Η νίκη στα H&M επισημοποιήθηκε: οριστικά αποσύρονται οι νέες συμβάσεις!

dimak
Αντώνης Δημάκης

 

Λίγοι δεν γνωρίζουν τα H&M. Πρόκειται για έναν πολυεθνικό κολοσσό του λιανικού εμπορίου ρουχισμού και αξεσουάρ. Η πολυεθνική αυτή έχει δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα και προσπαθεί να προβάλει ένα φιλοκοινωνικό και φιλεργατικό προφίλ έχοντας σαν προμετωπίδα ιδανικά και αξίες που υποτίθεται προάγουν το προφίλ της ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο αλλά και την αίσθηση της οικογένειας, της παρέας και της συνεργασίας με ανθρώπινους όρους στους χώρους δουλειάς.

HM_Cyprus

Για την ιστορία της υπόθεσης των Η&Μ…

Τον περασμένο Μάρτη ωστόσο οι εργαζόμενοι στα Η&Μ αλλά και ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας που ενημερώθηκε από καταγγελία εργαζόμενης[1] και δημοσιεύματα σχετικά με εξελίξεις στο χώρο αυτό[2], [3] διαπίστωσαν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μάλιστα είναι πολύ διαφορετικά από ότι οι διευθύνοντες και οι προϊστάμενοι προσπαθούσαν να προβάλλουν προς τα έξω. Όλη αυτή η ενέργεια που έδιναν για να φανεί αυτό το «ανθρώπινο» πρόσωπο μιας πολυεθνικής δινόταν ακριβώς ώστε να καλύψει την επίθεση που επιχειρήθηκε στα δικαιώματα των εργαζομένων μέσω προσπάθειας υπογραφής νέων συμβάσεων στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης ελαστικοποίησης της εργασίας.

Κάποιοι εργαζόμενοι, φοβούμενοι την ανεργία, υποκύπτοντας σε πιέσεις ή έμμεσες απειλές προϊσταμένων, μη θέλοντας να πιστέψουν ότι η εταιρεία θέλει το κακό τους ή λόγω ενός συνδυασμού των παραγόντων αυτών, υπέγραψαν.

Ωστόσο η προσπάθεια επιβολής συμβάσεων «σκουπιδόχαρτων», όπως τις χαρακτήρισαν οι ίδιοι εργαζόμενοι, οδήγησε σε αντιδράσεις. Το γεγονός ότι πήρε μεγάλη δημοσιότητα και η αποφασιστικότητα πολλών εργαζομένων να παλέψουν και να μην υπογράψουν τις συμβάσεις ντροπής που εκβιαστικά τους σέρβιρε η εργοδοσία αιφνιδίασε τα κεφάλια της επιχείρησης και τους ανάγκασε να αναδιπλωθούν.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν λόγω της αντίστασης των εργαζομένων και της κινητοποίησης των αλληλέγγυων οργανώσεων[4] οδήγησαν σε έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών στη Θεσσαλονίκη, και οι συμβάσεις αποσύρθηκαν, ενώ η διεύθυνση ανακοίνωσε ότι θα επανέλθει με κάποια ανακοίνωση ή προτάσεις προς τους εργαζόμενους σε επόμενη φάση.

Αυτό οπωσδήποτε αποτέλεσε μια σημαντική επιτυχία και ειδικά σε μια χρονική περίοδο που λίγοι αγώνες γίνονται και ακόμα λιγότεροι καταφέρνουν να νικήσουν. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά με τις παλιές τους συμβάσεις σε ισχύ – όχι ότι πρόκειται για τίποτα φοβερές συμβάσεις, το αντίθετο – αλλά αυτό ίσα ίσα δείχνει τη διάθεση ενός κόσμου να δώσει μάχες όταν πάνε να του αρπάξουν και το τελευταίο κομμάτι αξιοπρέπειας που του έχει απομείνει μαζί με ορισμένα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα σε ένα περιβάλλον υποβαθμισμένης και ελαστικής απασχόλησης.

Η διοίκηση θέλει να υποβαθμίσει τη νίκη των εργαζομένων

Η τελευταία όμως εξέλιξη είναι ακόμα πιο σημαντική[5].

Πριν μερικές μέρες με ανακοίνωση της που έβαλε η διοίκηση στους πίνακες ανακοινώσεων των καταστημάτων, χωρίς να γίνει καμία περαιτέρω επίσημη ενημέρωση όλων των εργαζομένων, για να αποφύγει απ’ ότι φαίνεται να το παραδεχτεί δημοσίως και ανοιχτά, κλείνει οριστικά το ζήτημα των νέων συμβάσεων. Όπως ισχυρίζεται

«στόχος και πρόθεση της εταιρείας δεν ήταν σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί κλίμα δυσπιστίας ή αμφιβολίας στους εργαζομένους, καθ’ όσον αρχή και όραμά μας, όπως είναι γνωστό, είναι ο αμέριστος σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων και η απαρέγκλιτη τήρηση της μεταξύ μας εμπιστοσύνης και καλής πίστης, γεγονός που αποδεικνύουμε στην πράξη καθημερινώς» και «για το λόγο αυτόν, η εταιρεία, στο μέτρο που εισπράττει από τους εργαζομένους διάθεση αμφιβολίας, δεν θα προχωρήσει στη σύναψη επικαιροποιημένων σχεδίων συμβάσεων εργασίας, ισχυόντων των ήδη υφισταμένων και λειτουργούντων όρων εργασίας εκάστου εξ αυτών».

Χαρακτηριστικά, εργαζόμενη στα Η&Μ μας ανάφερε ότι

«βάλανε το χαρτί όπως βάζουν όλες τις άλλες ανακοινώσεις, σα να μην τρέχει τίποτα, λες και είναι μια ακόμα ανακοίνωση. Είναι επειδή δεν θέλουν να το παραδεχτούν ότι έχασαν. Το κλίμα όμως στη δουλειά είναι καλό αν και σίγουρα αυτή η υποχώρηση της διοίκησης δεν ξέρουμε για πόσο θα κρατήσει».

Το ότι το έκανε στα μουλωχτά είναι σημάδι ότι θέλει να αποφύγει να δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους που διαμαρτυρήθηκαν και κινητοποιήθηκαν και έτσι κατάφεραν μια νίκη. Ίσως όμως να είναι και σημάδι ότι δεν έχει καμία διάθεση να απολογηθεί και ανοιχτά αφού το μέτωπο μεταξύ των εργαζόμενων και της εργοδοσίας εξακολουθεί να είναι τελικά ανοιχτό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η υπόθεση «έκλεισε», αφού θα προσπαθήσουν να «βγάλουν τα σπασμένα» των αποσυρμένων συμβάσεων εντατικοποιόντας την εργασία, παίρνοντας πίσω παροχές προς τους εργαζόμενους, κα.

Όσο όμως και αν θέλουν να το κρύψουν, όσο και να τους τρώει, πρόκειται για μια σημαντική νίκη των εργαζομένων που ύψωσαν ανάστημα σε έναν χώρο που μόνο όσοι έχουν εργαστεί ή ξέρουν καλά κάποιον που εργάζεται σε αυτόν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι να αντιδράσει κανείς!

 


Ακολουθεί ολόκληρη η «κρυμμένη» ανακοίνωση της Κεντρικής Διεύθυνσης των Η&Μ:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

»Σε συνέχεια της από 22 Μαρτίου επικοινωνίας μας, επανερχόμαστε, όπως υποσχεθήκαμε στο θέμα των συμβάσεων εργασίας. Με την ειλικρινή πρόθεση να διατυπώσουμε διαφανείς ενιαίους και δίκαιους όρους εργασίας για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους, ξεκινήσαμε μία διαδικασία έγγραφης επικαιροποίησης των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού που απασχολείται στην Ελλάδα, μέσω της συγκέντρωσης και σύνταξης των ισχυόντων και ήδη διαμορφωθέντων στην πράξη όρων εργασίας για όλους τους εργαζομένους. Στόχος και πρόθεση της εταιρείας δεν ήταν σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί κλίμα δυσπιστίας ή αμφιβολίας στους εργαζομένους, καθ’ όσον αρχή και όραμά μας, όπως είναι γνωστό, είναι ο αμέριστος σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων και η απαρέγκλιτη τήρηση της μεταξύ μας εμπιστοσύνης και καλής πίστης, γεγονός που αποδεικνύουμε στην πράξη καθημερινώς.

»Για το λόγο αυτόν, η εταιρεία, στο μέτρο που εισπράττει από τους εργαζομένους διάθεση αμφιβολίας, δεν θα προχωρήσει στη σύναψη επικαιροποιημένων σχεδίων συμβάσεων εργασίας, ισχυόντων των ήδη υφισταμένων και λειτουργούντων όρων εργασίας εκάστου εξ αυτών.

»Με εκτίμηση

Εκ μέρους της Κεντρικής Διεύθυνσης»


 

Σημειώσεις
[1] Καταγγελία εργαζόμενης με αναλυτική αναφορά σε παραγράφους της νέας σύμβασης: https://athens.indymedia.org/post/1570443/
[2] Συνέντευξη εργαζομένων για τις εξελίξεις στα Η&Μ https://xekinima.org/poio-einai-to-pragmatiko-prosopo-ton-h/
[3] Και η τροποποιητική σύμβαση https://www.thepressproject.gr/article/108816/Piso-apo-ti-bitrina-ton-HM-Oli-i-tropopoiitiki-sumbasi-ergasias
[4] Δράσεις και παρεμβάσεις διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα των Η&Μ https://xekinima.org/paremvaseis-diamaryrias-sta-hm-thessalonikis/, https://xekinima.org/draseis-diamartyrias-tou-x-exo-apo-k/
[5] Περισσότερα εδώ https://www.thepressproject.gr/article/111639/Nikisan-oi-ergazomenoi-ton-HM

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα