Ισπανία, 9/3: πανεκπαιδευτική απεργία αδειάζει τις τάξεις και γεμίζει τους δρόμους

Ρεπορτάζ από το «Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών» στην Ισπανία

 

 

Η πανεκπαιδευτική απεργία που κάλεσε το Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών και η Πλατφόρμα για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης (στην οποία πέρα από το «Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών» συμμετέχουν σωματεία εκπαιδευτικών και ενώσεις γονέων) για τις 9 Μάρτη στην Ισπανία, ήταν μαζική και συμπαγής.

1espanya

Πάνω από το 80% των φοιτητών και των σπουδαστών της χώρας και πάνω από το 90% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στην απεργία. 

Διοργανώθηκαν επίσης πάνω από 70 μαζικές πρωινές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, το Μπιλμπάο, η Βαλένθια, η Σεβίλη, η Γρανάδα, η Μάλαγα, η Αλμέρια, το Κάντιθ και πολλές άλλες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 100.000 μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Παρά την τεράστια επιτυχία της κινητοποίησης, ο υπουργός παιδείας Ινίγο Μέντες ντε Βίγκο, τη χαρακτήρισε «ασήμαντη», προκαλώντας την οργή του εκπαιδευτικού κινήματος, που απαιτεί την παραίτησή του.

Αυτή η τεράστια κινητοποίηση, που κορυφώθηκε με μια απογευματινή διαδήλωση στη Μαδρίτη, με πάνω από 200.000 συμμετέχοντες, έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στο «Λαϊκό Κόμμα» που βρίσκεται στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλα τα κόμματα του κατεστημένου που το στηρίζουν στο κοινοβούλιο, όπως οι «Ciudadanos» («Πολίτες») και η απονομιμοποιημένη ηγεσία του PSOE («Σοσιαλιστικό Κόμμα»). Το μήνυμα ήταν σαφές: το κίνημα της Παιδείας δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη λεγόμενη «Εκπαιδευτική Συμφωνία», που αποτελείται από περικοπές και σκληρές επιθέσεις στη δημόσια εκπαίδευση. Επιθέσεις που έχουν εδώ και χρόνια οδηγήσει στην απερίγραπτη υποβάθμισή της.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν περικοπεί ποσά της τάξης των 9 δις ευρώ από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας και έχουν απολυθεί 30.000 εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, η διδασκαλία υποβαθμίζεται, ενώ πάνω από 20.000 σπουδαστές έχουν χάσει το δικαίωμα στην επαγγελματική εκπαίδευση μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ενώ άλλοι 100.000 φοιτητές έχουν αποβληθεί από τα πανεπιστήμιά τους, επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 60% μέσα στα τελευταία έξι χρόνια. 

Το «Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών» δε θα δεχτεί τίποτα λιγότερο από την άμεση εφαρμογή των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος: την άμεση απόσυρση των αντι-εκπαιδευτικών νόμων των τελευταίων χρόνων, την επιστροφή στην εκπαίδευση όλων των δαπανών που έχουν περικοπεί, την επαναπρόσληψη των απολυμένων εκπαιδευτικών, την επαναφορά της επαγγελματικής εκπαίδευσης, την επιστροφή των φοιτητών και σπουδαστών που αποβλήθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τα δίδακτρα στα πανεπιστήμιά τους!

Ο αγώνας συνεχίζεται. Οι κινητοποιήσεις που καλέστηκαν από το «Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών» στις 26 Οκτώβρη και στις 24 Νοέμβρη, στις οποίες συμμετείχαν εκατομμύρια μαθητών και φοιτητών σε όλες τις περιοχές της χώρας, ανάγκασαν την κυβέρνηση του «Λαϊκού Κόμματος» να πάρει πίσω τις φρανκικής έμπνευσης «εξετάσεις επικύρωσης». Αυτή η νίκη όμως δεν ήταν αρκετή. Αν η δεξιά κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικοί της σύμμαχοι εξακολουθήσουν να αγνοούν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, το πανεκπαιδευτικό κίνημα, που προέρχεται από τα εκατομμύρια των φτωχών λαϊκών οικογενειών και παλεύει εδώ και χρόνια να σταματήσει τις βάρβαρες επιθέσεις στο δικαίωμα στη δημόσια εκπαίδευση, οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν, και θα μεγιστοποιηθούν.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα