Κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Συνέντευξη με την Τόνια Κατερίνη από την κίνηση Πλειστηριασμοί STOP

 

Στον απόηχο των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς, κινητοποιήσεις που το φθινόπωρο έγιναν αισθητές στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας και κατάφεραν μάλιστα να αποτρέψουν πλειστηριασμούς, βρεθήκαμε στο Ειρηνοδικείο Αθήνας. Παρά την αποχή των δικηγόρων πολίτες και στελέχη του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς βρέθηκαν εκεί για να διασφαλίσουν ότι για άλλη μια φορά κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας δεν θα βγει στο σφυρί. Εκεί μιλήσαμε με την Τόνια Κατερίνη από την κίνηση Πλειστηριασμοί STOP.
Τη συνέντευξη πήρε ο Μάριος Κωνσταντινίδης

_mg_1386 

 

Τι έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες εβδομάδες και το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς έχει βρεθεί ξανά στα ειρηνοδικεία;

Μετά την απεργία των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων και το κενό του καλοκαιριού, από τον Σεπτέμβριο έχουν ξεκινήσει να γίνονται πλειστηριασμοί με μεγαλύτερη συχνότητα. Μέσα σε αυτούς τους πλειστηριασμούς έχουμε δει και κατάφορες αδικίες εις βάρος πολύ αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Οι κινηματικές συλλογικότητες και ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς είχαν κάνει μία «κοιλιά» λόγω της περιόδου απραξίας. Σήμερα έχουν επανενεργοποιηθεί και έχουν μια ισχυρή παρουσία πλέον με μαζικότητα που αυξάνεται.

Υπάρχει η εντύπωση ότι η κυβέρνηση μέσω του νόμου Κατσέλη προστατεύει τη πρώτη κατοικία και μάλιστα ακούγεται ότι θα νομοθετήσει προκειμένου να είναι μεγαλύτερη η προστασία. Σήμερα γίνονται πλειστηριασμοί;

Πλειστηριασμοί γίνονται όταν το κίνημα είναι χαλαρό. Την προηγούμενη εβδομάδα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, είχαμε τρεις πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δύο από την Πειραιώς και ένα από την Παγκρήτια Τράπεζα. Αυτοί οι πλειστηριασμοί αφορούσαν μικρά διαμερίσματα, πενήντα και εξήντα τετραγωνικών, οι οποίοι δεν έγιναν γιατί υπήρξε μια έντονη και μαζική αντίδραση. Γίνονται πολλοί πλειστηριασμοί δεύτερης κατοικίας, καταστημάτων, αγροτεμαχίων και γίνονται και κάποιοι, σε μικρότερο ποσοστό, ακινήτων επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ότι το κίνημα αυτό υπερασπίζεται τους πλούσιους και τις εταιρίες και ότι τελικά πίσω από τους πλειστηριασμούς δεν είναι άνθρωποι του μεροκάματου…

Το κίνημα είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας και δεν είναι εδώ για να υπερασπιστεί κάποιον συγκεκριμένα και προσωπικά. Βρίσκεται εδώ για να αναδείξει ένα ζήτημα. Όταν κάνεις ένα κίνημα και ζητάς να προστατεύσεις κάποιο κόσμο δικαίως από τους πλειστηριασμούς, μέσα στη φασαρία μπορεί να επωφεληθεί και κάποιος που κανονικά στη περίπτωση του θα έπρεπε να προχωρήσει κανονικά ο πλειστηριασμός. Αυτό ισχύει. Αυτό όμως που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε εδώ, είναι να επισημάνουμε ότι υπάρχει ζήτημα πλειστηριασμών, ότι υπάρχει πολιτικό και πραγματικά κοινωνικό πρόβλημα, αυτό σημαίνει η παρουσία μας εδώ…

Θα πρέπει επίσης να επισημάνω ότι είναι προσεχτικές οι τράπεζες, πάνε σιγά – σιγά. Έχουν χιλιάδες φακέλους πλειστηριασμών έτοιμους και αυτό δεν το γνωρίζουμε επειδή οι τράπεζες είναι φίλοι μας, το ξέρει και η κυβέρνηση. Στην ουσία χρησιμοποιούν τον πλειστηριασμό σαν μέσο για να πιέσουν τον δανειολήπτη να πληρώσει όσα περισσότερα μπορεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη τράπεζα.

Η τράπεζα επωφελείται πολύ περισσότερο αν ο δανειολήπτης πληρώνει μία δόση παρά αν του πάρει σε πλειστηριασμό το σπίτι, διότι διατηρείται ψηλά η αξία του ακινήτου, δεν οξύνει ένα κοινωνικό πρόβλημα και μία αντίδραση και διότι εμφανίζει στο χαρτοφυλάκιο της το δάνειο τακτοποιημένο, εάν έχει γίνει επαναδιαπραγμάτευση και συμφωνία.

Χρησιμοποιεί λοιπόν τον πλειστηριασμό σαν εκφοβισμό. Το έχουν πει οι τραπεζίτες πολλές φορές ότι δεν τους ενδιαφέρει να πάρουν τα σπίτια αλλά να αποπληρωθούν τα δάνεια με οποιοδήποτε τρόπο – το να πάρει το σπίτι η τράπεζα είναι γι’ αυτούς η έσχατη λύση.

Τελικά ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία; Η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία;

Ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία για το 65% των δανειοληπτών, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εκείνο το ποσό που το δικαστήριο θα ορίσει ως υποχρεωτική δόση για να βρίσκεσαι στην προστασία.

Για τα πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα, που κατά δήλωση της κυβέρνησης είναι το 25% αυτού του 65%, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποστήριξη της πληρωμής της δόσης μέχρι το τέλος του 2018.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι παύει κάποιος να χρωστά τη δόση, απλά τη στιγμή που δεν μπορείς να τη πληρώσεις σου την καλύπτει η κυβέρνηση. Και αυτό όμως ισχύει για τους πάρα πολύ χαμηλούς.

Για μια ενδιάμεση κατηγορία, δηλαδή για ένα 40% περίπου, το δικαστήριο ορίζει μια κανονική δόση που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, την οποία θα πρέπει να εξυπηρετείς, με δυνατότητα να μη πληρώσεις μέχρι δύο δόσεις το χρόνο. Εάν ξεφύγεις από αυτό εκπίπτει η απόφαση και η τράπεζα μπορεί να κινηθεί εναντίον σου. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις της προστασίας του νόμου Κατσέλη.

Τι ζητάει το κίνημα να αλλάξει;

Να υπάρξει οριζόντια προστασία δια νόμου της πρώτης κατοικίας για κάποια χρόνια. Μπορείς να βάλεις εκεί ένα πλαφόν εισοδηματικό και αξίας ακινήτου. Βεβαίως αν έρθει μια τεράστια ανάπτυξη και η ανεργία δεν είναι στο 25%, το ξανασυζητάμε. Μια οριζόντια προστασία όπου ο πολίτης δε θα χρειάζεται να μπει σε όλη αυτή τη τρέλα για να προστατεύσει το σπίτι του. Αυτό δηλαδή που ίσχυε με το νόμο Παπαθανασίου μέχρι το 2013. Αυτό είναι το πρώτο και κύριο.

Σε ότι αφορά όλο το υπόλοιπο ζήτημα, δηλαδή άλλου είδους οφειλές, εκεί θα μπορούσες να προσφεύγεις στο δικαστήριο, και να υπάρχει μία ρύθμιση με κοινωνικά κριτήρια, που αποκλείεται να είναι δίκαιη αν δε βάλει μέσα το ζήτημα ενός κουρέματος του χρέους. Διότι όταν ένας πολίτης έχει ζήσει από το 2010 μέχρι σήμερα μία μείωση των εισοδημάτων του που μπορεί να ξεκινάει από το 35% που είναι ο μέσος όρος και να φτάνει μέχρι και στον εκμηδενισμό, δεν μπορεί να επανέλθει ποτέ στην υγιή οικονομική ζωή αν δεν τον απαλλάξεις από ένα κομμάτι του χρέους. Αυτό δηλαδή που ισχύει και με το εθνικό χρέος…

 

 

 


Σχετικά άρθρα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα