Ανακυκλώνουν τα Η&Μ εργαζόμενους; – προκήρυξη του «Ξ»

Με αφορμή τον αγώνα των εργαζομένων στα Η&Μ ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που προσπαθεί να επιβάλει η Σουηδική πολυεθνική το «Ξ» προτείνει στους φίλους και αναγνώστες του να αξιοποιήσουν την προκήρυξη που ακολουθεί, φωτοτυπώντας το αρχείο pdf, ή να την προσαρμόσουν όπως κρίνουν καλύτερα –με αλλαγές στο περιεχόμενο ή την υπογραφή­– και  να οργανώσουν παρεμβάσεις έξω από καταστήματα Η&Μ, εκεί που υπάρχουν, σε πόλεις και εμπορικούς δρόμους.
Άμεσος, κατ’ αρχήν στόχος πρέπει να είναι να αναγκαστεί η διοίκηση να αποσύρει τις «τροποποιημένες, νέες συμβάσεις εργασίας» που εξοντώνουν τους εργαζόμενους και τους και αφαιρούν ακόμα περισσότερα δικαιώματα .  
Ανοίξτε το αρχείο pdf κάνοντας κλικ στη φωτογραφία του.
h&m
Ακολουθεί το κείμενο της προκήρυξης.

 

 

Ο πολυεθνικός κολοσσός Η&Μ (Hennes&Mauritz) είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους μας. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείας ένδυσης και υπόδησης παγκοσμίως. Η υπερκερδοφορία του δεν αμφισβητείται και σε συνδυασμό με την πολυδιαφημισμένη κοινωνική-εταιρική ευθύνη ανακύκλωσης ρούχων και τις σουηδικές του καταβολές με τη φημισμένη «εργασιακή ευημερία», θα περίμενε κανείς να προσφέρει τουλάχιστον αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες…

Αλλά…

Υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά» τελικά καθώς πέρα από το τι κατά καιρούς έχει καταγγελθεί ότι έχουν υποστεί εργαζόμενοι που κατασκευάζουν ρούχα για την εταιρεία σε τρίτες χώρες (από απολύσεις εγκύων, μέχρι παιδική εργασία – πράγματα γνωστά και για λιγότερο «σουηδικές» εταιρείες) η πραγματικότητα που επικρατεί στα ελληνικά υποκαταστήματα αποκαλύπτεται με εξοργιστικό τρόπο από τις καταγγελίες που κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Το ποτήρι ξεχείλισε

Αν και υπάρχουν ακόμη(!) εργαζόμενοι με αξιοπρεπείς μισθούς στα Η&Μ (ένα είδος που βαίνει σταθερά προς εξαφάνιση) ο κανόνας είναι αυτός της «ελαστικής» απασχόλησης με 4ωρες και 5ωρες συμβάσεις αναλώσιμων για 360 και 220 ευρώ καθαρά, ενώ οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να τρέχουν από όροφο σε όροφο και να χαμογελούν σαν τον Βέγγο!

Για τη διοίκηση όμως, αυτά προφανώς δεν ήταν αρκετά, έτσι έφερε νέες τροποποιητικές συμβάσεις που στερούν ακόμα περισσότερα δικαιώματα καθώς προνοούν:

  • Nα εργάζονται οι εργαζόμενοι με επιπλέον καθήκοντα αλλά να πληρώνονται με τον ίδιο ελάχιστο μισθό
  • Επιπλέον δικαιώματα στην εταιρεία να στείλει τον/την εργαζόμενο-η σε οποιοδήποτε κατάστημα χωρίς τη συγκατάθεση του/της και χωρίς κάλυψη εξόδων.
  • Την υποχρέωση στους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια ­– πάλι με δικά τους έξοδα.
  • Ο/η εργαζόμενος-η δεν μπορεί να λείψει ούτε μια μέρα από την εργασία του – σε αντίθετη περίπτωση αυτό θεωρείται οικειοθελής αποχώρηση και όχι απόλυση, οπότε η εταιρεία δεν υποχρεούται σε αποζημίωση.

Ανθρώπινα πράματα δηλαδή – γίναμε Σουηδία!

Χαρακτηριστική περίπτωση της συμπεριφοράς της διοίκησης είναι όταν εργαζόμενη ρώτησε τον υπεύθυνο τι άλλο μένει να κάνουν με τα καθήκοντα που βάζουν οι νέες συμβάσεις αφού ήδη τα κάνουν όλοι όλα. Η απάντηση που πήρε ήταν «δε θα σου ζητήσω να χορέψεις και γυμνόστηθη στο μαγαζί»… Μα πόσο προσβλητικοί μπορούν να γίνουν!

Όλα αυτά οδήγησαν μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην αγανάκτηση και τη διεκδίκηση. Οι περισσότεροι αρνήθηκαν να υπογράψουν τα «σκουπιδόχαρτα» όπως τα ονομάζουν. Ήδη έγινε μια πρώτη διαμαρτυρία στα κεντρικά της Ερμού στις 14/3 ενώ κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και στα καταστήματα στις άλλες πόλεις.

Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας!

Οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται και οι μάσκες της εταιρείας πέφτουν και όλοι εμείς χρειάζεται να δείξουμε αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Ένα σημαντικό χτύπημα μπορεί να αφορά το μποϋκοτάζ των προϊόντων από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτό θα αυξήσει την πίεση στους από πάνω και θα δώσει δύναμη και αυτοπεποίθηση στους από κάτω να συνεχίσουν. Επίσης έχει σημασία η όσο μεγαλύτερη δημοσιοποίηση και κοινοποίηση των όσων συμβαίνουν ώστε να πιεστεί η διοίκηση από πολλαπλούς δρόμους.

Το θέμα αφορά τον καθένα και την καθεμιά από εμάς – μπορούμε να βρεθούμε στην ίδια ακριβώς θέση. Για τους πιο παλιούς, αφορά τα παιδιά τους.

Δεν πρέπει να ανεχτούμε τη μετατροπή του εργαζόμενου σε αναλώσιμο, σε στυμμένη λεμονόκουπα που πετάνε οι εργοδότες όποτε γουστάρουν οι οποίοι όχι μόνο υπερεκμεταλλεύονται τον εργαζόμενο αλλά τον εξευτελίζουν κιόλας.

Στηρίζουμε τους εργαζόμενους, παλεύουμε για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, καταγγέλλουμε την εταιρεία, διαδίδουμε και ενημερώνουμε τους δίπλα μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα