι και θα κινδυνεύσουν να εξελίξουν καρκίνο του παχέος εντέρου τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου (στην οποία το συγκεκριμένο τεστ έχει συγκριτικά και πάλι από τις χαμηλότερες ευαισθησίες), η όποια αποτελεσματικότητα επιτυγχάνεται με την ετήσια επανάληψη του τεστ αυτού από τον ελεγχόμενο πληθυσμό. Όχι εφάπαξ, όχι κάθε όποτε υπάρχει πακέτο από το ταμείο ανάκαμψης, όχι κάθε όποτε δεήσει να το προσφέρει ο υπουργός ή πρωθυπουργός στο πόπολο. Και πρέπει να υπάρχει δυνατότητα άμεσης παραπομπής σε γαστρεντερολόγο, χειρουργό ή ό,τι άλλο χρειαστεί – πράματα που για τη χώρα μας δυστυχώς είναι κακόγουστο αστείο, για όποιον/αν δεν μπορεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η «Κίνηση για την Ανατροπή στο χώρο της Υγείας – SKG» διευκρινίζει τα αυτονόητα:

  • Η προληπτική ιατρική είναι πολύτιμο κομμάτι της δημόσιας υγείας. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού και εξοικονομεί πολύτιμους πόρους.
  • Οι δράσεις της προληπτικής ιατρικής πρέπει να είναι διαρκείς και συνεχείς. Όχι κάθε όποτε τις θυμηθούν (ή τους βολέψει) οι προύχοντες του τόπου – όχι όποτε περισσεύει κάνα ψίχουλο από κάποιο ταμείο ανάκαμψης.
  • Άλλο πράμα η πρώιμη διάγνωση – άλλο πράμα η προληπτική ιατρική. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία που προκρίνει το υπουργείο υγείας, μόνο ως μέθοδος για πρώιμη διάγνωση μπορεί να λογιστεί εν έτει 2024, και πάλι με απαραίτητες προϋποθέσεις (ετήσια επανάληψη), που το υπουργείο δεν αναφέρει πουθενά και δεν φαίνεται να έχει λάβει καθόλου υπόψιν του, και με περιορισμένη αποτελεσματικότητα σε σχέση με σύγχρονες μεθόδους.
  • Η προληπτική ιατρική και η πρώιμη διάγνωση πρέπει να είναι συνυφασμένες και εναρμονισμένες με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία και δεν νοούνται χωρίς αυτές. Με μία ανύπαρκτη πρωτοβάθμια υγεία και ένα παραπαίον ΕΣΥ, όλοι οι άνθρωποι με τα (ψευδώς ή αληθώς) θετικά self tests, σε ποιους γαστρεντερολόγους θα απευθυνθούν για ενδοσκόπηση, ποιοι χειρουργοί θα τους χειρουργήσουν (όσους χρειαστεί), σε ποια πολύχρονη λίστα χειρουργείων θα μπουν;

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα