Μία εβδομάδα παρά μία ημέρα από όταν κυκλοφόρησαν οι εικόνες με τα ανεκδιήγητα της «τηλεκατάρτισης» των ελεύθερων επαγγελματιών, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει το πρόγραμμα επιμόρφωσης, μετά την κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα και τον εξευτελισμό τόσο του προγράμματος όσο και της ίδιας. Μέχρι βέβαια να έρθει η ανακοίνωση του υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση, είχε προηγηθεί η υποτίμηση της κατάστασης από μεριά της κυβέρνησης, που έκανε λόγο για «τέσσερα ορθογραφικά λάθη» και κατηγορούσε την αντιπολίτευση πως «φουσκώνει» την κατάσταση για να την εκμεταλλευτεί πολιτικά.
Αυτό όμως που παρακολουθήσαμε όσοι/ες έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν εντελώς διαφορετικό, αφού τα λάθη και η προχειρότητα με την οποία στήθηκαν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν είχαν τέλος. Αποτέλεσαν μάλιστα «πηγή έμπνευσης» και η αλήθεια είναι πως οι χρήστες των social media μας χάρισαν αμέτρητες εικόνες και σχόλια που έσταζαν ειρωνεία, προκάλεσαν γέλια και περιέγραψαν γλαφυρότατα τη γελοιότητα της κατάστασης. Οι μέρες της καραντίνας εξάλλου ανάμεσα σε άλλα δημιουργούν και την ανάγκη για δημιουργικότητα ώστε να περάσει πιο ευχάριστα ο χρόνος που μένουμε σπίτι. Έτσι, όσοι/ες ελεύθεροι επαγγελματίες ξεκίνησαν να παρακολουθούν την «τηλεκατάρτιση» και έμαθαν πώς να… ανοίγουν τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, σίγουρα είδαν πολλά σχετικά memes να κυκλοφορούν.
Αυτό όμως που δεν ειπώθηκε αρκετά τις τελευταίες μέρες, αυτό που κάποια ενημερωτικά site και εφημερίδες ανέδειξαν, αλλά δεν το είδαμε να παίζει στα κανάλια και να γίνεται «μεγάλη είδηση» ή πρωτοσέλιδο, είναι το οικονομικό σκάνδαλο που κρύβεται πίσω από τις -μεταφρασμένες στο google translate- λέξεις των σελίδων που ήταν υπεύθυνες για την «τηλεκατάρτιση».
Όταν τα 600 ευρώ κοστίζουν περισσότερο από τα 800
Αρχικά, η ιστορία με την «τηλεκατάρτιση» ξεκίνησε σε μία υποτιθέμενη προσπάθεια να δοθεί ένα κάποιο επίδομα σε ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν αποκλειστεί από το επίδομα των 800 ευρώ, επίδομα που δόθηκε σε εργαζόμενους/ες που δεν εργάζονται αυτή την περίοδο λόγω της καραντίνας και των κλειστών καταστημάτων.
Οι δικαιούχοι αυτού του ποσού ήταν περίπου 180.000 άτομα, άρα κάνοντας απλές αριθμητικές πράξεις, το ποσό που αντιστοιχούσε στο «πρόγραμμα επιμόρφωσης» θα έπρεπε να είναι περίπου 108 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 36 εκατομμύρια λιγότερα από το εάν θα τους χορηγούνταν το επίδομα των 800 ευρώ. Σωστά; Λάθος! Το ποσό που διέθεσε η κυβέρνηση για την περιβόητη «κατάρτιση» των ελεύθερων επαγγελματιών, που ανάμεσα σε άλλα θα τους μάθαινε πώς να ανοίγουν και να κλείνουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ανέρχεται στα 192,97 εκατ. ευρώ.
Και αυτό γιατί, πέρα από τα «ψίχουλα» προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, για αυτή την -τόσο υψηλής ποιότητας- δουλειά, δεν μπορούσε παρά να υπολογιστεί και ένα κονδύλι προς τα ΚΕΚ που υλοποίησαν το πρόγραμμα, τις εταιρείες-παρόχους των ηλεκτρονικών πλατφόρμων κατάρτισης και τους φορείς πιστοποίησης. Συνολικά, στους μεσάζοντες αυτούς προϋπολογίστηκε ένα ποσό περίπου 84 εκατομμυρίων ευρώ!
Σήμερα, με την κατάργηση αυτού του «φιάσκου», η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το ποσό των 600 ευρώ θα δοθεί κανονικά στους ελεύθερους επαγγελματίες και πως θα ξεκινήσει «αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.» με «εντολή του Πρωθυπουργού». Δε διευκρινίζεται όμως το κατά πόσο πέρα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα πληρωθούν κανονικά και όλοι οι ιδιώτες που συμμετείχαν στην παρωδία του «Σκοιλ Ελικικού». Με τα μέχρι τώρα δείγματα της κυβέρνησης, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν μπορούν παρά να είναι καχύποπτοι για το κατά πόσο τα εκατομμύρια που έχουν μοιραστεί ήδη στους ιδιώτες θα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία…Τίνος είναι βρε γυναίκα τα λεφτά;
Γιατί, πράγματι, σύμφωνα με ρεπορτάζ και κόντρα στις δηλώσεις της κυβέρνησης, τα λεφτά της «επιμόρφωσης» προήλθαν από τα κρατικά ταμεία και όχι από ΕΣΠΑ! Σύμφωνα με το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους και «δύναται να συγχρηματοδοτηθεί» από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Από το «δύναται» μέχρι το «γίνεται» βέβαια υπάρχει κάποια απόσταση…
Αντιθέτως, το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης καλύφτηκε από πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Τι σημαίνει αυτό; Πως μία σειρά από ελεύθερους επαγγελματίες αποκλείστηκαν από το επίδομα των 800 ευρώ, για να πάρουν αργότερα από κρατικούς πόρους 600 ευρώ και παράλληλα να μπορέσει η κυβέρνηση από τους ίδιους πόρους να μοιράσει 84 εκατομμύρια σε ιδιώτες! Οι οποίοι ιδιώτες δεν είχαν καν τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να δημιουργήσουν σοβαρές πλατφόρμες κατάρτισης!
Και όλα αυτά, ενώ, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν τα 800 ευρώ απ’ ευθείας στους ελ. Επαγγελματίες, μέσω ΕΣΠΑ!
Τελικά, υπάρχουν λεφτόδεντρα;
Από την πρώτη στιγμή που έγινε φανερό πως ο κορονοϊός είναι πολύ σοβαρό ζήτημα αλλά και πως οι οικονομικές επιπτώσεις του ιού είναι τεράστιες σε παγκόσμια κλίμακα, οι αστικές τάξεις και οι κυβερνήσεις διεθνώς «παίζουν το χαρτί» της εθνικής ομοψυχίας, λέγοντας πως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο όλοι και όλες πρέπει να κάνουμε θυσίες και να ετοιμαστούμε να χάσουμε κεκτημένα, όσα είχαν δηλαδή απομείνει από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Την ίδια ώρα ακούμε ατάκες όπως ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» ή ότι τα 800 ευρώ υπερκαλύπτουν τις ανάγκες όσων μένουν κλεισμένοι σπίτι κοκ. Το σκάνδαλο «σκοιλ ελικικού» όμως έδειξε ακριβώς το αντίθετο για μία ακόμα φορά. Ότι δηλαδή λεφτά υπάρχουν, αλλά ακόμα και εν μέσω μεγάλων κρίσεων οι κυβερνήσεις επιλέγουν να τα μοιράσουν στους αστούς φίλους τους, ρίχνοντας «αποφάγια» στην εργατική τάξη.
Το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι πως αυτά τα λεφτά που δόθηκαν για το «πρόγραμμα επιμόρφωσης» που αποδείχτηκε τεράστιο φιάσκο, θα μπορούσαν να δοθούν για να καλύψουν ανάγκες που -σήμερα περισσότερο από ποτέ- είναι επιτακτικές!
Με ένα κατακερματισμένο ΕΣΥ, με 10.000 να είναι οι άμεσες ανάγκες σε γιατρούς και νοσηλευτές και 30.000 να είναι τα συνολικά κενά σε προσωπικό, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει άμεσα προσλήψεις για να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες και όχι να «επιμορφώνει» γιατρούς με «διδακτική ύλη» που αναφέρει πως ο HIV πρωτοεμφανίστηκε το 2003!
Επίσης να ανοίξει τα -πάνω από 10- δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια και να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς αποζημίωση. Αυτό εξάλλου αποτελεί ένα ακόμα «μικρό σκάνδαλο» των ημερών, αφού η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά επιλέγει να δώσει λεφτά σε ιδιωτικές κλινικές για τη χρήση των ΜΕΘ τους -συγκεκριμένα 1600 ευρώ/μέρα για 1 κρεβάτι σε ΜΕΘ-, αντί να δώσει λεφτά για τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.
Την ίδια ώρα να εξασφαλίσει πως οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει λόγω κορονοϊού, θα συνεχίσουν να παίρνουν τις πλήρεις αποδοχές τους, υποχρεώνοντας τις μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να καταβάλουν τους μισθούς, τα επιδόματα κοκ στους υπαλλήλους τους. Το κράτος να καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και σταματώντας να πληρώνει τους δανειστές! (περισσότερα εδώ)
Φυσικά τέτοιου είδους μέτρα είναι απόλυτα ξένα για την κυβέρνηση τη ΝΔ και συνολικά τις κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της τάξης τους, δηλαδή της αστικής τάξης και τελικά σε κάθε ευκαιρία ξοδεύουν το δημόσιο χρήμα προς όφελος των ιδιωτικών κερδών.
Μάλιστα, αυτές τις μέρες που η δυνατότητα αντίδρασης από την κοινωνία είναι περιορισμένη, φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αποθρασυνθεί πλήρως και εγκρίνει προγράμματα όπως αυτό που θα μείνει στην ιστορία ως «σκοιλ ελικικού». Και όμως, η πίεση που δέχτηκε η κυβέρνηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ανάγκασε σε υποχώρηση και στην κατάργηση του «προγράμματος κατάρτισης», την ίδια ώρα που όλα τα αστικά ΜΜΕ κρατούσαν σιωπή ιχθύος και υποτιμούσαν την κατάσταση. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το πόσα μπορεί να πετύχει η κοινωνία και η εργατική τάξη σε συνθήκες εκτός καραντίνας, με όλα τα μέσα αντίστασης και αγώνα διαθέσιμα (απεργίες, πορείες, οργάνωση στους εργασιακούς χώρους κλπ). Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία όσο «μένουμε σπίτι» και προφυλασσόμαστε από τη μετάδοση του κορονοϊού, να ανοίξουμε τη συζήτηση και να προετοιμαστούμε για τους αγώνες της επόμενης μέρας, όταν οι επιθέσεις της αστικής τάξης θα οξυνθούν και θα μας καλέσουν για μία ακόμα φορά να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.