Array

Καλή χρονιά με απολύσεις …

Οι προβλέψεις για τη χρονιά που έρχεται κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, με την ανεργία να ξεπερνά τις 700.000 σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ και το 20% σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Α.Λοβέρδο. Την ίδια στιγμή η εργοδοτική αυθαιρεσία αυξάνεται με το άλλοθι της κρίσης, την οποία καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο του χρόνου που έφυγε, απολύσεις και «εθελούσιες έξοδοι» ξεπέρασαν τις 150.000. Ακολουθούν κάποια ενδεικτικά παραδείγματα από διάφορους εργασιακούς χώρους:

– Στην κλωστοϋφαντουργική εταιρεία «Texapret» στη Θεσσαλονίκη, 85 εργαζόμενοι αντί για δώρο Χριστουγέννων έλαβαν απόλυση, με την εταιρεία να κλείνει οριστικά μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας.

– Στο εργοστάσιο Γ’ της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (πρώην Λαναρά) στη Νάουσα, πάνω από 200 εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δέκα μήνες, προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου. Η ομηρία συνεχίζεται για πάνω από 900 συνολικά εργαζομένους σε όλα τα εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας που δε λειτουργούν εδώ και είκοσι μήνες. Η αβεβαιότητα συνεχίζεται επίσης και το έκτακτο επίδομα των 1000 ευρώ που υποσχέθηκε το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει δωθεί ακόμα.

– 110 εργαζόμενοι του βαφείου «K.M. ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ ΜΑΞΙΜ ΑΕ» στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης επίσης απολύθηκαν.

– Απλήρωτοι από την εργοδοσία και χωρίς να τους έχει καταβληθεί ούτε το δώρο των Χριστουγέννων είναι και οι εργαζόμενοι της ΑΜΑΣΑ και της PILUX στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, που εδώ και μήνες έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

– Στην υποδηματοποιία Elite, περίπου 300 εργαζόμενοι βρίσκονται απλήρωτοι και ζουν με το φόβο της απόλυσης. Το ενδεχόμενο του λουκέτου είναι πλέον πολύ πιθανό με τη διοίκηση να δηλώνει αδυναμία καταβολής μισθών λόγω διακοπής της τραπεζικής χρηματοδότησης και συσσωρευμένων οφειλών. Μια εταιρεία που διαθέτει 55 δικά της καταστήματα και τροφοδοτεί πολλά περισσότερα και με το τζίρο της την τελευταία τριετία να είναι ανοδικός! Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις πραγματοποιώντας κατάληψη του εργοστασίου για τη διασφάλιση της δουλειάς και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

– Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά το παζάρι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη γερμανική πολυεθνική Thyssen Krupp συνεχίζεται. Η λογική των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται και από το ΠΑΣΟΚ με τη γερμανική εταιρεία να ζητάει «συνολική επαναδιαπραγμάτευση των θεμάτων που αφορούν τόσο τα ναυπηγεία όσο και τη ναυπήγηση των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού». Αποτέλεσμα των παραπάνω: απλήρωτοι και ουσιαστικά μετέωροι 150 εργαζόμενοι, ενώ απειλούνται άμεσα άλλοι 800. Το χριστουγεννιάτικο δώρο στους εργαζόμενους στο τμήμα κατασκευής βαγονιών που παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 8 μήνες, ήρθε με μια κίνηση αλληλεγγύης από τους υπόλοιπους εργαζόμενους των ναυπηγειών που μάζεψαν ??ρεφενέ?? 1200 ευρώ για κάθε συνάδελφό τους!

– Εκατοντάδες απολύσεις και «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες ενώ δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, προχωρούν αυθαίρετα στις παραπάνω πρακτικές. Το πρόσχημα και εδώ η κρίση και ο μειωμένος τζίρος. Η πραγματικότητα βεβαίως είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν υπερκέρδη, τα οποία με την αφορμή της κρίσης πετυχαίνουν μέσω της συρρίκνωσης προσωπικού.

Και αυτά χωρίς να αναφερθούμε στις χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων διαφόρων κατηγοριών και των εργαζομένων στα προγράμματα stage.

Γιάννης Παππάς

______________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα