Ισραήλ: Το «εμβολιαστικό θαύμα»… και ο αποκλεισμός της Παλαιστίνης

Καθώς η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται, τα διεθνή μέσα μιλάνε με πολύ θετικά σχόλια για την εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ. Μια εκστρατεία που ονομάζεται «Επιστροφή στη ζωή» και έχει χαρακτηριστεί ως η ταχύτερη στον πλανήτη. 

Μέχρι στιγμής, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί βρίσκεται στο 48,4% με τους εμβολιασμένους να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια. Ακόμα, σύμφωνα με νέα μελέτη ευρείας κλίμακας το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech φαίνεται να έχει 94% αποτελεσματικότητα, γεγονός που στο βαθμό που ισχύει χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στο μέλλον δίνει σοβαρές ελπίδες για καταπολέμηση του κορονοϊού διεθνώς. Πίσω όμως από αυτήν την «επιτυχία», κρύβεται απερίγραπτη ανισότητα και ρατσισμός.

Μπλοκάροντας τη μεταφορά εμβολίων στην Παλαιστίνη 

Την ίδια στιγμή λοιπόν που τα ΜΜΕ μιλάνε για την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού, το Ισραήλ προχωρά σε μια σκληρή πολιτική διακρίσεων, εμποδίζοντας τη μεταφορά εμβολίων προς τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. 

Κι αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που η μετάδοση του κορονοϊού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη βρίσκεται εκτός ελέγχου. Συγκεκριμένα οι παλαιστινιακές περιοχές παρουσιάζουν ένα από τα μικρότερα ποσοστά σε τεστ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ενώ η θετικότητα στον πληθυσμό φτάνει στο 21% στη Δυτική Όχθη και το 29% στη Γάζα.

Η άρνηση του Νετανιάχου να εφοδιάσει τους Παλαιστινίους με το εμβόλιο αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1949 είναι υπεύθυνο για την υγεία των Παλαιστινίων που ζουν στις περιοχές που ελέγχει, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης ιατρικών προμηθειών και προληπτικών μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης των μεταδοτικών ασθενειών και επιδημιών.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση όμως έχει ξεκινήσει ένα «παιχνίδι» εντυπώσεων, ισχυριζόμενη ότι με βάση τη Συμφωνίες του Όσλο (συμφωνίες που έλαβαν χώρα το 1993 και το 1995 που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Δυτική Όχθη και η Γάζα θα διέπονται από ένα προσωρινό πλαίσιο μέχρι να επιτευχθεί ένας μόνιμος ειρηνευτικός διακανονισμός) η Παλαιστινιακή Αρχή έχει την ευθύνη για τις υπηρεσίες υγείας τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Μόνο που η συγκεκριμένη Συμφωνία αναφέρει ότι σε περιπτώσεις επιδημιών ή επιθετικών ασθενειών, πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και την παλαιστινιακή αρχή.

Η αλαζονεία της ισραηλινής κυβέρνησης

Η επιμονή της Ισραηλινής κυβέρνησης σε αυτή τη θέση αντικατοπτρίζεται στις αλαζονικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Γιούλι Εντελστάιν, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Sky News είπε χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να μάθουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους οι ίδιοι…

»Νομίζω ότι βοηθάμε τους Παλαιστίνιους γείτονές μας από τα πρώτα στάδια αυτής της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών

»Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας σε αυτήν τη χώρα, όποιες κι αν είναι οι απόψεις του, που μπορεί να φανταστεί ότι θα έπαιρνα εμβόλιο από τον Ισραηλινό πολίτη και, με όλη την καλή θέληση, να το δώσω στους γείτονές μας». 

Πιο καθαρά δεν μπορούσε να ειπωθεί: η ζωή των Παλαιστινίων δεν έχει την παραμικρή αξία μπροστά σ’ αυτή του ισραηλινού πολίτη. 

Εξαγωγές εμβολίων αλλά όχι εμβόλια σε Παλαιστίνιους 

Ο στρατιωτικός αποκλεισμός που έχει επιβάλει το καθεστώς Νετανιάχου είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις ελλείψεις και τους περιορισμούς στις προμήθειες των φαρμάκων και του ιατρικού εξοπλισμού στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς το Ισραήλ ελέγχει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές σε αυτά και ταυτόχρονα έχει το μονοπώλιο των βασικών προϊόντων.

Την ίδια στιγμή το καθεστώς Νετανιάχου δηλώνει πως θα εξάγει εμβόλια σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, ήδη έχουν γίνει κάποιες εξαγωγές στην Γουατεμάλα και την Ονδούρα, (οι οποίες έχουν αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ).

Η Παλαιστινιακή αρχή έχει λάβει συνολικά μόνο 35.000 εμβόλια  για να καλύψει τα 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, ενώ όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τα διαθέσιμα εμβόλια δεν είναι ικανά να καλύψουν ούτε καν τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.

Κοινός αγώνας

Η συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στους Παλαιστίνιους αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι το καθεστώς του κράτους του Ισραήλ αποτελεί ένα από τα πιο αποτρόπαια, θεσμοθετημένα ρατσιστικά καθεστώτα στον πλανήτη, συνδυασμένου με καταπίεση των πιο στοιχειωδών εθνικών δικαιωμάτων. 

Δεν υπάρχει περίπτωση ο καπιταλισμός να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αν μπορούσε θα το είχε κάνει εδώ και ένα σχεδόν αιώνα απ’ όταν ξεκίνησε να υπάρχει το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο η κοινή πάλη των λαών της περιοχής και ιδιαίτερα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών εργαζομένων και νεολαίας μπορεί να δώσει λύση. Αυτό σημαίνει πάλη για μια εναλλακτική, σοσιαλιστική, δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη και με σεβασμό των εθνικών, δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων – όπως είναι και το θέμα της υγείας, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα