Κάντο όπως ο ΣΥΡΙΖΑ: οδηγός απολύσεων για εκδικητικούς και ανάλγητους εργοδότες

Οι πρόσφατες απολύσεις των 4 μελών της απεργιακής επιτροπής και κάποια σχόλια της εκπροσώπου των εργαζομένων του σταθμού «στο Κόκκινο 105,5», Μπούλικας Μιχαλοπούλου

 

Μέρα με τη μέρα, αυξάνονται οι απολύσεις στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5». Ήδη έχουν φτάσει τις 7, αφού πέρα από τους 3 εργαζομένους που είχαν ήδη απολυθεί, όπως αναφερόταν στο σχετικό άρθρο του «Ξ» στις 23/2 (διαβάστε εδώ) το δρόμο της απόλυσης ακολούθησαν άλλοι 4 εργαζόμενοι – οι Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Ειρήνη Προμπονά, Νίκος Μπιτσιμέας και Μελίνα Βελιμέζη.

Όλοι τους είναι μέλη της απεργιακής επιτροπής που είχε φτιαχτεί! Επιπλέον, από τους 7 απολυμένους, οι 5 είχαν καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας!

Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο αποδεικνύει πόσο ανάλγητος και εκδικητικός εργοδότης είναι, αλλά κλείνει και το μάτι σε όσους επιχειρηματίες στο χώρο των ΜΜΕ ακολουθούν ή σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον σταθμό;

Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υποβαθμίσει τον σταθμό απ’ ότι φαίνεται. Η μείωση των αποδοχών κατά 20% και η παρακράτηση των δεδουλευμένων 2 μηνών, που προτείνει η διοίκηση, χωρίς κανένα σχέδιο βιωσιμότητας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια εκεί. Την πρόταση αυτή έχουν απορρίψει οι εργαζόμενοι. Έτσι, βρίσκει αφορμή για τις απολύσεις η διοίκηση, δικαιολογώντας την προκλητικά αντεργατική του τακτική λόγω της δήθεν… αδιάλλακτης στάσης των εργαζομένων!

Ποιος είναι όμως τελικά ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας την μεγαλύτερη χρηματοδότηση από όλα τα κόμματα, δεν μπορεί να κρατήσει στη ζωή τον ραδιοσταθμό που είχε βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση των ποσοστών του;

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των εργαζομένων, Μπούλικα Μιχαλοπούλου, που μίλησε στο «Ξ»:

«ακόμα και στελέχη του κόμματος δημόσια προτρέπουν τον κόσμο να ακούει άλλο σταθμό».

Πρόκειται για τον «88,6», τον σταθμό του νέου φιλικού προς την κυβέρνηση επιχειρηματία, Δημήτρη Μάρη, στον οποίο έχουν μετακομίσει τα πιο ακριβοπληρωμένα πρώην στελέχη του σταθμού «Στο Κόκκινο».

Φαίνεται πως τα κομματικά συμφέροντα εξυπηρετεί περισσότερο ένας ραδιοσταθμός με μαζικότερο ακροατήριο, και το «Κόκκινο» θεωρείται βαρίδι. Κι όμως, όπως μας ενημερώνει η κ.Μιχαλοπούλου,

«η ακροαματικότητα του “Κόκκινου” είναι αυτή την περίοδο στο 2%, δηλαδή μεγαλύτερη από ότι επί Αρβανίτη, παρόλο που εκείνη την περίοδο ο προϋπολογισμός ήταν πολλαπλάσιος του σημερινού».

Ο σταθμός αντιμετωπίζει πρωτοφανή προβλήματα, αφού οι περικοπές και οι απολύσεις έχουν απογυμνώσει και τεχνικά τον σταθμό. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων είναι αποκαλυπτική:

«Έχουμε φτάσει να γράφουμε τις ειδήσεις από το κινητό μας, η κατάσταση είναι πρωτοφανής στα χρονικά».

Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας οι περικοπές στο Κόκκινο αποτελούν πολιτική επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όντας το κόμμα με την μεγαλύτερη κρατική επιδότηση έχει λεφτά, απλά επιλέγει να τα διοχετεύσει σε άλλες προτεραιότητες.

Απαράδεκτη ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενώ την ώρα που γράφεται το άρθρο, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, στις οποίες φαίνεται ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν στην αλληλεγγύη των συναδέλφων τους, μελών του ΣΥΡΙΖΑ εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η σχετική Οργάνωση Μελών (διαβάστε εδώ), μάλλον πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, όπως ευγενικά το έθεσε ο ένας εκ των απολυμένων, Γιάννης Ανδρουλιδάκης στη ραδιοφωνική συνέντευξή του (ακούστε εδώ). Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται τίποτα για τις απολύσεις, ενώ δηλώνεται «στήριξη» στη διοίκηση του σταθμού και του κόμματος…

Ο δίκαιος αγώνας των εργαζομένων στο «Κόκκινο» πρέπει να συντονιστεί με τους αγώνες των υπολοίπων εργαζομένων σε άλλους χώρους και κλάδους. Η ανάγκη συντονισμού από τα κάτω είναι ο εντελώς απαραίτητος όρος σήμερα, με τις κεντρικές συνδικαλιστικές ηγεσίες εντελώς ξεπουλημένες, για να μπορέσουμε να ξανακτίσουμε ένα πραγματικό και ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που να μπορέσει να φρενάρει και να ανακόψει την κλιμακούμενη επίθεση που δέχεται το εργατικό κίνημα από το κεφάλαιο και τις εκδικητικές και ανάλγητες εργοδοσίες, όπως αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα