Οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική αλυσίδα φαστ φουντ «Burger King» στην πόλη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια κατέβηκαν την περασμένη εβδομάδα σε απεργία και οργάνωσαν σιωπηλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Αιτία ήταν ο θάνατος μιας συναδέλφου τους από τον κορονοϊό, θάνατος που ήρθε αφότου η παθούσα για μια ολόκληρη εβδομάδα δούλευε έχοντας συμπτώματα της ασθένειας.
Η 42χρονη εργαζόμενη Άντζελα Μαρτίνεζ Γκόμεζ ήταν αναγκασμένη να εργάζεται για μέρες ενώ παρουσίαζε έντονο βήχα, ναυτία και πήγαινε συνέχεια στην τουαλέτα. Λίγο μετά από την ίδια, άλλη μια υπάλληλος παρουσίασε έντονα συμπτώματα. Η εργοδοσία όχι μόνο ανάγκασε τις δυο εργαζόμενες να συνεχίσουν να δουλεύουν, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα για να απολυμάνει το κατάστημα, ούτε βέβαια για να ενημερώσει τους πελάτες της επιχείρησης ότι εφόσον είχαν έρθει σε επαφή με τις δυο υπαλλήλους πιθανόν κινδύνευαν.
***
Πέρα από την απεργιακή τους δράση, οι εργαζόμενοι προχώρησαν και σε επίσημη καταγγελία στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και στην Διεύθυνση για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία της Καλιφόρνια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο εν λόγω υπόμνημα η εργαζόμενη Γιολάντα Σαντιάγκο Γκαρθία:
«η Burger King μας κράτησε στο σκοτάδι και έβαλε σε ρίσκο τόσο τις δικές μας ζωές, όσο και αυτές των οικογενειών μας».
Στην καταγγελία που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στις αρμόδιες αρχές αναφέρουν και την προκλητική στάση ενός προϊσταμένου της επιχείρησης, που, προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της εργοδοσίας, απέδωσε τον θάνατο της Άντζελα Μαρτίνεζ Γκόμεζ στο γεγονός ότι η θανούσα λάμβανε ορμόνες καθώς ήταν τρανς άτομο.
***
Οι εργαζόμενοι απαιτούν το άμεσο κλείσιμο του καταστήματος, το να τεθούν όλοι οι υπάλληλοι σε καραντίνα με εξασφαλισμένο τον μισθό τους, καθώς και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βρεθεί υπόλογη η εταιρεία Burger King που απαίτησε από αυτούς να εργάζονται σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία, αλλά και την ίδια τους την ζωή.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πόσο κυνικά φέρεται η εργοδοσία προκειμένου να εξασφαλίσει τα κέρδη της. Ούτε η υγεία, ούτε η ζωή, τόσο των υπαλλήλων, όσο και των πελατών των μεγάλων επιχειρήσεων δεν έχει καμία αξία για αυτές.
Την ίδια στιγμή, η στάση των συναδέλφων της θανούσας δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, συχνότατα Λατίνοι και μαύροι, οργανώνονται γύρω από καμπάνιες όπως αυτής του 15Now, που παλεύει για αύξηση του βασικού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, συσπειρώνονται μαζικά και πετυχαίνουν μικρές ή και μεγάλες νίκες κόντρα σε πολυεθνικές-μεγαθήρια και εξαγορασμένους πολιτικούς. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική για τα χρόνια που θα έρθουν.