Καταλονία: αστυνομική αυθαιρεσία ενάντια σε Έλληνα που υπερασπίστηκε πρόσφυγες

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα ανακοίνωσης της οργάνωσης «Επαναστατική Αριστερά» στην Καταλονία, σε σχέση με τη δίωξη ενός Έλληνα εργαζόμενου από τη δημοτική αστυνομία της Ταραγόνα και το πρόστιμο που του επιβλήθηκε, επειδή υπερασπίστηκε ανήλικους πρόσφυγες.

Στις 6 Νοεμβρίου, ο σύντροφος Νικόλας Βέττας έλαβε μια ειδοποίηση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ταραγόνα με την οποία του επιβάλλεται το πρόστιμο των 400 ευρώ, με αφορμή μια καταγγελία που κατατέθηκε σε βάρος του από μέλη της δημοτικής αστυνομίας στις 16 Αυγούστου. Η καταγγελία αυτή προέκυψε μετά από κάποια γεγονότα που συνέβησαν, ενώ ο Νικόλας εργαζόταν ως κοινωνικός λειτουργός, υπεύθυνος για μια ομάδα ασυνόδευτων ανήλικων αλλοδαπών.

Ούτε στην υποβληθείσα καταγγελία, κατά την οποία οι αστυνομικοί τον κατηγορούν για «πρόκληση ταραχών μεγάλης έντασης σε δημόσιους χώρους ή εγκαταστάσεις», ούτε στην ειδοποίηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, υπάρχει έστω και ένα στοιχείο που να στηρίζει αυτές τις κατηγορίες.

Καταγγελία επειδή αντέδρασε σε μια ρατσιστική και αυθαίρετη δράση της αστυνομίας

Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο από αυτό που παρουσίασε η αστυνομία.

Στις 16 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας στην παραλία με τους ασυνόδευτους ανηλίκους, στην οποία ο Νικόλας συμμετείχε ως υπεύθυνος για την ασφάλειά τους, κάποιοι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο χώρο μίλησαν απειλητικά και χωρίς ίχνος σεβασμού στα παιδιά. Όταν συνέβη αυτό ο Νικόλας ζήτησε εξηγήσεις από τους αστυνομικούς για τη συμπεριφορά τους.

Η απάντηση της αστυνομίας ήταν ακόμη πιο επιθετική και απειλητική απέναντί στον ίδιο. Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, ο Νικόλας ζήτησε ξανά από τους αστυνομικούς να συμπεριφερθούν με σεβασμό. Παράλληλα και άλλοι εκπαιδευτικοί που συνόδευαν παιδιά παρενέβησαν στη συζήτηση, εξηγώντας ότι οι κατηγορίες της αστυνομίας (ότι οι νέοι δήθεν εμπόδισαν το πέρασμα στους ναυαγοσώστες της παραλίας) ήταν εντελώς αβάσιμες. Κι αυτό γιατί όταν έφτασε στο χώρο η ομάδα των νέων και των εκπαιδευτικών, κανένας ναυαγοσώστης δεν τους είχε προσεγγίσει και ότι γενικά δεν είχε προκληθεί κανένα πρόβλημα.

Η ένταση συνεχίστηκε όταν ο Νικόλας πήγε να πάρει τηλέφωνο στο κέντρο που εργάζεται, με έναν αστυνομικό αυτή τη φορά να τον εμποδίζει. Απειλήθηκε με πρόστιμο για «αντίσταση κατά της αρχής», κάτι που εκείνη τη στιγμή θεωρήθηκε από όλους ως εκφοβισμός, χωρίς να δοθεί μεγάλη σημασία.

Τρεις μήνες αργότερα όμως, το πρόστιμο ήρθε μαζί με μια επιστολή υπογεγραμμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ταραγόνα, που ενημερώνει τον Νικόλα ότι έχει 15 ημέρες να υποβάλει ένσταση για το προαναφερθέν πρόστιμο ύψους 400 ευρώ, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις!

Ο Νικόλας είναι γνωστός για την πολιτική του δράση, ενεργό μέλος της «Επαναστατικής Αριστεράς», με συμμετοχή σε διάφορες οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα της περιοχής του Ρέους και της Ταραγόνα. Όλα αυτά τα χρόνια έδωσε το παράδειγμα, υπερασπιζόμενος τις ιδέες του για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Η καταγγελία σε βάρος του είναι άδικη και απαράδεκτη και πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση για την ανάκληση αυτού του προστίμου από οργανώσεις, σωματεία και φορείς.

  • Όχι στις επιθέσεις εναντίον των δημοκρατικών δικαιωμάτων! Όχι στον αστυνομικό ρατσισμό απέναντι στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα!
  • Άμεση ανάκληση του προστίμου που επιβλήθηκε στον Νικόλα Βέττα!
  • Όχι στην αλαζονεία και την αυθαιρεσία της αστυνομίας!
  • Αρκετά με τα ψέματα, τον εκφοβισμό και το ρατσισμό εναντίον μεταναστών!

Υπόγραψε εδώ το ψήφισμα υπεράσπισης του Νικόλα Βέττα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα