Ρεπορτάζ από το «Ξ» Θεσσαλονίκης
Μαζική και πολύ ζωντανή ήταν η ιδρυτική συνέλευση του νέου, μαχητικού, ενωτικού, κινηματικού και πολυσυλλεκτικού σχήματος στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Πέρασαν περισσότεροι από 120 αγωνιστές και αγωνίστριες από σχεδόν όλο το φάσμα της Αριστεράς, ενώ στο σχήμα ως μέλη γράφτηκαν 98 άτομα.
Γόνιμος διάλογος
Η συνέλευση ξεκίνησε με εισήγηση του Θανάση Μαρίνη εκ μέρους της ομάδας πρωτοβουλίας για την ίδρυση του σχήματος και έπειτα ακολούθησε συζήτηση. Χαρακτηριστικό του ωραίου και συντροφικού κλίματος ήταν ότι δεν υπήρχε η γνωστή αμηχανία που συνήθως χαρακτηρίζει τέτοιες διαδικασίες, αλλά αντίθετα μια διάθεση για τοποθετήσεις και συμβολή στο γόνιμο διάλογο που διεξάγεται για το πως να οργανώσουμε την παρέμβασή μας σε επίπεδο Δήμου.
Πήραν τον λόγο γύρω στους 30 ομιλητές/τριες δηλώνοντας την συμφωνία τους με τα εισηγητικά κείμενα και μεταφέροντας την αισιοδοξία για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αρκετές τοποθετήσεις δεν έμειναν σε γενικόλογες πολιτικές αναλύσεις, αλλά προσπάθησαν να προσεγγίσουν ζητήματα του Δήμου και να προτείνουν ιδέες για το ποια πρέπει να είναι η στάση και η δράση του σχήματος. Το περιβάλλον, οι ελεύθεροι χώροι, η διαχείριση των απορριμμάτων, το δικαίωμα στην ασφαλή, ποιοτική, φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση, το θέμα της κατοικίας, αλλά και ο αντιφασιστικός αγώνας καθώς και οι πρωτοβουλίες σχετικά με τα ζητήματα γυναικείας καταπίεσης κυριάρχησαν στην συζήτηση, αποκαλύπτοντας έτσι ένα αρκετά ευρύ και σημαντικό πεδίο με το οποίο έχουμε να ασχοληθούμε.
Στη διαδικασία παραβρέθηκαν στελέχη του ΝΑΡ. Μετά την διάσπαση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε επίπεδο Δήμου (το ΣΕΚ ανακοίνωσε ήδη κάθοδο της παράταξης «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» με επικεφαλής τον Γ. Κούτρα), το ΝΑΡ προχωράει σε ίδρυση νέου δημοτικού σχήματος, ενώ στην διαδικασία οι εκπρόσωποι του αναφέρθηκαν στην πιθανότητα για εκλογική συνεργασία.
Αποφάσεις
Στο τέλος διεξήχθησαν οι ψηφοφορίες. Τα εισηγητικά κείμενα πέρασαν σχεδόν ομόφωνα, με πολύ μικρές τροποποιήσεις. Ακολούθως ψηφίστηκε και 9μελές συντονιστικό το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνέλευσης και υπόλογο σ΄ αυτήν. Και φυσικά θα ανανεώνεται, αλλά θα υπάρχει και δυνατότητα διεύρυνσης με άτομα ή οργανώσεις, που τυχόν θα ενταχθούν στο σχήμα το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, στελεχώθηκαν οι ομάδες εργασίας (οργανωτικού, καμπάνιας, προγράμματος) που θα είναι σε επαφή με το συντονιστικό και θα είναι υπεύθυνες να φέρουν σε πέρας τα πολλαπλά καθήκοντα της επόμενης περιόδου. Παράλληλα, δηλώθηκαν και πολλές συμμετοχές σε θεματικές ομάδες (περιβάλλον, κοινά αγαθά, δικαιώματα, εργασία, κ.α.), οι οποίες θα επιχειρήσουν να εμβαθύνουν στις θέσεις του σχήματος και να έρθουν σε επαφή με συλλογικότητες του κινήματος. Ορίστηκε επόμενη συνέλευση για Σάββατο 2/3 ενώ αναφέρθηκαν και προτάσεις για δράσεις για το επόμενο διάστημα. Για το τέλος αφήσαμε την ψηφοφορία για το όνομα της παράταξης με 8 αρχικές προτάσεις, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολύωρη και δημιουργική διαδικασία της συνέλευσης. Το όνομα που τελικά επιλέχθηκε είναι το «Η πόλη ανάποδα».
Εν κατακλείδι, ήταν μια πραγματικά πετυχημένη διαδικασία και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε, χωρίς φυσικά να υποτιμούμε τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στην πορεία.
Ως Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσουμε να συμβάλλουμε ενεργά στο χτίσιμο και στην μαχητική και εξωστρεφή δράση του σχήματος.