ΗΠΑ: Σήμερα κλείνει η κάλπη στην εκλογική μάχη της Σάμα Σαγουάντ με τον κολοσσό της Amazon!

Οι τοπικές εκλογές* στο Σιάτλ ξεκίνησαν στις 28 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, με τη Σάμα Σαγουάντ να διεκδικεί την επανεκλογή της ως Σύμβουλος της πόλης. Αντίπαλος της είναι Έγκαν Οράιον, που έχει στο πλευρό του μεγάλες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν την υποψηφιότητά του. Μάλιστα λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η Amazon διέθεσε ένα ακόμη εκατομμύριο δολάρια για τις εκλογές του Σιάτλ, στηρίζοντας δικούς της υποψηφίους, αγγίζοντας συνολικά το αστρονομικό ποσό του 1,5 εκ. δολαρίων!

Μία Σύμβουλος που εξόργισε την αστική τάξη…

Αν θέλουμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα, αυτό που κάνει η Amazon είναι να χρηματοδοτεί την προσπάθεια να ηττηθεί η Σάμα! Και αυτό γιατί η Σάμα Σαγουάντ, από την πρώτη της εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο το 2013 έχει καταφέρει να προκαλέσει πονοκεφάλους στο μεγάλο κεφάλαιο. Γιατί από την πρώτη στιγμή της θητείας της έκανε αυτό ακριβώς που δεσμευόταν να κάνει ως αριστερή αγωνίστρια: να σταθεί στο πλευρό της εργατικής τάξης και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, να πάρει πρωτοβουλίες και να στηρίξει τα κοινωνικά κινήματα και τους εργαζόμενους της πόλης.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια η Σάμα, με την «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» (αδερφή οργάνωση του «Ξ» στις ΗΠΑ) έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο κίνημα που διεκδικούσε και τελικά κέρδισε βασικό μισθό 15 δολάρια την ώρα, ανέδειξε τα προβλήματα στέγασης και μπήκε μπροστά στον αγώνα με το σύνθημα για έλεγχο στις τιμές ενοικίων και για δημόσια στέγαση κα. Κατάφερε να εξοργίσει την Amazon και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις όταν τον Μάιο του 2018, κάτω από τις πιέσεις του κινήματος, το Συμβούλιο του Σιάτλ ψήφισε τη φορολόγηση της Amazon με 50 εκατομμύρια δολάρια με σκοπό να δοθούν αυτά τα χρήματα για την κατασκευή εργατικών κατοικιών. Και μπορεί ένα μήνα μετά, λόγω των εκβιασμών και των απειλών των μεγάλων επιχειρήσεων το Συμβούλιο να πήρε πίσω αυτήν την απόφαση, όμως πλέον η εικόνα είχε ξεκαθαρίσει πλήρως: η Σάμα Σαγουάντ αποτελεί τον νούμερο ένα εχθρό του συστήματος και δεν πρέπει με τίποτα να επανεκλεγεί.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που σήμερα οι επιχειρήσεις βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να εξασφαλίσουν πως η Σάμα θα χάσει στις εκλογές. Για αυτούς δεν είναι παρά μία ακόμα «επένδυση», που αν αποδώσει, θα τους απαλλάξει από μία επικίνδυνη για τα κέρδη τους πολιτικό – εκπρόσωπο των εργαζομένων και των κινημάτων.

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι τον «προοδευτικό» Οράιον στηρίζουν οι Ρεμπουμπλικάνοι της περιοχής, καθώς και δεξιές οργανώσεις που χτυπάνε τα δικαιώματα των αστέγων. Για να μην μιλήσουμε για τους ακροδεξιούς που έχουν στοχοποιήσει την Σάμα, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

… και ενέπνευσε την εργατική τάξη

Στον αντίποδα όμως, ο ρόλος που έχει παίξει η Σάμα όλα τα τελευταία χρόνια έχει εμπνεύσει τόσο την εργατική τάξη όσο και αγωνιστές για τα κοινωνικά δικαιώματα, ανθρώπους της τέχνης, συνδικάτα και οργανώσεις.

Ακτιβιστές/τριες για τα δικαιώματα μειονοτήτων, Σύμβουλοι από άλλες περιοχές του Σιατλ, μέλη εργατικών συνδικάτων, ηγετικά μέλη ΛΟΑΤ* οργανώσεων, χαμηλόμισθοι/ες εργαζόμενοι/ες, αριστερές οργανώσεις, έχουν δηλώσει δημόσια την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα της Σάμα ().

Ανάμεσα στα γνωστά ονόματα είναι αυτό του διανοούμενου Νόαμ Τσόμσκι, αλλά και του Μπέρνι Σάντερς που τοποθετήθηκε στα social media ενάντια στην Amazon και την προσπάθεια του ιδιοκτήτη της Τζεφ Μπέζος να «αγοράσει» τις εκλογές στο Σιατλ!

Η εκστρατεία της Σάμα έχει την ίδια στιγμή κινητοποιήσει πάνω από 200 εθελοντές, που δίνουν τη μάχη για την επανεκλογή της πόρτα-πόρτα, συζητώντας με τους ανθρώπους για το τι είδους πολιτικές χρειαζόμαστε.

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ

Η Σάμα τα τελευταία 6 χρόνια, έχει παραμείνει πιστή στις θέσεις της, έχει υπερασπιστεί την εργατική τάξη και τις ευάλωτες ομάδες, έχει χρησιμοποιήσει τη θέση της στο Συμβούλιο για να ενδυναμώσει και να βοηθήσει στην οργάνωση κινημάτων και ταυτόχρονα έχει αποκαλύψει τον ρόλο του μεγάλου κεφαλαίου. Έχει προτάξει με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη για μία άλλη, σοσιαλιστική κοινωνία.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, ο πόλεμος που δέχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά σκληρός και η επανεκλογή της Σάμα δεν είναι εξασφαλισμένη.  Μία ενδεχόμενη νίκη της Σάμα θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη διάθεση αμφισβήτησης του συστήματος, θα συντελέσει καταλυτικά στη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και θα «ανοίξει την όρεξη» για περισσότερες διεκδικήσεις, για μαζικότερα κινήματα. Έτσι, η μάχη ανάμεσα στον Γολιάθ των μεγάλων επιχειρήσεων και τον Δαυίδ της εργατικής τάξης στο Σιατλ, είναι δύσκολη και σκληρή αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» και η Σάμα τη δίνουν με αποφασιστικότητα και πολλούς συμμάχους!* Το Συμβούλιο της Πόλης είναι νομοθετικό σώμα που αποτελείται από 9 εκλεγμένους αντιπροσώπους και υπάρχει σε κάθε μεγάλη πόλη, και λειτουργεί σαν ένα μικρό τοπικό κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα