Καθαρίστριες λεωφορείων Αθήνας – 7 μήνες απλήρωτες! Γιατί;

 

Το «Ξεκίνημα» μοιράζει αυτές τις μέρες την ακόλουθη προκήρυξη, στις γειτονιές και στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία εξηγεί το σάπιο καθεστώς των εργολαβιών που επικρατεί στην ΟΣΥ αλλά και συνολικά στο δημόσιο, τη γενικευμένη διαφθορά που βρίσκεται από πίσω, καθώς και την απουσία πολιτικής βούλησης από τον ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Οι καθαρίστριες της ΟΣΥ μπορούν να δικαιωθούν μόνο αν η κοινωνία σταθεί στο πλευρό τους.
Ακολουθεί η προκήρυξη του  «Ξ»

 

greek-cleaners-demo-dec-16

Οι καθαρίστριες και καθαριστές των αστικών λεωφορείων της Αθήνας (ΟΣΥ – Οδικές Συγκοινωνίες Αθήνας) έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Ιούνιο. Σ’ αυτό το διάστημα κινήθηκαν δικαστικά για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και την ίδια στιγμή περίμεναν από το υπουργείο Μεταφορών να δώσει λύση στο σάπιο, μαφιόζικο καθεστώς των εργολαβιών στο δημόσιο – καθώς από τις 4 Αυγούστου το υπουργείο πέρασε από τη βουλή νομοθεσία που επιτρέπει την απευθείας πρόσληψη των καθαριστριών από την ΟΣΥ και την εκπαραθύρωση του εργολάβου (εταιρεία «Λινκ Απ»).

Μετά από 5 μήνες απλήρωτες-οι όμως αναγκάστηκαν να βγουν ξανά στο δρόμο (από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη)! Σήμερα διανύουν την 6η βδομάδα επίσχεσης εργασίας και καθημερινών κινητοποιήσεων στους δρόμους της Αθήνας και έχουν πια μπει στον 7ο μήνα απλήρωτων δεδουλευμένων!!

Διοίκηση ΟΣΥ και Τράπεζα Πειραιώς: σκανδαλώδης στάση!

Πώς απαντά η νέα, διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, διοίκηση της ΟΣΥ στο πρόβλημα; Με ολοκληρωτική αδιαφορία και προκλητική συμπεριφορά!

Με δική της ευθύνη ο μαφιόζος εργολάβος έφαγε τα λεφτά των καθαριστριών-τών, ενεχυρίασε τους μισθούς τους στην τράπεζα Πειραιώς(!!) φέσωσε το ΙΚΑ με εκατομμύρια και τώρα οι καθαρίστριες-τές δεν μπορούν να βρουν το δίκαιό τους!

Για την Τράπεζα Πειραιώς που κινείται με δισεκατομμύρια, οι μισθοί των καθαριστριών είναι ψίχουλα – όμως αρνείται να τα δώσει!

Η διοίκηση της ΟΣΥ είχε ευθύνη να ελέγχει το τι έκανε ο εργολάβος! Αντί γι’ αυτό τον κάλυπτε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια!

Διώχνουν ένα απατεώνα εργολάβο και φέρνουν άλλο!

Κάτω από την πίεση του αγώνα των καθαριστριών η διοίκηση της ΟΣΥ αναγκάστηκε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του μαφιόζου εργολάβου της Λινκ Απ, αλλά αντί να προσλάβει τις καθαρίστριες απευθείας… φέρνει άλλον εργολάβο (την εταιρεία ΕΥΚ)!

Η εργολαβική αυτή εταιρεία, η ΕΥΚ, είχε επίσης αφήσει απλήρωτες καθαρίστριες σε προηγούμενη φάση στον ίδιο χώρο, στην ΟΣΥ! Κανένα πρόβλημα για τη διοίκηση…

Η διοίκηση της ΟΣΥ υπόσχεται ότι στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε απευθείας προσλήψεις καθαριστριών. Μόνο που δεν λέει ποιες θα είναι αυτές – θα είναι οι σημερινές καθαρίστριες (και καθαριστές) ή θα είναι κάποιες άλλες;

Έχουν σκοπό να τις απολύσουν: αυτή είναι η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ!

Αυτή η ασάφεια, δείχνει με πολλή σαφήνεια τις προθέσεις της: Η διοίκηση της ΟΣΥ έχει σκοπό να απολύσει τον κύριο όγκο από τις σημερινές καθαρίστριες που ξεζουμίζονται για χρόνια και δεκαετίες (μερικές δουλεύουν στον καθαρισμό των λεωφορείων μέχρι και 23 χρόνια) και κάποια στιγμή είπαν «φτάνει πια», ξεσηκώθηκαν και έκαναν γνωστό το πρόβλημα των εργολάβων-μαφιόζων!

Γιατί θέλει να τις «ξεφορτωθεί»; Μα γιατί ανακάλυψαν τα δικαιώματά τους και το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα! Γιατί, οι θλιβεροί γραφειοκράτες που διοικούν την ΟΣΥ, ας προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν εργαζόμενους που ξεσηκώνονται και που αποκαλύπτουν το σάπιο καθεστώς που διαιωνίζεται κάτω από τη δική τους διοίκηση!

Ένα σάπιο καθεστώς! Καμία πολιτική βούληση για να αλλάξει!

Πως περιγράφεται αυτό το καθεστώς; Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτή τη διαφθορά και τη σαπίλα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζομένες-οι στην καθαριότητα στην ΟΣΥ λύνονται εύκολα αν υπάρχει πολιτική βούληση! Αυτή είναι που λείπει!

Η διοίκηση της ΟΣΥ είναι υπεύθυνη για τον εργολάβο και όφειλε να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα από τη στιγμή που αυτός καταστρατηγούσε τη σύμβαση (ανάμεσα στους όρους της οποίας ήταν και η νομότυπη πληρωμή των εργαζομένων).

Και ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το νομικό πλαίσιο δεν ήταν τέτοιο που να επιτρέπει στην διοίκηση της ΟΣΥ και στο υπ. Μεταφορών να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, γιατί δεν το άλλαξαν;

Κυβέρνηση δεν είναι;

Πλειοψηφία στη βουλή δεν έχουν;

Άμα θέλουν μπορούν μέσα σε «24  ώρες» να καταθέσουν τροπολογία ή και ολόκληρο νόμο για να διορθώσουν τα κακώς έχοντα!

Θα το κάνουν; Θα πληρώσουν τις καθαρίστριες και καθαριστές; Θα τους προσλάβουν;

Αυτά μπορούν να γίνουν μόνο κάτω από την πίεση της κοινωνίας που πρέπει να σταθεί στο πλευρό των καθαριστριών-των!

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα