Κάτω τα χέρια από την Πεντέλη!

Χτες Κυριακή 22/4, η «Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Πεντέλης» διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για τηνπράσινη ανάπτυξη το ξεπούλημα του Πεντελικού» στην κεντρική πλατεία Ν. Πεντέλης. Σε αυτή την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση, συζητήθηκε η προσπάθεια της Εκκλησίας και της κυβέρνησης να μετατρέψουν το Πεντελικό σε ένα αχανές φωτοβολταϊκό «πάρκο», καταστρέφοντας οριστικά κάθε ελπίδα αναγέννησης των καμένων δασικών εκτάσεων της Πεντέλης.

Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν το θέμα έχει παγώσει, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ανοίξουν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές, θα είναι το θέμα της «εκμετάλλευσης» καταστροφής δασών και ορεινών όγκων, προς όφελος της υποτιθέμενης «πράσινης ανάπτυξης», δηλαδή πρακτικά των μεγάλων κατασκευαστικών συμφερόντων.

Απέναντι στην άνευ προηγουμένου επίθεση στο περιβάλλον, ο μόνος δρόμος για την κοινωνία είναι ο δρόμος της αντίστασης, του συντονισμού των τοπικών κινημάτων και της υπεράσπισης του φυσικού πλούτου που έχει απομείνει…

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την προκήρυξη του ««Ξ»» για το θέμα των φωτοβολταϊκών της Εκκλησίας στην Πεντέλη, που μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους στην χτεσινή εκδήλωση

Κάτω τα χέρια από την Πεντέλη!

Η πρόθεση της Εκκλησίας να «αξιοποιήσει» αναδασωτέες εκτάσεις στην Πεντέλη, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, είναι γνωστή από τον περασμένο χειμώνα, όταν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος αναζητούσε επενδυτές στο Κατάρ. Μάλιστα, λίγο έλειψε οι «άγιες» επενδύσεις να γίνουν πραγματικότητα, όταν την τελευταία στιγμή αποτράπηκε η ενσωμάτωση σχετικής τροπολογίας στο νόμο για το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» που ψηφίστηκε στις 22/3 από τη Βουλή.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν έχει κλείσει. Από τη μια η Εκκλησία επιμένει ότι το έργο θα χρηματοδοτήσει τη φιλανθρωπική της δράση (έτσι κι αλλιώς σύμφωνα με την ίδια οι συγκεκριμένες εκτάσεις, αναδασωτέες ή όχι, είναι ιδιοκτησία της) από την άλλη ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι το έργο πάγωσε για να λυθούν μερικές «τεχνικές λεπτομέρειες» (δηλαδή το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων)…

Σε ποιες εκτάσεις

Το σχέδιο περιλαμβάνει την «αξιοποίηση» 3.500 στρεμμάτων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και παράλληλα την αναδάσωση άλλων 20.000 στρεμμάτων με ευθύνη της εταιρίας που θα αναλάβει το έργο. Έτσι η Εκκλησία, από τη μια δε χάνει την ευκαιρία να επιδοθεί σε επικερδείς δραστηριότητες, από την άλλη παρουσιάζει ένα οικολογικό προφίλ, αφού και αναδάσωση θα κάνει (όπως λέει) και καθαρή ενέργεια θα παράγει!

Σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ένα είναι σίγουρο: είναι η μόνη ουσιαστική απάντηση σε μια σειρά από εφιαλτικά περιβαλλοντικά σενάρια που απειλούν τον πλανήτη. Όταν όμως, για να κατασκευαστεί ένα αιολικό, ή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο πρέπει να εξαφανιστεί ένα βουνό, ή μια παραλία, τότε η λύση όχι μόνο δεν είναι καθόλου «πράσινη», αλλά είναι καταστροφική. Αν αυτή είναι η περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» που ετοιμάζουν, τότε πρέπει να μας βρουν απέναντί τους και αποφασισμένους!

Τι λέει η «πράσινη» Εκκλησία…

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας επιμένουν ότι τα καμένα θα ξαναζωντανέψουν, και μάλιστα θα συντηρούνται από την εταιρία που θα αναλάβει το έργο. Σύμφωνα με τον ηγούμενο της μονής, Επίσκοπο Ιωάννη Σακελαρίου,

«θα υπάρξει ελάφρυνση από ρύπους. Επίσης θα έχουμε το δάσος. Και φανταστείτε ένα δάσος που θα συντηρείται για 20 χρόνια. Κάτι θα αποδώσει».

Αμφιβάλει κανείς για το τι θα αποδώσει; Ποιο μπορεί να είναι πραγματικά το μέλλον μιας καμένης δασικής έκτασης που περνά στην «προστασία» μιας ιδιωτικής εταιρίας; Πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής για να εκπλαγεί, όταν λίγα χρόνια μετά θα αρχίσουν να «φυτρώνουν» γύρω από τα φωτοβολταϊκά, μεζονέτες, συνεδριακά κέντρα, αθλητικοί χώροι, και γενικά οτιδήποτε μπορεί να είναι στοιχειωδώς πιο κερδοφόρο από τα δέντρα.

…και ο δήμος Πεντέλης

Εκτός από τα απαιτούμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» και τις θέσεις εργασίας στα οποία προσβλέπει ο Δημήτρης Στεργίου, δήμαρχος Πεντέλης, δεν βλέπει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα στην υλοποίηση της επένδυσης:

«Τα σημεία σε αυτή την περιοχή εκτιμώ ότι, εφόσον είναι πετρώδη τμήματα μέσα σε καμένη δασική περιοχή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγκίστρωση κατόπτρων».

Στη λογική του δημάρχου, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: ένα δάσος, δεν είναι απλά «πολλά δέντρα, το ένα δίπλα στο άλλο». Είναι ένα ενιαίο οικοσύστημα, που αποτελείται από εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας. Αν στο εσωτερικό του αρχίσουν να «φυτρώνουν» φωτοβολταϊκά, τότε η ενότητά του οικοσυστήματος θα έχει διασπαστεί οριστικά από ένα ξένο σώμα. Αν κάποιος υποστηρίζει ότι βάζοντας, πχ, 100 φωτοβολταϊκά δίπλα σε 1000 δέντρα, «δεν έγινε τίποτα» και τα δάσος παραμένει δάσος, τότε είτε είναι τελείως άσχετος, είτε είναι ένας κοινός ψεύτης.

Μπορεί κανείς να φανταστεί αλεπούδες, σκαντζόχοιρους και χελώνες να χοροπηδάνε από ΑΠΕ σε ΑΠΕ προκειμένου να μετακινηθούν μέσα σε αυτό που κάποτε ήταν το φυσικό τους περιβάλλον, ή τα μικρά τους να  χρησιμοποιούνε φωτοβολταϊκά για τσουλήθρες; Αν όχι, τότε προφανώς, για τα διάφορα είδη πανίδας η ολοκληρωτική διάλυση της δυνατότητας τους να «ζήσουν» θα είναι η νέα πραγματικότητα!

Όσο για τα «άχρηστα βράχια» δεν είναι ούτε άχρηστα, ούτε διακοσμητικό στοιχείο. Ακόμη και πάνω σε βραχώδη εδάφη, συνήθως υπάρχει βλάστηση, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο τα πεύκα, η διατήρησή της είναι ζωτική για την ενότητα του οικοσυστήματος.

Μια τελευταία «λεπτομέρεια», που καλό είναι να μην ξεχνάμε: τα 3,500 στρέμματα φωτοβολταϊκών απαιτούν και κάτι ακόμα: δρόμους! Για την ακρίβεια απαιτείται ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, που πολύ απλά θα αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Απύθμενη υποκρισία!

Η Εκκλησία μας διαβεβαιώνει ότι όλα αυτά γίνονται για καλό σκοπό: τα έσοδα από την πώληση της «πράσινης ενέργειας» θα ενισχύσουν το φιλανθρωπικό της έργο! Προφανώς η αμύθητη περιουσία της δεν είναι αρκετή για «φιλανθρωπίες»  επομένως πρέπει να μεγαλώσει… 

Οφείλουμε βέβαια να παραδεχτούμε ότι και οι ιεράρχες άνθρωποι είναι κι έχουν κι αυτοί ανάγκες, όσο κι αν ισχυρίζονται ότι δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου τα επίγεια αγαθά και αρκούνται στην προσμονή της αιώνιας ευτυχίας στον παράδεισο…

Όσο για  τους υπόλοιπους, αυτούς που δεν είχαν την «τύχη» να είναι μέλη της ιεραρχίας, ή να διευθύνουν μια μικρή έστω «πράσινη» εταιρία ενέργειας, όσοι αγωνιούν για τις καμένες εκτάσεις τις Πεντέλης, όσοι δεν θεωρούν «άχρηστα» και «αντιαισθητικά» τα πετρώδη τοπία της, ε, κάτι θα γίνει και γι αυτούς. Ως γνωστό, ο Θεός είναι μεγάλος…

Διεκδικούμε:

  • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πεντέλη, καμία επέμβαση σε δασικές εκτάσεις
  • Αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων μέχρι και του τελευταίου στρέμματος
  • Αύξηση των δαπανών για αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών
  • Τα δάση ανήκουν στην κοινωνία – καμία δασική έκταση στην Εκκλησία ή σε ιδιώτες
  • Αποφασιστική στροφή στις ΑΠΕ,  οι οποίες να βρίσκονται στα χέρια της κοινωνίας (κι όχι των εργολάβων) που σημαίνει δημόσια ιδιοκτησία, απόλυτη διαφάνεια και αποφασιστική συμμετοχή της κοινωνίας στη διαχείριση και τον έλεγχο 

Ξεκίνημα,
22 Απρίλη 2012

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα