Κεραίες κινητής τηλεφωνίας: Κίνδυνος θάνατος

Προκήρυξη της GreenAttack

3.500 – 4.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν σε όλη την Αττική.

7.000 – 10.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν πανελλαδικά.

Ανάλογα με την περίπτωση οι εταιρείες, δίνουν από 500 μέχρι 1.700 ευρώ το μήνα σε ιδιοκτήτες πολυκατοικιών προκειμένου να βάλουν τις κεραίες στις ταράτσες των κτηρίων τους. Καθώς πολλές κεραίες είναι παράνομες, αλλά και για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων της γειτονιάς, οι περισσότερες εγκαθίστανται αργά το βράδυ ή το δεκαπενταύγουστο και καμουφλάρονται μέσα σε ψεύτικες καμινάδες ή θερμοσίφωνες…

Η νομοθεσία για τις κεραίες

Τη στιγμή που οι επιστήμονες παγκόσμια δημοσιεύουν έρευνες για την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας, στην Ελλάδα δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των πολιτών.

Οι μοναδικοί νομικοί περιορισμοί για την τοποθέτηση των κεραιών είναι οι εξής:

– Απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραίας πάνω σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία.

– Μια κεραία όταν βρίσκεται σε απόσταση μέχρι και 300 μέτρα από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία, θα πρέπει να έχει κατά 40% μειωμένη ακτινοβολία.

(νόμος: 3431/3.2.2006 ΦΕΚ Α13)

Υπάρχει όμως κάποιος που να ελέγχει αν τηρούνται έστω και αυτές οι εντελώς ανεπαρκείς προδιαγραφές; Στην πραγματικότητα όχι. Η αρμόδια υπηρεσία, η «Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας» υποχρεούται να ελέγξει μόνο το 20% των κεραιών και αφού προηγουμένως ενημερώσει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας (η οποία θα έχει το χρόνο που χρειάζεται για να μειώσει την ακτινοβολία που εκπέμπει η κεραία, έτσι ώστε να είναι εντός των νομικών ορίων).

Όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία

Η Ελλάδα κατέχει μία απ’ τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στην αυστηρότητα των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Ελλάδα: 22 – 33 (volt ανά μέτρο)

Βουλγαρία: 6

Ελβετία: 4 – 6

Γαλλία: 2

Ρωσία: 1

Αυστρία: 0.6

Βέλγιο: 0.6

Σάλτσμπουργκ: 0.2

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στην υγεία μας ακόμα και σε όρια 6.000 φορές χαμηλότερα από αυτά που επιτρέπονται στην Ελλάδα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (αλλά και στην Ευρώπη) οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους δημιουργώντας κινήματα που πέτυχαν να απομακρύνουν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας από τις γειτονιές τους. Με λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές κινητοποιήσεις μπροστά στα κτίρια που έχουν κεραίες και στα γραφεία των εταιρειών, με παρεμβάσεις σε φορείς, αλλά και με το ξήλωμα των κεραιών στις περιοχές μας κοκ, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μαζικό κίνημα ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, γιατί αυτή είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φρένο στις πολιτικές των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων που τις στηρίζουν.

Απαιτούμε:

– Να ξηλωθούν όλες οι κεραίες από τις γειτονιές μας, με πρώτη προτεραιότητα αυτές που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία.

– Να δοθεί λίστα από κάθε δήμο για το που ακριβώς λειτουργούν οι κεραίες.

– Να δημιουργηθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των κεραιών με αποφασιστική συμμετοχή επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, κινήσεων πολιτών που να στοχεύουν στην απομάκρυνση των κεραιών και στην δημιουργία εναλλακτικών μορφών αναμετάδοσης με γνώμονα την υγεία των ανθρώπων και όχι τα κέρδη των εταιρειών.

Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με μελέτες προκαλούν:

Τι βλάβες προκαλεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην υγεία μας

– Διαταραχή μνήμης, συγκέντρωσης, εξάντληση, πονοκεφάλους κλπ. ιδιαίτερα σε απόσταση 50- 400μέτρων από την κεραία

– Navarro E., et al., About the effects of microwave exposure from cellular phone base stations: A first approach. Electromagnetic Biology and Medicine 2003(22), 161-169.

– Santini R. et al.. Study of the health of people living in the vicinity of mobile phone base stations: Influences of distance and sex. Path. Biol. 2002 ; 50 : 369-373.

– Zwamborn A. Effects of Global Communication system radio-frequency fields on Well Being and Cognitive Functions of human subjects with and without subjective complaints. TON Report (2003) Fel. 03 C148.

– Goldsworthy A (2007), The biological effects of weak electromagnetic fields. http://tinyurl.com/2nfujj

– Διαταραχές στα χρωματοσώματα- αύξηση του καρκίνου


– Αύξηση της παιδικής λευχαιμίας


– Αιματολογικές βλάβες


– Αρνητική επίδραση στο αναπαραγωγικό σύστημα

Και μάλιστα όλα τα παραπάνω, με έκθεση σε ακτινοβολία 6.300 φορές χαμηλότερη από αυτή που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

– Panagopoulos, D. et al. Electromagnetic Biology and Medicine Vol. 23, 2004. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

– Diem, E.. et al Non-thermal DNA breakage by mobile-phone radiation (1800 MHz) in human fibroblasts and in transformed GFSH-R17 rat granulosa cells in vitro. Mutat. Res.2005 Jun 6;583(2):178-83.

– Αiken, RJ. Impact of radio frequency electromagnetic radiation on DNA integrity in the male germline. Int J. Andrology 2005 June 28(3), 171-9

– Nittby H, Widegren B, Krogh M, Grafstr?m G, Rehn G, Berlin H, Eberhardt JL, Malmgren L, Persson BRR and Salford LG. Exposure to Radiation from Global System for Mobile Communications at 1800 MHz Significantly Changes Gene Expression in Rat Hippocampus and Cortex. Environmentalist. Accepted for publication 0802 (2008b)

– Βλάβες στο ανοσολογικό σύστημα, στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και στα νευρικά κύτταρα

– Mashevich, M. et al. Exposure of Human Peripheral Blood Lymphocytes to Electromagnetic Fields Associated With Cellular Phones Leads to Chromosomal Instability. Bioelectromagnetics 2003 24: 82-90.

– Salford, L. Nerve cell damage in mammalian brain after exposure to microwaves from GSM mobile phones. Environmental Health Perspectives. 2003, Vol. 111, 881-883.

– Salford LG, Nittby H, Brun A, Grafstr?m G, Eberhardt JL, Malmgren L, Persson BRR. Non-Thermal Effects of EMF upon the Mammalian Brain – the Lund Experience. The Environmentalist. Epub Nov 2007

Δείτε επίσης: 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή για τις Επιπτώσεις της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας. Θες/νίκη Μάης 2008.

Οι “έρευνες” και τα κέρδη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας

Παρόλο που οι επιστημονικές μελέτες, ιδιαίτερα της τελευταίας περιόδου, υπερτονίζουν ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι κίνδυνος – θάνατος για την υγεία μας, οι εταιρίες – πάροχοι κινητής τηλεφωνίας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, χρησιμοποιώντας «στημένες» έρευνες! Έρευνες δηλαδή που χρηματοδοτούν οι ίδιες, για να έχουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «γερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα για τις τηλεπικοινωνίες και την κινητή τηλεφωνία». Το πρόγραμμα αυτό είχε διάρκεια 8 χρόνων (2002-2008) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκε με 17 εκ. ευρώ από τις γερμανικές αρχές και …τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα. (πηγή: Ελευθεροτυπία – 01/07/2008).

Η ανάγκη των εταιριών για έρευνες, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους είναι τεράστια, καθώς σε αντίθετη περίπτωση απειλούνται τα υπερκέρδη τους. Η Vodafone για παράδειγμα, για το σύνολο της χρήσης του 2009 εκτιμά πως τα λειτουργικά της κέρδη θα διαμορφωθούν εντός του εύρους των 14 δισ. ευρώ, ενώ τοποθετεί τα έσοδα για το έτος χρήσης 2009 στα 39,8 δισ. ευρώ με 40,7 δισ. ευρώ. Παρόμοια είναι τα κέρδη από την κινητή τηλεφωνία και για τις Cosmote, Wind.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα