Η «ΙΣΚΡΑ» οφείλει να ελέγχει καλύτερα τις πληροφορίες της (σχετικά με το Brexit)

Άρης Τέρρος 

 

Τυχαία (και κάπως αγροπορημένα) διαβάσαμε το άρθρο του Μιχάλη Αρτίνου στην Ισκρα για το θέμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, στο οποίο πολύ σωστά παίρνει θέση υπέρ του Brexit. Στο ίδιο άρθρο όμως με έκπληξη διαβάσαμε τα ακόλουθα: 

Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η πρόσφατα αναδειχθείσα «αριστερή», υπό τον Κόρμπιν , ηγεσία του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Bremain, στολίζοντας τη σχετική θέση της με αρκετές φαντασιοπληξίες για την δημοκρατική αλλαγή στην ΕΕ και άλλα παρήγορα.  

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι και η πέραν του Εργατικού Κόμματος, μικρή είναι η αλήθεια σε μέγεθοςΑριστερά τάσσεται και αυτή, με ένα φανατισμό που εκπλήσσεικατά του Brexit.
(
Οι υπογραμμίσεις είναι του ίδιου του Μιχάλη Αρτίνου).

Είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε στον αρθρογράφο της Ισκρα ότι εκτίθεται.

Σωστά ασκεί σκληρή κριτική στον Κόρμπιν. Όμως αν δεν έχει εικόνα της κατάστασης της βρετανικής εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, της Αριστεράς που βρίσκεται πέρα από την αριστερή πτέρυγα των Εργατικών υπό τον κύριο Τζέρεμι Κόρμπιν, ας μη αναφέρεται σ’ αυτή. Ιδιαίτερα καθώς το μέγεθος της Ισκρα και της ΛΑΕ δεν επιτρέπει να αναφέρονται σε «μικρή είναι η αλήθεια σε μέγεθος Αριστερά»Πολύ περισσότερο όμως δεν τους επιτρέπεται να παραποιούν τις θέσεις αυτής της Αριστεράς. 

Εμείς θα μιλήσουμε με δεδομένα – και αν θέλει ο αρθρογράφος ας διορθώσει τα λάθη στο άρθρο του. 

  1. Οι δύο σημαντικότερες οργανώσεις της βρετανικής Αριστεράς είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα – CWI (αντίστοιχη οργάνωση του Ξ) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (SWP – αντίστοιχο του ελληνικού ΣΕΚ). Αθροιστικά οι δύο αυτές οργανώσεις αυτές έχουν κοντά στις 3 φορές τον αριθμό των μελών που έχει η ΛΑΕ. 
  2. Και οι δύο αυτές οργανώσεις πήραν θέση υπέρ του Brexit. (Δείτε σχετικά άρθρα στο τέλος του παρόντος)
  3. Το σοσιαλιστικό κόμμα – CWI, η αδελφή οργάνωση του Ξ, παίζει κεντρικό ρόλο στην TUSC (Trade Union and SocialistCoalition) μια αριστερή ενωτική συμμαχία. Η TUSC κατέβηκε στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις (γενικές και τοπικές εκλογές) των τελευταίων 12 μηνών κατεβάζοντας υποψήφιους σε 1050 διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες (όλες οι εκλογικές περιφέρειες στη Βρετανία, είτε για γενικές εκλογές είτε για τοπικές, είναι μονοεδρικές). 1050 υποψήφιοι είναι μήπως ένας μικρός κι ασήμαντος αριθμός; Οι εκλογικές αυτές κάθοδοι αφορούν περίπου τη μισή επικράτεια καθώς οι τοπικές εκλογές στη Βρετανία γίνονται κάθε χρόνο στο ¼ των εκλογικών περιφερειών
  4. Ο μέσος όρος των εκλογικών αποτελεσμάτων των υποψηφίων της TUSC στις προαναφερόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν 3,5%. Μήπως κι αυτό είναι ασήμαντο; Αν η TUSC δεν έχει μπορέσει να εκλέξει βουλευτές και πολλούς δημοτικούς συμβούλους αυτό οφείλεται μόνο και μόνο στο ότι το εκλογικό σύστημα στη Βρετανία είναι πλειοψηφικό κατά εκλογική περιφέρεια –εκλέγεται δηλαδή αυτός που έρχεται πρώτος που σημαίνει ότι για να εκλεγεί ένας υποψήφιος της επαναστατικής Αριστεράς πρέπει να κερδίσει όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους, όλα τα άλλα μαζικά κόμματα του κατεστημένου.
  5. Η τρίτη σε μέγεθος, αλλά αισθητά μικρότερη οργάνωση της Αριστεράς, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα. Κι αυτό πήρε θέση υπέρ του Brexit. 
  6. Οι υπόλοιπες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν είναι πολλές (καμία σχέση με τις αναρίθμητες οργανώσεις της ελληνικής Αριστεράς) και είναι ασήμαντες από άποψη μεγέθους. Μερικές απ’ αυτές, απείχαν, και μερικές άλλες υποστήριξαν παραμονή. 

Το θέμα είναι γιατί ο αρθρογράφος της Ισκρα να επιλέξει να αναφερθεί στη θέση κάποιων αμελητέων από άποψη σημασίας οργανώσεων και να στιγματίσει όλη τη βρετανική εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, παραποιώντας την αλήθεια; Γιατί γράφει ψέματα ντύνοντας τα μάλιστα με διατυπώσεις του είδους «τάσσεται και αυτή, με ένα φανατισμό που εκπλήσσεικατά του Brexit»; Από πού παίρνει επιτέλους την πληροφόρησή της η Ισκρα;


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής