Για το άνευ όρων άνοιγμα των σχολείων και τι πρέπει να γίνει

Στους δέκα μήνες που η ελληνική κοινωνία συνυπάρχει με τον κορονοϊό, είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνουν άνοιγμα σχολείων χωρίς να πάρουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους.

Οι σχολικές μονάδες της Α’ βάθμιας και όλες οι βαθμίδες της ειδικής αγωγής ανοίγουν στις 11 Γενάρη και θα λειτουργήσουν ίδια κι απαράλλαχτα όπως μεταξύ Σεπτέμβρη και 9 Νοέμβρη του ’20, όταν κι έκλεισαν.

Οι προτροπές του Υπουργείου Παιδείας για χρήση περισσοτέρων εισόδων στα σχολικά συγκροτήματα, εφόσον φυσικά υπάρχουν, και για μικρές διαφοροποιήσεις στα ωράρια εισόδου και αποχώρησης των μαθητών, καταντούν γελοίες, αφού τελικά παιδιά και εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να συνωστίζονται σε αίθουσες-κελιά ανά 25 άτομα. Χωρίς καν τη δυνατότητα του συνεχούς αερισμού των αιθουσών, όπως μέχρι τις 9 Νοέμβρη, αφού τώρα βρισκόμαστε στο μέσο του χειμώνα!

Ακόμα και η υποτιθέμενη διευκόλυνση του Υπουργείου προς τους εκπαιδευτικούς για να κάνουν rapid test μέσω ειδικής πλατφόρμας κλεισίματος ραντεβού, καταλήγει εξοργιστική, εφόσον, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, τα ραντεβού που τους δίνονται είναι πολύ αργότερα από τις 11 Γενάρη!

Αλλά και για τα σχολεία της Β’ βάθμιας, που θα παραμείνουν κλειστά για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως κάτι θα αλλάξει όταν θα ανοίξουν όπως επίσης και για τα Πανεπιστήμια που λειτούργησαν ελάχιστα δια ζώσης τον περασμένο χρόνο.

Ανοχύρωτα σχολεία, αναλώσιμοι καθηγητές και μαθητές

Χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, διεκδίκησαν επίμονα τους προηγούμενους μήνες σωστά και λογικά μέτρα, όπως μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες, τακτικά μαζικά δωρεάν τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα, μαζικές προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και αύξηση των δαπανών για την παιδεία ώστε να γίνουν όλα αυτά εφικτά.

Είναι οι ίδιοι που έχουν υποστεί καρτερικά την τηλεκπαίδευση και κατανοούν πια μέσα από την εμπειρία τους τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πραγματικής, δια ζώσης εκπαίδευσης.

Αλλά ακόμα και οι πιο δύσπιστοι ξέρουν πια πως η κυβέρνηση δεν θα δώσει τα απαιτούμενα λεφτά για να περιφρουρήσει πραγματικά την υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των οικογενειών τους, όπως και συνολικότερα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.  Δεν το έκανε τον Σεπτέμβριο όταν νομοθέτησε τον συνωστισμό με 25-27 μαθητές ανά τμήμα και μας άφηναν άναυδους τα «Κεραμέως statistics». Δεν το έκανε τον Οκτώβρη, στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όταν έκλειναν εκατοντάδες τμήματα πανελλαδικά λόγω κρουσμάτων. Δεν το έκανε το δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη που έμειναν κλειστά τα σχολεία. Δεν θα το κάνει ούτε τώρα. .

Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι ξέρουν πια πως οι αποφάσεις δεν παίρνονται με «επιστημονικά» κριτήρια. Ο Σ. Πέτσας είχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα όλων των σχολείων πριν καν συζητήσει η επιτροπή των ειδικών/επιδημιολόγων τα συμπεράσματα από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά… Στο τέλος, για να κρατήσουν τα προσχήματα, αναδιπλώθηκαν στο άνοιγμα μόνο της Πρωτοβάθμιας. Έτσι κι αλλιώς πάντως, το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν «υπακοής στους ειδικούς», το έχει ισοπεδώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, με την κυνική παραδοχή ότι η κυβέρνηση αγνόησε την πρόταση των ειδικών για λοκντάουν στη Θεσσαλονίκη πριν του Αγίου Δημητρίου, «από σεβασμό στην παράδοση και στην Ορθοδοξία».

Η κυβέρνηση κι όχι η πανδημία, διαλύει το δημόσιο σχολείο

Διόλου τυχαία η Ν. Κεραμέως ανταμείφθηκε για τα πεπραγμένα της, με την παραμονή της στο ανασχηματισμένο κυβερνητικό σχήμα. Μέσα σε ένα χρόνο, είτε με ανοικτά είτε με κλειστά σχολεία, νομοθέτησε το μεγαλύτερο κομμάτι της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της ΝΔ για την δημόσια εκπαίδευση.

Από την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα στην Α’ βάθμια, μέχρι την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Από την ισοτίμηση των πτυχίων των Κολεγίων και των ΑΕΙ, μέχρι την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Από την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, μέχρι την αιφνιδιαστική αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην Γ’ βάθμια Εκπαίδευση. Από τις αντιδραστικές αλλαγές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, μέχρι την επιβολή των, αποτυχημένων τελικά, ηλεκτρονικών εκλογών για τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.

Ενώ η τηλεκπαίδευση, από υποκατάστατο και σανίδα σωτηρίας σε συνθήκες πανδημίας, αναβαθμίζεται σήμερα από την κυβέρνηση ως ισάξια με την δια ζώσης διδασκαλία. Το ίδιο και οι ηλεκτρονικές εξετάσεις και η τηλε-βαθμόλογηση/τηλε-αξιολόγηση που ισοτιμούνται με τις παραδοσιακές μορφές.

Γιατί ανοίγει η κυβέρνηση τα σχολεία;

Και τι έμεινε στο τέλος, αφού η κυβέρνηση δεν αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων με βάση επιστημονικά, εκπαιδευτικά ή κοινωνικά κριτήρια; Μας έμειναν τα επικοινωνιακά «blame games» (επίρριψη ευθυνών), τα ταξικά κριτήρια και τα ειδικά οικονομικά συμφέροντα.

Όπως καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος) το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει άρον-άρον την Α’ βάθμια (σημ. Δημόσια και Ιδιωτική) «υπό την ασφυκτική πίεση του λόμπι των σχολαρχών που ανησυχούν, μήπως οι γονείς κάνουν… παζάρια για την καταβολή των διδάκτρων». Πολύ απλά δηλαδή το Υπουργείο προσφέρει εξυπηρέτηση στους «φίλους» της κυβέρνησης.  

Την ίδια ώρα βέβαια το άνοιγμα των σχολείων υπηρετεί το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Η εκπαιδευτική κοινότητα θα σώσει το εαυτό της και το δημόσιο σχολείο

Τα ανοικτά σχολεία όμως θα σημάνουν μια ευκαιρία και για το εκπαιδευτικό κίνημα που και τον περασμένο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη δεν έμεινε απαθές, αλλά οργάνωσε σχετικά μαζικές κεντρικές πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις, πολλά τοπικά συλλαλητήρια και μαθητικές καταλήψεις. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κι άλλος δρόμος!

Συνεχίζουμε επομένως να διεκδικούμε:

  • Μείωση του αριθμού των μαθητών μέχρι 15 ανά τμήμα. Αύξηση των τμημάτων με όλους τους πιθανούς τρόπους (χρήση κενών αιθουσών, άνοιγμα κλειστών σχολείων, πρωϊνή και απογευματινή λειτουργία κλπ).
  • Προσλήψεις όσων εκπαιδευτικών απαιτούνται για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες.
  • Μόνιμες προσλήψεις καθαριστών/στριών ώστε να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται όλοι οι χώροι εξονυχιστικά δύο φορές όπως ορίζει το πρωτόκολλο.
  • Αύξηση του χρόνου των διαλειμμάτων για να αερίζονται και να καθαρίζονται επαρκώς οι αίθουσες.
  • Δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε τακτική βάση και οργάνωση στοχευμένων επιδημιολογικών μελετών, κατά τόπους και πανελλαδικά.
  • Όσοι εκπαιδευτικοί θέλουν να προχωρήσουνε σε εμβολιασμό (ο οποίος πρέπει να είναι προαιρετικός) να μπουν σε σειρά προτεραιότητας.
  • Ανατροπή όλων των εκπαιδευτικών αντιμεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα