Η επίθεση στην Παιδεία συνεχίζεται

Ασυγκράτητη φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, όσον αφορά στην πληθώρα αντεργατικών, αντικοινωνικών και αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων που έφερνε άρον-άρον κατά τη διάρκεια του λοκντάουν και συνεχίζει αδιάκοπα. Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι με τα σχολεία κλειστά ετοιμάζεται να καταθέσει ακόμα ένα σχέδιο νόμου, χωρίς καμία συζήτηση με την εκπαιδευτική κοινότητα, το οποίο για ακόμα μια φορά έρχεται κόντρα στις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο που έχει τον παραπλανητικό τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών», έχει ως βασικούς άξονες:

  • Την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Συλλόγους Διδασκόντων στα σχολεία, κάτι που πλήττει τις δημοκρατικές λειτουργίες που είχαν παραμείνει στα σχολεία, εκχωρώντας περισσότερες εξουσίες στον διευθυντή.
  • Αναβάθμιση του ρόλου των Διευθυντών, οι οποίοι θα συγκεντρώνουν υπερ-εξουσίες. Θα υπάρχει πλέον το φαινόμενο του «αιώνιου» Διευθυντή, καθώς οι θητείες γίνονται 4ετείς, ενώ καταργείται ο περιορισμός των 2 θητειών. Ακόμα, ο Διευθυντής θα ορίζει μόνος του εκπαιδευτικούς στους νέους ρόλους των ενδοσχολικών συντονιστών, μεντόρων, υποδιευθυντών κλπ.
  • Καθιέρωση πολλαπλού βιβλίου. Μετά την κατάργηση του «μοναδικού» συγγράμματος στα πανεπιστήμια, έρχεται να γίνει κάτι ανάλογο και στα σχολεία. Μέχρι σήμερα υπήρχε το σχολικό βιβλίο που ήταν στην ευθύνη υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας να το εκδώσουν – με αυτή τη διάταξη ανοίγει ο δρόμος για είσοδο των ιδιωτών και σε αυτόν τον τομέα. Ασφαλώς, ούτε λόγος για της παιδαγωγικές προδιαγραφές των βιβλίων, τον «χαμό» που θα προκύπτει σε κάθε τάξη με τα «πολλαπλά» βιβλία και το τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί…
  • Προβλέπεται η «αυτονομία» των σχολείων, μέσα από την οποία, όπως τονίζει η ΟΛΜΕ (ομοσπονδία καθηγητών Γυμνασίων-Λυκείων) προωθείται η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης προκειμένου το «αυτόνομο σχολείο» να έχει επιπλέον έσοδα – θα μπορούν έτσι ιδιώτες να εκμεταλλεύονται το χώρο των σχολείων, να διαφημίζουν προϊόντα, να καθορίζουν τελικά την εκπαιδευτική διαδικασία προς δικό τους όφελος.
  • Καθορισμός της διαδικασίας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για τη διάταξη που μοιάζει λογική – να υπάρχει δηλαδή μια διαδικασία που να βελτιώνει τυχόν αδυναμίες κλπ – το θέμα όμως είναι ποιος αξιολογεί ποιον και με ποιο σκοπό. Μια δημοκρατική διαδικασία αξιολόγησης που να λαμβάνει υπόψη τους μαθητές και τους γονείς θα ήταν πολύ θετική. Όμως ο χώρος της εκπαίδευσης αντιδρά λόγω των προθέσεων που έχουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά και οι οποίες δεν είναι άλλες από την εντατικοποίηση της εργασίας, τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε συναδέλφους και την τιμωρία όσων έχουν διαφορετική αντίληψη και παλεύουν γι’ αυτήν. Όπως και να προσπαθούν να το παρουσιάσουν, η διαδικασία της αξιολόγησης όπως προωθείται, θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Άλλωστε δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2014 που ως Υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης, σε συνάντησή του με εκπαιδευτικούς είχε δηλώσει: «Γιατί να μην απολυθούν και εκπαιδευτικοί; Δεν κατάλαβα». Λίγο νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2013, μαζί με τον τότε Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο είχαν ήδη αποφασίσει την κατάργηση 46 ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ και την απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών. Συνεπώς, μιλούν οι ίδιες οι πράξεις και οι δηλώσεις τους για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

***

Η κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας με τις 11.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών που ανακοίνωσε ότι θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις ότι «κάνει έργο». Πρόκειται βέβαια απλώς για την πραγματοποίηση φέτος των προσλήψεων που σχεδιάζονταν για τις επόμενες 2 χρονιές. Κατά τα άλλα, από τα 50.000 κενά που υπάρχουν σε όλα τα σχολεία, καλύπτεται ένα πολύ μικρό ποσοστό – το καθεστώς δηλαδή της ομηρίας των αναπληρωτών καθηγητών καλά κρατεί…

Και ως «κερασάκι στην τούρτα», μετά την «αμοιβή με ρεπό» του νόμου Χατζηδάκη, έρχεται η «αμοιβή με μόρια» της Κεραμέως – μια διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει αντί για αμοιβή σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να εργαστούν σε δραστηριότητες μετά τη λήξη του ωρολογίου προγράμματος να συνεκτιμάται θετικά σε μελλοντική τους αξιολόγηση κλπ. Δηλαδή, η πλήρης απορρύθμιση της εργασίας!

Απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές επιθέσεις της κυβέρνησης, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς χρειάζεται να παλέψουμε σε ένα κοινό μέτωπο, μαζί και με τους φοιτητές που έδωσαν μεγάλους αγώνες αυτή τη χρονιά και προετοιμάζονται για τον νέο γύρο από Σεπτέμβρη, με την προσπάθεια για είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα