Η εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης συζητάει για την «τεχνητή νοημοσύνη»

Την Τετάρτη 22.11.23 πραγματοποιήθηκε στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, μέσα στα πλαίσια της πλούσιας δραστηριότητάς της, ανοιχτή συζήτηση με θέμα την «τεχνητή νοημοσύνη» – που στην ουσία αφορούσε γενικά την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στους εργαζόμενους. Η συμμετοχή πολύ μεγάλη, όλος τον χώρο συνεδριάσεων της λέσχης γέμισε ενώ είχε και όρθιους.

Είχαμε μια αρκετά εντυπωσιακή συζήτηση, την οποία άνοιξε με εξαιρετικά καλή και καθ’ όλα κατανοητή εισήγηση ο νεαρός σύντροφός μας Έκτορας Δελαστίκ. Υπήρξε έντονος προβληματικός, εύστοχες ερωτήσεις και πολύ καλές τοποθετήσεις!

Το βασικό συμπέρασμα που έβγαλε η συζήτηση ήταν ότι: Η ανάπτυξη της τεχνολογίας η ρομποτική, η αυτοματοποίηση, η τηλεματική κλπ μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού και στα χέρια του κεφαλαίου, οδηγεί την κοινωνία στη βαρβαρότητα και όχι στο βασίλειο της ελευθερίας!

Πράγμα που κάνει άμεσο αίτημα τον Σοσιαλισμό με την απόδοση στην κοινωνία των μέσων παραγωγής και την ανατροπή του καπιταλισμού!!

Γιατί η ανάπτυξη της τεχνολογίας οξύνει τις αντιφάσεις του καπιταλισμού με αποτέλεσμα τις οικονομικές κρίσεις, την άνοδο της ανεργίας, την εξαθλίωση των λαϊκών μαζών, τη μαζική και χωρίς όρια μετανάστευση και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Όπως μας εξηγεί ο Μαρξ, αυτό συμβαίνει επειδή η ανάπτυξη της τεχνολογίας αυξάνει το σταθερό κεφάλαιο (κτίρια, μηχανές κλπ) σε βάρος του μεταβλητού κεφαλαίου (που περιλαμβάνει το εργατικό κόστος) – με άλλα λόγια η ρομποτοποίηση, ο αυτοματισμός κλπ αντικαθιστούν του εργαζόμενους.

Αυτό δημιουργεί την τάση της πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους. Και αυτό συμβαίνει επειδή το κέρδος πραγματοποιείται από την υπεραξία των εργαζομένων – δηλαδή από τον απλήρωτο χρόνο εργασίας του εργαζόμενου.

Ο καπιταλιστής και η κυβέρνησή του, για να φρενάρει την πτωτική τάση του κέρδους περνάει στην επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων με την εντατικοποίηση της εργασίας, την αύξηση του χρόνου εργασίας (με άμεσο η πλάγιο τρόπο καταργεί το 8ωρο και το πενθήμερο) και πατώντας πάνω στην ανεργία μειώνει τα μεροκάματα και τους μισθούς.

Την ίδια στιγμή εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους καπιταλιστές, που στην εποχή των μονοπωλίων, των πολυεθνικών, της παγκοσμιοποίησης και του ιμπεριαλισμού, παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Αυτό αντανακλάται και στην άνοδο των εξοπλισμών – χρησιμοποιούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας για να εκσυγχρονίσουν τα όπλα και προσπαθούν να βρουν διέξοδο μέσα από τους πολέμους, στέλνοντας –στο όνομα της πατρίδας, της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας»– τους εργάτες και τη νεολαία για τροφή στα κανόνια τους!!

Είχαμε στο παρελθόν δυο παγκόσμιους πολέμους. Σήμερα οι πόλεμοι ανάμεσα στους ιμπεριαλ(η)στές γίνονται με αντιπροσώπους –βλέπε Συρία, Ουκρανία– λόγω της πλανητικής καταστροφής που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τα πυρηνικά όπλα που κατέχουν.

Η καθήλωση των μισθών και των ημερομισθίων σε συνδυασμό με την διόγκωση της ανεργίας συρρικνώνουν την αγορά –μειώνουν την κατανάλωση– με αποτέλεσμα τα εμπορεύματα να μένουν απούλητα και να στοιβάζονται στις αποθήκες. Έτσι κλείνουν εργοστάσια, σταματούν οι σύγχρονες μηχανές και σκουριάζουν, τη στιγμή που ο λαός πεινάει! Αυτή είναι η κρίση υπερπαραγωγής, «υπερπαραγωγή» όχι σύμφωνη με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά λόγω της αδυναμίας των λαϊκών μαζών να αγοράσουν και να καταναλώσουν τα εμπορεύματα!

Η διέξοδος από την κρίση δεν είναι παρά ο δρόμος  για το Σοσιαλισμό! Όχι βέβαια αυτόν που κατέρρευσε τον καθ’ όλα (αν)ύπαρκτο γραφειοκρατικό «σοσιαλισμό».

Ωστόσο όπως με δηκτικό τρόπο επισήμανε στην τοποθέτηση του ένας σύντροφος εργαζόμενος: «Στις μέρες μας παρατηρούμε από τη μια την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και από την άλλη την καθυστέρηση της ανθρώπινης νοημοσύνης, που εκφράζεται μα την άνοδο της Ακροδεξιάς, την επανεκλογή του Μητσοτάκη, το φαινόμενο Κασσελάκη κλπ!»

Πάνω σ’ αυτό οι κλασικοί του μαρξισμού μας επισημαίνουν ότι γενικά η ανθρώπινη συνείδηση καθυστερεί σε σχέση με την πραγματικότητα. Ωστόσο πως να μην έχουν αποπροσανατολιστεί οι λαϊκές μάζες, όταν έχουν ζήσει την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και των Ανατολικών χωρών και την επιστροφή τους στον καπιταλισμό, την επιστροφή στον καπιταλισμό της Κίνας, του Βιετνάμ, την απόλυτη χρεωκοπία της Σοσιαλδημοκρατίας που υιοθέτησε πλήρως την νεοφιλελεύθερη πολιτική, την χρεοκοπία των Κομουνιστικών Κομμάτων, με το δικό μας ΚΚΕ να συνεχίζει να υποστηρίζει τον (αν)ύπαρκτο «σοσιαλισμό», την οπισθοδρόμηση της Αραβικής Άνοιξης, τη χρεοκοπία των νέων αριστερών σχηματισμών, όπως της «Κομουνιστικής Επανίδρυσης» στην Ιταλία, των «Ποδέμος» στην Ισπανία, του Die Linke στη Γερμανία… και ερχόμαστε στα δικά μας με την άθλια προδοσία του ΠΑΣΌΚ και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο ανεκδιήγητος Τσίπρας και η συν αυτόν ηγεσία την άλλη μέρα μετά το περήφανο 61,5% τον Ιούλη 2015, γονάτισαν και προσκύνησαν τα πόδια του Σόιμπλε της ΕΕ και της Τρόικα!! Και ας μη διαφύγει η ανυπαρξία, λόγω του πολυκερματισμού της, της αντικαπιταλιστικής-επαναστατικής Αριστεράς!!

Αλλά όπως μας διδάσκει η ιστορία του εργατικού-λαϊκού κινήματος, ΣΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΜΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑΡΘΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ!!! 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα