Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ, της συνδικαλιστικής παράταξης που στηρίζει το «Ξ» στα λεωφορεία της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας της Αθήνας.
Όταν η κυβέρνηση έδωσε στα ΚΤΕΛ κομμάτι του συγκοινωνιακού έργου της ΟΣΥ, έλεγε πως με αυτόν το τρόπο η ΟΣΥ θα «εξοικονομήσει» 160 λεωφορεία που δρομολογούνταν στη περιφέρεια και τοπικά δίκτυα για να ενισχύσει το κέντρο και όμορους δήμους Αθήνας και Πειραιά. Μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν έχουν ενισχυθεί τα προαναφερόμενα δρομολόγια, αλλά αντίθετα υπάρχει αύξηση του αριθμού ακινητοποιημένων οχημάτων. Λεωφορεία με μετρίου κόστους βλάβη δεν επισκευάζονται. Ακινητοποιούνται και αποσύρονται.
Όπως είχαμε επισημάνει* και στις 5 Νοέμβρη, όταν η κυβέρνηση απεκάλυψε τη σύμβαση ΟΑΣΑ-ΚΤΕΛ, τα ποσά που εκχωρούνται μέσω της σύμβασης στα ΚΤΕΛ ήταν αρκετά για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου της ΟΣΥ. κυβέρνηση όμως χρησιμοποίησε την πανδημία για να αρχίσει την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας και να δώσει χρήμα στους μετόχους των ΚΤΕΛ. Πέρα από το γεγονός ότι το συνολικό ποσό των 60 εκάτ. ευρώ είναι σκανδαλώδες, χαρακτηριστικές του χαρακτήρα της σύμβασης είναι και μερικές λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα ότι στα ΚΤΕΛ δώθηκαν γραμμές με μικρή επιβατική κίνηση και άφθονο χιλιομετρικό μήκος για τον απλούστατο λόγο ότι η αποζημίωση είναι ανά χιλιόμετρο.
Επιπλέον η κυβέρνηση δεν δίστασε να παραχωρήσει στα ΚΤΕΛ δημόσια έκταση για κατασκευή αμαξοστασίου όπως αυτή των 11 στρεμμάτων στο Ολυμπιακό χωριό που αρχικά είχε εκχωρηθεί στον ΟΑΕΔ για την να κατασκευάσει σχολείο και η διοίκηση του την παραχώρησε στα ΚΤΕΛ. Για «κακή τους τύχη» παρενέβησαν οι κάτοικοι και με δημοτικούς σύμβουλους του Δήμου Αχαρνών τους σταμάτησαν με καταγγελίες στην αστυνομία και προσαγωγές στο αυτόφωρο αυτών που παράνομα έκαναν τεχνικές εργασίες σε δημόσια γη. Πρόκειται για ενέργειες που όφειλαν να κάνουν οι εκλεγμένοι στο ΔΣ συνδικαλιστές μας. Ωστόσο αυτοί στην πλειοψηφία τους (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ), βλέπουν τους μετόχους των ΚΤΕΛ σαν «βοηθούς» και «συνεργάτες» και όχι σαν αρπακτικά.
Και βέβαια η κυβέρνηση παραχώρησε δωρεάν μηχανήματα τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ – μηχανήματα που αφαιρέθηκαν από λεωφορεία της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας. Ούτε κι εκεί παρενέβησαν οι εκλεγμένοι στο ΔΣ συνδικαλιστές. Τους έχει «δώσει τόσο αέρα» η κυβέρνηση που με την αλλαγή του νέου χρόνου έφθασαν μέχρι το χώρο των συνεργείων σε αμαξοστάσια της ΟΣΥ για επιδιόρθωση βλαβών! Στο αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων εργαζόμενοι παρενέβησαν και πήραν τους ανθρώπους των ΚΤΕΛ στο κυνήγι μόλις κατάλαβαν ότι «ξάφριζαν» για μια ακόμη φορά τη δημόσια περιουσία.
Αυτή είναι η ιδιωτική «πρωτοβουλία» στην κοινωφέλεια. Δημόσιο χρήμα με τη σέσουλα, δωρεάν δημόσιες εκτάσεις και εξοπλισμός, μισθοί πείνας στους εργαζόμενους.
Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει άλλες 9 γραμμές στα ΚΤΕΛ. Ήδη εθεάθησαν εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ στην γραμμή 845 Πειραιάς-Ελευσίνα να την μελετούν και να λένε σε οδηγούς της ΟΣΥ πως σε λίγο καιρό θα την έχουν αυτοί. Πιστεύει αλήθεια κανείς πως τα ΚΤΕΛ θα φύγουν από το συγκοινωνιακό έργο της Αθήνας μετά την πανδημία; Πιστεύει κανείς ότι θα σταματήσουν στις 60 γραμμές που προβλέπει η σύμβαση για τα πρώτα δυο χρόνια; Σε καμία περίπτωση δεν θα χάσουν την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά. Γι’ αυτό και παραγγέλνουν νέα λεωφορεία.
Αν πραγματικά η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να αντιμετωπίσει την πανδημία θα είχε επενδύσει από την αρχή της εκδήλωσης της στις δομές που εξυπηρετούν το κοινό όφελος, το δημόσια συμφέρον και τη δημόσια οικονομία. Θα είχε προχωρήσει αμέσως σε προσλήψεις εργαζομένων και σε επισκευές των 500 ακινητοποιημένων από βλάβες λεωφορείων για να πυκνώσουν τα δρομολόγια. Δεν θα τα άφηνε προκλητικά να σαπίζουν στα αμαξοστάσια και να χαρίζει τον εξοπλισμό τους στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ, οι οποίοι μάλιστα φάνηκε πόσο ανεπαρκείς είναι στην πανδημία όταν δεν μπόρεσαν να στηρίξουν αποτελεσματικά το βασικό τους έργο, το υπεραστικό δίκτυο.
Παράλληλα με την είσοδο των ιδιωτών και τις χαριστικές συμβάσεις το Υπουργείο Μεταφορών ασκεί αφόρητη πίεση στους εργαζόμενους της ΟΣΥ. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη αναστολή χορήγησης αδειών μέχρι 15/2/21.
Η εκτόξευση θανάτων και η αδυναμία του υποχρηματοδοτημένου και υποστελεχωμένου δημόσιου συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τη πανδημία σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύει ακόμα και σήμερα με ανθρώπινο δυναμικό τις νοσοκομειακές μονάδες τη καθιστά υπόλογη απέναντι στη κοινωνία. Οι αριθμοί ανθρώπων που χάνονται απο τη πανδημία δε μπορούν να κρυφτούν. Σε αυτές τις συνθήκες προσπαθώντας να δείξει «έργο» το Υπουργείο πιέζει κι άλλο το προσωπικό της ΟΣΥ στερώντας από αυτό πολύτιμες μέρες ξεκούρασης. Οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ μαζί με τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στη πολιτική προστασία είναι από τα κομμάτια του Δημοσίου που δε σταμάτησαν ούτε μέρα να δίνουν μάχη ενάντια στη πανδημία. Προσφέρουν υπηρεσίες εκτεθειμένοι καθημερινά στο κίνδυνο του ιού – όπως βέβαια και χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όπως οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ. Παρότι η κυβέρνηση μας αποκαλεί κατά διαστήματα «ήρωες» δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να ενισχύσει το έργο μας. Το χρήμα περισσεύει για τα κανάλια και όλα τα ΜΜΕ που στηρίζουν με κλειστά μάτια τη κυβέρνηση και το Πρωθυπουργό. Όμως στους εργαζόμενους της ΟΣΥ δεν δίνει καν τα χρεωστούμενα που είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο καθένα (περικοπές που έχουν κριθεί παράνομες από τα δικαστήρια κοκ) ούτε επιτρέπει να πάρουν άδειες για λίγη ξεκούραση.