Συμπαράσταση στον αγώνα της ισπανικής νεολαίας!

Πανεκπαιδευτική απεργία και πορείες σε 70 πόλεις την Τετάρτη 26 Οκτώβρη!

 

Προκήρυξη  του  «Ξ»
Παρακάτω, σελιδοποιημένη, σε μορφή pdf, για εκτύπωση ή φωτοτυπίες

prok_ispania_athens

 

Στις 26 Οκτώβρη, η φοιτητική και μαθητική νεολαία της Ισπανίας θα απέχουν από τα μαθήματά τους, υπερασπιζόμενοι τη δημόσια εκπαίδευση απέναντι στις πολιτικές που την καταστρέφουν. Η πρωτοβουλία είναι κοινή από το Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών τους Συνδέσμους Γονέων και τις συνδικαλιστικές ενώσεις των Εκπαιδευτικών. Ήδη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πάνω από 70 ισπανικές πόλεις. 

1se

Όπως σε τόσες άλλες χώρες, η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει επιβάλει τεράστιες περικοπές στην εκπαίδευση και έχει περάσει μια σειρά από αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κάλεσμα των Ισπανών Φοιτητών και Μαθητών,

«Εμείς, οι σπουδαστές και μαθητές που προερχόμαστε από εργατικές οικογένειες, έχουμε υποστεί την υποβάθμιση των σχολείων και των πανεπιστημίων μας, τις ελλείψεις καθηγητών και υποδομών, την κατάργηση της κρατικής βοήθειας σε παιδιά που οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και άνοδο ως και 66% στα δίδακτρα των πανεπιστημίων. Αυτές οι αλλαγές έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, όπως επίσης και σε υπερπληθείς αίθουσες διδασκαλίας».

Την ίδια στιγμή που η Παιδεία μπαίνει στο κρεββάτι του Προκρούστη, οι κυβερνήσεις του PSOE (το ισπανικό ΠΑΣΟΚ) και του «Λαϊκού Κόμματος» (αντίστοιχο της ΝΔ) έχουν ξοδέψει πάνω από 250 δισ. ευρώ μέσα στα προηγούμενα 6 χρόνια για τη διάσωση των τραπεζών και την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι ή οι νέοι!

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση πέρασε την πιο βάρβαρη επίθεση που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα η δημόσια εκπαίδευση: τις «εξετάσεις επικύρωσης», τις οποίες εμπνεύστηκε κατευθείαν από το καθεστώς του Φράνκο! 

Πρόκειται για επιπλέον εξετάσεις που θεσπίζονται για το τέλος κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια και από εκεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα λειτουργούν σαν «φίλτρο» που θα κόβει τους «λιγότερο ικανούς», δηλαδή τα παιδιά των εργατικών και φτωχών οικογενειών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση – έτσι ακριβώς λειτουργούσε το εκπαιδευτικό σύστημα επί εποχής του δικτάτορα Φράνκο.

Αυτή η κατάσταση είναι που ωθεί την ισπανική νεολαία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς στους δρόμους. Και απευθύνουν κάλεσμα για συμπαράσταση στη νεολαία και στα κινήματα της Παιδείας στην υπόλοιπη Ευρώπη και διεθνώς.

Για την ελληνική νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και γενικά το μαζικό κίνημα, έχει πολύ μεγάλη σημασία η ανταπόκριση στο κάλεσμα αλληλεγγύης που απευθύνει το ισπανικό κίνημα! Ας μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες Αγανακτισμένοι εμπνεύστηκαν απευθείας από το παράδειγμα των Ισπανών Indignados. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην υπόλοιπη Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Νότια, στήριξαν τους αγώνες του ελληνικού κινήματος στα προηγούμενα χρόνια και προσπαθούν να αντλήσουν συμπεράσματα από τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου τυχαία στο υλικό που εκδίδουν οργανώσεις ή ρεύματα της ισπανικής Αριστεράς βλέπουμε θέσεις όπως «παλεύουμε για να μην έχουμε και στην Ισπανία κάποιο Τσίπρα επικεφαλής της Αριστεράς».

Και πολύ σωστά. Ο κίνδυνος τα νέα ρεύματα της Αριστεράς, που εμφανίζονται σε μια σειρά χώρες (και διαπερνούν στην πραγματικότητα και την ευρωπαϊκή και την αμερικανική ήπειρο) να υποταχθούν στις πιέσεις των αρχουσών τάξεων και του διευθυντηρίου της ΕΕ, είναι πραγματικός και μεγάλος!

Η Αριστερά, αν θέλει να παραμείνει Αριστερά οφείλει να κάνει πράξη και να μην μένει στα λόγια, την αντίσταση στο σύστημα, το διεθνισμό, την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική, δημοκρατική και ελεύθερη. 

 

 

Μπορούμε να συμπαρασταθούμε στον αγώνα της ισπανικής νεολαίας

  1.  Συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία έξω από την Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα (Διονυσίου Αεροπαγίτου, 21, Μετρό Ακρόπολη) στις 26 Οκτώβρη, 11.30 πμ. και στο Ισπανικό Προξενείο στη Θεσ/νίκη (Λ. Νίκης 3) στις 25 Οκτώβρη, 19.00 μ.μ.
  2. Στέλνοντας μηνύματα αλληλεγγύης: σαν άτομα, σαν φοιτητικές παρατάξεις ή σύλλογοι, σαν μαθητικά συμβούλια, σαν συνδικαλιστικές ενώσεις ή σαν κοινωνικοί φορείς στις διευθύνσεις: [email protected] και [email protected] 
  3. Για παρακολούθηση του αγώνα του ισπανικού κινήματος και για ενημέρωση και πρότυπα ψηφίσματα αλληλεγγύης, δείτε:
    το event στο fb https://www.facebook.com/events/1785574984988330
    και το site του  «Ξ»,  www.xekinima.org 
  4. Για πρότυπα ψηφίσματα αλληλεγγύης, δείτε εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα