Η ανευθυνότητα των «υπευθύνων» – μια απάντηση στο ΚΚΕ, σημείο προς σημείο

Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων CYTA Hellas

 

Την Τετάρτη 11/10 δημοσιεύθηκε από το ΚΚΕ απάντηση σε άρθρο κριτικής προς αυτό, το οποίο είχαμε γράψει μερικές μέρες νωρίτερα, με τίτλο «CYTA Hellas: Η ”ατυχία” του να είσαι ΚΚΕ» (Δείτε: https://xekinima.org/cyta-hellas-i-atuxia-tou-na-eisai-kke/). Την απάντηση του ΚΚΕ υπογράφει η ΚΟΒ (κομματική οργάνωση βάσης) Τηλεπικοινωνιών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ εδώ http://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/141409/i-eythyni-toy-na-eisai-kke.

Σίγουρα ακόμη και αν ήθελε να πει κάποιος ψέματα δεν θα μπορούσε να συναγωνιστεί, ούτε κατά διάνοια, την αυθεντία των ψεμάτων και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε συνδυασμό με το αλάνθαστο που επικαλείται το ΚΚΕ. Για να μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης διάλογος όμως θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να κινούμαστε στην σφαίρα της λογικής. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα στελέχη του ΚΚΕ.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση οφείλουμε να σταθούμε σε κάποια από τα βασικά της σημεία, με τον κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί.

Περί απραξίας

Γράφει λοιπόν η απάντηση του ΚΚΕ:

«Ατυχία» χαρακτηρίζει το ”να είσαι ΚΚΕ” με άρθρο του στο διαδίκτυο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ”CYTA”, με το οποίο πετάει λάσπη ενάντια στο Κόμμα. Μάλιστα, κατηγορεί τους κομμουνιστές για απραξία στην περίπτωση απόλυσης εγκύου, αλλά και επειδή τόλμησαν να κάνουν περιοδεία στο χώρο δουλειάς(!)».

Η αλήθεια είναι πως το μόνο για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τα μέλη του ΚΚΕ είναι για απραξία. Η κριτική η οποία τους ασκήθηκε δεν είχε να κάνει με «απραξία στην περίπτωση απόλυσης εγκύου» αλλά έχει να κάνει με τη λαθεμένη πληροφόρηση σχετικά με το νομικό πλαίσιο που αφορά την απόλυση εγκύου. Εμείς επιμέναμε ότι η απόλυση ήταν παράνομη, τα στελέχη του ΚΚΕ επιμένανε ότι ήταν νόμιμη! Μετά από την κινητοποίηση που κάναμε σαν επιχειρησιακό σωματείο, με παράλληλη κινητοποίηση και από το κλαδικό σωματείο ΣΕΤΗΠ του ΚΚΕ, η απόλυση ανακλήθηκε. Είναι όμως εύλογο να θεωρήσουμε ότι η τοποθέτηση των στελεχών του ΚΚΕ, είτε έδειχνε άγνοια για το θέμα των νόμιμων δικαιωμάτων μιας εγκύου εργαζόμενης, είτε αποσκοπούσε στο να παγιδεύσει το επιχειρησιακό σωματείο της Cyta Hellas ώστε να μην κάνει τίποτα για το ζήτημα, με στόχο το να καρπωθεί το ΚΚΕ τη νίκη και να κατηγορήσει τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου για αδράνεια και αδιαφορία. Ας διαλέξουν οι συνάδελφοι το τι ισχύει και ας μας ενημερώσουν.

Περιοδείες στους χώρους δουλειάς

Οι περιοδείες στους χώρους δουλειάς, από οποιαδήποτε παράταξη ή συνδικαλιστή υποστηρίζονται σθεναρά από το ΔΣ σαν στοιχείο των συνδικαλιστικών ελευθεριών τις οποίες κατακτήσαμε σαν κίνημα. Σαν ΔΣ, δε, έχουμε καταγγείλει την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης της παράταξης «Ταξική Ενότητα» από την εργοδοσία με καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στις 26/7/16 (δείτε http://cytahellasse.blogspot.gr/2016/10/blog-post.html).

Η κατηγορία στο άρθρο κριτικής προς το ΚΚΕ αφορούσε το γεγονός ότι σαν παράταξη βγήκανε για περιοδεία μισή ώρα πριν από την κανονισμένη (εν γνώσει τους) ώρα εξόρμησης του ΔΣ – υποσκάπτοντας έτσι την εκστρατεία του ΔΣ.

Τα μέλη της «Ταξικής Ενότητας» μας είπαν πως αυτό έγινε τυχαία. Τους παρακαλούμε να μη μας περνάνε για ηλίθιους.

Ποιος γράφει τις ανακοινώσεις;

«Την Τρίτη 10/10 νωρίς το πρωί, μία μέρα μετά τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου της “Cyta“, ο πρόεδρος του ΔΣ επιλέγει −αντί να ενημερώσει για την απόφαση της ΓΣ, όπως θα περίμενε ο κάθε συνάδελφος− να γράψει άρθρο στο site του κόμματός του (net.xekinima.org) με το οποίο πετάει λάσπη κατά του ΚΚΕ. Τι και αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί του; Τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα. Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα:»

Ναι, ας δούμε τα γεγονότα. Στο σωματείο στο οποίο συμμετέχει ο πρόεδρος του ΔΣ δεν γράφει ο ίδιος τις ανακοινώσεις. Οι ανακοινώσεις γράφονται από κοινού μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, παρότι υπάρχουν διαφορές πολιτικές και ιδεολογικές μεταξύ τους. Βέβαια το μοναδικό μέλος του ΔΣ που εκπροσωπεί το ΚΚΕ σε αυτό δεν έχει γράψει ούτε μία τελεία ποτέ, ούτε έχει καν προσπαθήσει να συνδιαμορφώσει ένα κείμενο-ανακοίνωση μαζί με τους υπόλοιπους.

Το μέλος του ΚΚΕ στο ΔΣ θα μπορούσε αν ήθελε να στείλει την απόφαση της ΓΣ και μία πρόταση κειμένου και ο ίδιος το επόμενο πρωί, εφόσον το επιθυμούσε διακαώς, και δεν το κάνανε τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.

Η ανακοίνωση του εκλεγμένου «κομμουνιστή»

«1. Με το που έγινε γνωστή η πρόθεση της εργοδοσίας της “Cyta” να μην ανανεώσει τη σύμβαση εγκύου συναδέλφου, ο εκλεγμένος κομμουνιστής στο ΔΣ του Σωματείου απάντησε με ανακοίνωση που μοιράστηκε την ίδια μέρα (μάλλον δεν την είδε ο πρόεδρος) που έβαζε το αίτημα για “μετατροπή της σύμβασης της συναδέλφου σε αορίστου χρόνου, όπως πρέπει να είναι για όλους τους εργαζόμενους”. Ανακοίνωση που έβαζε παράλληλα και αιτήματα για την κοινωνική προστασία της μητρότητας (πού είναι άραγε οι προτάσεις του προέδρου;). Την ίδια μέρα υπήρξε δημοσίευση στο 902.gr (portal του ΚΚΕ) ενώ την επόμενη μέρα της θετικής έκβασης της παρέμβασης των σωματείων στην εργοδοσία υπήρξε δημοσίευμα στον “Ριζοσπάστη” (7/10, σελίδα 8) που ενημερώνει για τη δέσμευση της εργοδοσίας για ανανέωση σε αορίστου χρόνου σύμβαση. Ακόμα και μέχρι σήμερα που γράφεται αυτή η ανακοίνωση η πλειοψηφία του ΔΣ δεν έχει βγάλει ανακοίνωση που να ενημερώνει για το θέμα. Κουβέντα δεν είπαν για την εργοδοσία… Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ που τσακίζουν μέχρι και τις εγκύους για την κερδοφορία των μονοπωλίων και την ασυδοσία της εργοδοσίας τα προσπερνά ο πρόεδρος και καταγγέλλει τους “προϊστάμενους”. Αυτή είναι η νομιμότητα που διαμορφώνει το σύστημα σήμερα, δική μας απάντηση ο οργανωμένος, συλλογικός αγώνας.»

Όντως η κινητοποίηση της παράταξης «Ταξική Ενότητα» ήταν άμεση με ανακοίνωση και δημοσιοποίηση των γεγονότων. Το αναφέρουμε άλλωστε και στο προηγούμενο άρθρο «Εξαιρετικά αντανακλαστικά, οφείλουμε να ομολογήσουμε, ως προς την άμεση κινητοποίηση και ενδιαφέρον για την συνάδελφο!».

Αυτά προς τα έξω και προς τον κόσμο όμως! Γιατί προς τα μέλη του ΔΣ το ΚΚΕ επέμενε ότι νομικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για το θέμα! Έβαζαν δηλαδή ένα ανύπαρκτο εμπόδιο μπροστά στο ΔΣ ώστε να περιορίσουν τη δυνατότητά του να δράσει! Αυτό, στη συνέχεια το χαρακτήρισαν «τυχαίο» λάθος!

Άμεση από την άλλη, υπέρ της υπεράσπισης της εγκύου συναδέλφου, ήταν και η αντίδραση του ΔΣ του σωματείου. Αυτό γιατί δεν το λέει η ανακοίνωση του ΚΚΕ;

Σ’ ό,τι αφορά τις γενικές διεκδικήσεις του κινήματος, όπως αυτές που αναφέρονται στο πιο πάνω απόσπασμα, αλήθεια, ρωτάμε το ΚΚΕ, μας κατηγορεί ότι «κουβέντα δεν λέμε για την εργοδοσία»; Ότι «δεν είμαστε υπέρ της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου»; Ότι «δεν καταγγέλλουμε τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ» κλπ, κλπ; Να γελάμε με την έλλειψη σοβαρότητας που διαπερνάει τέτοια ανοσιουργήματα ή να κλαίμε με την κατάντια των «κομμουνιστών» που απ’ ότι φαίνεται έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια;

Για το δικαίωμα στις περιοδείες

Γράφει η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«2. Υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα να γίνονται περιοδείες στο χώρο έχει κερδηθεί στην “Cyta” μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και χωρίς ποτέ να έχουμε σταματήσει απέναντι στις απαγορεύσεις της εργοδοσίας. Για την προετοιμασία της ΓΣ, κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι εργαζόμενοι έβγαιναν περιοδείες και εξορμήσεις όλη την εβδομάδα και όχι μόνο την τελευταία μέρα πριν τη ΓΣ (Παρασκευή) που επιλεκτικά αναφέρεται στο άρθρο.»

Όπως αναφέραμε και παραπάνω το δικαίωμα στις περιοδείες έχει κερδηθεί από κοινού, το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου έχει δώσει μάχες για το δικαίωμα και της Ταξικής Ενότητας του ΚΚΕ να κάνει περιοδείες. Γιατί δεν το αναφέρει αυτό η ανακοίνωση του κόμματος;

Πρέπει να πούμε βέβαια πως δεν γνωρίζαμε για τις περιοδείες που γινότανε όλη την εβδομάδα από τους «πρωτοπόρους εργαζόμενους κομμουνιστές». Αλλά εφόσον γίνανε τόσες πολλές, αναρωτιόμαστε, έπρεπε να γίνει μία και την ίδια μέρα και ώρα που είχε κανονιστεί η «μοναδική» περιοδεία του ΔΣ του σωματείου, την οποία γνωρίζανε από πριν;

Το ΚΚΕ, λέει, κατηγορεί μόνο όταν έχει αποδείξεις − εδώ γελάμε

«3. Ως εργοδοτικούς συνδικαλιστές το ΚΚΕ κατονομάζει και καταγγέλλει μόνο όσους έχει αποδείξεις ότι είναι όργανα των εργοδοτών (βλέπε εκλογές στην ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ). Κάποιος που με ευθύνη του καθυστερεί η συνεδρίαση του ΔΣ και η ΓΣ ενός σωματείου για 3 εβδομάδες, ενώ η εργοδοσία αλωνίζει, μπορεί να είναι απλά επικίνδυνος. Ακόμα περισσότερο όταν φέρνει σε ΓΣ προτάσεις που “από παράλειψη” δεν καλύπτουν όλους τους εργαζομένους, προτάσεις που δεν θίγουν την εργοδοσία και το σύστημά της, οδηγεί να μην γίνεται αντιληπτό ποιος είναι εμπόδιο στα δικαιώματά μας, ποια είναι τα διαφορετικά μας συμφέροντα.»

Η πραγματικότητα είναι ότι το ΚΚΕ κατονομάζει ως εργοδοτικούς και πουλημένους όσους δεν είναι ΚΚΕ. Δείτε για παράδειγμα http://www.setip.gr/gia-tin-cyta-5/ όπου γράφει, αναφερόμενο σε εμάς, τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στη CYTA Hellas :

«Οι δυνάμεις αυτές εντέχνως φορούν ένα φιλικό για τους εργαζόμενους μανδύα προκειμένου να μπορούν να σπέρνουν το δηλητήριό τους και να αποπροσανατολίζουν πιο εύκολα και αποτελεσματικά»

Άλλα σχόλια δεν χρειάζονται…

Περί εκλογών και δημοκρατίας

«4. Τέλος, για τις εκλογές του Σωματείου, ευτυχώς δεν εξαρτώνται από το αν το κλίμα είναι ευνοϊκό για το ΚΚΕ ή για κάποιον άλλον. Οι εκλογές ορίζονται από το καταστατικό του Σωματείου καθώς σε 3 εβδομάδες λήγει η θητεία του ΔΣ.»

Οι εκλογές θα γίνουν, συνάδελφοι, μην ανησυχείτε, δεν είμαστε από αυτούς που υπερασπίζονται καθεστώτα τα οποία τις απαγόρευαν στο παρελθόν και που έχουν και το θράσος να τα χαρακτηρίζουν και «κομμουνιστικά», λερώνοντας το όνομα της μοναδικής μέχρι σήμερα εναλλακτικής στο καπιταλιστικό σύστημα.

Αυτό που γράψαμε στο άρθρο κριτικής προς εσάς όμως ήταν ότι στο ΔΣ στις 28/9/17, το οποίο κατά τα άλλα αργήσαμε να διεξάγουμε, αντί να ασχοληθείτε με τα άμεσα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους, κοντέψατε να το διαλύσετε μόνο και μόνο για να μάθετε την ημερομηνία σύγκλησης εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης.

Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία τα ξέρουμε…

Γράφει, τέλος, η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Συνάδελφοι, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην “Cyta” τα ξέρετε. Είναι οι συναδέλφισσες που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους την περίοδο 2013-2014 (όταν η “Cyta” θεωρούνταν από πολλούς οικογένεια) επειδή διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους και “μιλούσαν” πολύ. Είναι το εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του Σωματείου της “Cyta” που ένα χρόνο τώρα έχει μεταφερθεί σε “μονοπρόσωπο” τμήμα “για να μην επηρεάζει και ξεσηκώνει τους συναδέλφους του”. Είναι αυτοί που αρνήθηκαν όλα τα χρόνια να γίνουν ομαδάρχες, να γίνουν άνθρωποι της εργοδοσίας απέναντι στους συναδέλφους, γιατί θεωρούν ασυμβίβαστα τα συμφέροντα των εργαζόμενων και της εργοδοσίας. Είναι αυτοί, που όπως και άλλοι πρωτοπόροι εργαζόμενοι, τιμωρήθηκαν με δυσμενή αλλαγή τμήματος και χώρου, όταν ξεσηκώθηκαν επειδή απολυόταν ο διπλανός τους. Τα συμπεράσματα δικά σας…»

Είναι αυτοί, θα συμπληρώναμε εμείς, που έστειλαν απειλητικά email προς το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου της Wind ώστε να απαγορευθεί η είσοδος στη Γενική Συνέλευση της Wind, του καλεσμένου εκπροσώπου και προέδρου του σωματείου της Cyta Hellas. Είναι αυτοί που χαρακτήρισαν τον πρόεδρο του σωματείου της Cyta Hellas ψεύτη και προβοκάτορα. Είναι αυτοί που πήραν τον λόγο στην ΓΣ καταγγέλλοντας ότι «υπάρχει ένας πράκτορας ανάμεσά μας» εννοώντας τον πρόεδρο του σωματείου της Cyta Hellas. Είναι και αυτοί που όταν τα μέλη του ΔΣ του σωματείου της Wind απάντησαν ότι είναι απαράδεκτες αυτές οι εκφράσεις προς το πρόσωπό αλληλέγγυων συνδικαλιστών, προσκεκλημένων στην ΓΣ, τους διέκοψαν λέγοντας «δεν θέλουμε δικηγόρους αν θέλει ας απαντήσει ο ίδιος» και το ίδιο δευτερόλεπτο, προτού προλάβει ο υπογράφων να τους απαντήσει, κάνανε μεταβολή, καθώς στέκονταν στην εξώπορτα, και αποχωρήσανε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα