Ισπανία: Το ακροδεξιό VOX και η «γονική καρφίτσα»

Το περιεχόμενο της μόρφωσης, η διασύνδεση του σχολείου με κοινωνικά ζητήματα και τα δικαιώματα των ίδιων των μαθητών, έχουν βρεθεί στον πυρήνα μιας μεγάλης δημόσιας και πολωμένης συζήτησης που ξεκίνησε από την περιφέρεια της Μούρθια, στον ισπανικό νότο.

Το γονικό βέτο

Αφορμή είναι η εφαρμογή της «γονικής καρφίτσας» (parental pin) στην εκπαίδευση, ενός μέτρου πολύ κεντρικού στην προγραμματική πλατφόρμα του ακροδεξιού VOX. Ο τίτλος είναι κι αυτός μέρος του επικοινωνιακού «σερβιρίσματος». Επιλέχθηκε συνειδητά από την ηγεσία του VOX λόγω του θετικού του φορτίου, αφού είναι ταυτισμένος με τις εφαρμογές που ενεργοποιούν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους από τα βλαπτικά περιεχόμενα του ίντερνετ.  Στην ουσία του όμως το μέτρο ισοδυναμεί με γονικό βέτο σε κομμάτια της εκπαίδευσης των παιδιών.

Οι γονείς αποκτούν το δικαίωμα να αρνηθούν την συμμετοχή των παιδιών τους σε συμπληρωματικά εργαστήρια κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών (σ.σ. για τους γονείς αναγνώστες μας: είναι το αντίστοιχο της «ευέλικτης ζώνης» στην ελληνική πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Πρακτικά οι διευθύνσεις των σχολείων της Μούρθια ζητούν γραπτή έγκριση των γονιών για την συμμετοχή των παιδιών-μαθητών σε συζητήσεις, εργαστήρια ή δράσεις, που μπορεί ενδεχομένως να μην ταυτίζονται με τις δικές τους ηθικές και ιδεολογικές αξίες. Ανάμεσα στα εργαστήρια που στοχοποιήθηκαν ήταν αυτά της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, των διαφορών φύλου και του σεβασμού της σεξουαλικής διαφορετικότητας.

Το πρώτο πείραμα

Σε πρώτη φάση, τον περασμένο Ιούνη, το VOX είχε αρκεστεί σε μια πειραματική εφαρμογή του μέτρου του γονικού βέτο. Ήταν μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να στηρίξει με θετική ψήφο το νέο κυβερνήτη, Fernando López Miras,  προερχόμενου από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular – PP). Τον Αύγουστο του ‘19 η τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία προς όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, πως η γονική συναίνεση ήταν πια απαραίτητη για τα συμπληρωματικά εργαστήρια του σχολικού προγράμματος. Εφαρμόζοντας την οδηγία κάθε σχολείο οργάνωσε την ενημέρωση των γονιών, αλλά και τη γραφειοκρατική διαδικασία.

Το φθινόπωρο κύλησε με πολλά παράπονα και τις πρώτες κριτικές. Πολλά παιδιά και γονείς -που δεν καταλάβαιναν τι ακριβώς συνέβαινε- δεν ασχολήθηκαν να δώσουν γραπτές εξουσιοδοτήσεις, έτσι δάσκαλοι και καθηγητές δεν ήξεραν τι να κάνουν. Σε άλλες περιπτώσεις γονείς έστειλαν γραπτά το γονικό βέτο και οι εκπαιδευτικοί πάλι δεν ήξεραν τι να κάνουν, αφού δεν υπήρχε ούτε επιπλέον προσωπικό ούτε εναλλακτικό πρόγραμμα σπουδών για να απασχολήσουν αυτά τα παιδιά. Όταν κάποιοι γονείς έθεσαν στις σχολικές διευθύνσεις ερωτηματικά ή τη διαφωνία τους με το μέτρο, βρέθηκαν μπροστά στη δήλωση αδυναμίας να αλλάξει μια  πολιτική απόφαση της τοπικής κυβέρνησης.

Ο ανοικτός εκβιασμός και η επέκταση

Το θέμα εισήλθε και στην κεντρική πολιτική σκηνή, όταν η ηγεσία του VOX δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει τον τοπικό προϋπολογισμό της Μούρθια, αν δε νομοθετηθεί επίσημα το γονικό βέτο. Από τις περσινές τοπικές εκλογές και μετά, το VOX αποτελεί ρυθμιστικό πολιτικό παράγοντα, αφού η τοπική συμμαχική κυβέρνηση του συντηρητικού PP και των Ciudadanos («Πολίτες»), εξαρτάται από τις ψήφους των 4 βουλευτών του για να εφαρμόζει τις πολιτικές της. Η ηγεσία του VOX κάνει λοιπόν το αυτονόητο, «εξαγοράζει» τη στήριξη της με την επιβολή κομματιών του προγράμματος της.

Όμως η ενισχυμένη αυτοπεποίθηση της ηγεσίας του VOX δεν περιορίζεται στη Μούρθια. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη του ’19, το VOX αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο ισπανικό κοινοβούλιο και παίζει ρυθμιστικό ρόλο για την επιβίωση των τοπικών κυβερνήσεων -εκτός της Μούρθια- και στις περιφέρειες της Μαδρίτης και της Ανδαλουσίας.  Έτσι όποιο νομικό προηγούμενο πετυχαίνουν σε μια περιφέρεια γίνεται αυτομάτως «κεκτημένο» και για τις άλλες.

Fake news και εκστρατεία-πρόκληση

Όλες οι εκστρατείες του VOX  τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από το σκληροπυρηνικό τους προφίλ (π.χ. ενάντια στο γυναικείο κίνημα). Έτσι συμβαίνει κι αυτή την φορά. Ο Santiago Abascal, ηγέτης του VOX, μιλά για την «γονική καρφίτσα» ως αναγκαία για να προστατευτούν τα παιδιά από την «σεξουαλική κατρακύλα» των σχολείων… Καλεί μάλιστα σε συντονισμό με τους πολέμιους των αμβλώσεων, το αντι-φεμινιστικό κίνημα και τους εχθρούς των ΛΟΑΤ ατόμων! Και δηλώνει ανοικτά πως το να διδάσκεται η ισότητα ανδρών – γυναικών και ο σεβασμός των ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, αποτελεί προκάλυμμα για την «πλύση» παιδικών εγκεφάλων, για τη διδασκαλία «ερωτικών παιχνιδιών» και για τη «διαφθορά ανηλίκων». Σε ένα tweet μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Pedro Sanchez (Σοσιαλιστικό Κόμμα) ότι, επιτρέποντας τα συμπληρωματικά σχολικά εργαστήρια, είναι σαν να χρησιμοποιεί κρατικό χρήμα για να διαφημίσει την παιδεραστία…

Kι επειδή το VOX κατέχει καλά την επιστήμη των fake news, δεν έχει κανένα πρόβλημα να ανεβάζει φωτογραφίες από το μάθημα σεξουαλικής αγωγής από πανεπιστήμια της Βραζιλίας ή του Καναδά με τίτλους του είδους «αυτά συμβαίνουν στα ισπανικά σχολεία» (σ.σ. στις φωτογραφίες υπάρχουν απεικονίσεις δονητή, προσομοιώσεις ερωτικών στάσεων κλπ.).

Το PP αντιγράφει την ατζέντα του VOX

Άλλοι σύμμαχοι στην εκστρατεία του VOX, είναι η -πολύ ισχυρή στην Ισπανία- καθολική εκκλησία και το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην πολιτική σκηνή, το παραδοσιακό δεξιό PP. Μάλιστα ο ηγέτης του, Pablo Casado, ανέλαβε προσωπικά να απαντήσει σε δήλωση υπουργού του Σοσιαλιστικού Κόμματος «ότι τα παιδιά δεν ανήκουν τους γονείς τους» ως εξής:

«Μας λένε ότι λένε στις οικογένειες στην Κούβα, ότι τα παιδιά δεν ανήκουν σε αυτούς αλλά στην επανάσταση».

Η πραγματική απειλή

Το VOX δύσκολα θα υποχωρήσει από την εκστρατεία για το γονικό βέτο και από το μένος του για τα συμπληρωματικά σχολικά εργαστήρια, που εντάχθηκαν μόλις το 2017 στην ισπανική εκπαίδευση ως ένα από τα μέτρα για να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών. Αντίθετα από τους ισχυρισμούς του VOX, αυτά τα εργαστήρια αποτελούν ένα πολύ «δειλό» υποκατατάστατο, μια προσχηματική αποφυγή ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Οι νέοι στην Ισπανία -όπως και στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε υψηλά ποσοστά, εκτίθενται σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, έχουν πρώιμες σεξουαλικές σχέσεις, αγνοούν συχνά την έννοια της συναίνεσης, αναγκάζονται να καταφύγουν σε αμβλώσεις, έχουν ελάχιστες γνώσεις γύρω από βασικά θέματα αναπαραγωγής, αντισύλληψης και υγείας των γεννητικών οργάνων, για να μην αναφερθούμε για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο για τους ανηλίκους.

Η «γονική καρφίτσα» του VOX δεν έχει να τους προσφέρει απολύτως τίποτα. Δεν προσφέρει τίποτα στις οικογένειες των περισσοτέρων των 1.000 γυναικών που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους μεταξύ του 2003 και του 2019! Δεν προσφέρει τίποτα στο 13% των Ισπανών νέων 15-24 χρονών που διαγνώστηκαν το 2019 με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα! Δεν προσφέρει τίποτα στο 65% των νέων μεταξύ 14-18 χρονών που δήλωσαν ότι η μόνη σεξουαλική τους γνώση προήλθε από τα social media και το internet! Δεν προσφέρει τίποτα στο 17% των αγοριών 14-18 χρονών που δήλωσαν πως τα πορνό είναι η πηγή της σεξουαλικής γνώσης τους*. Μόνο σκοτάδι…

Η γνώση αντιθέτως προστατεύει. Όταν παρέχεται με την απαραίτητη προσοχή και ευαισθησία, αλλά και με την συνεργασία της εκπαιδευτικής, της γονικής και της επιστημονικής κοινότητας, οι νέοι άνθρωποι έχουν μόνο να κερδίσουν. Εφόδια και πληροφορίες, αλλά κυρίως θετικές αξίες, ώστε να κατανοήσουν και να απολαύσουν την σεξουαλικότητα τους, να αντιμετωπίσουν υπεύθυνα την σεξουαλική υγεία, τη δική τους και των γύρω τους, να προλάβουν φαινόμενα κακοποίησης, να σεβαστούν τις επιλογές των άλλων ανθρώπων και να επιλέξουν συνειδητά για την δική τους ισορροπία τις σχέσεις συναίνεσης, επικοινωνίας  και αμοιβαίου σεβασμού.

Αυτές οι γενιές των νέων ανθρώπων, μαζί με τους Ισπανούς εργαζόμενους, μαζί με το γυναικείο κίνημα, θα χρειαστεί να σταθούν απέναντι στο VOX για να επιβάλουν το δικό τους βέτο στον ακροδεξιό σκοταδισμό.

__________

* Στοιχεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα