Η Amazon ακυρώνει σχέδια επενδύσεων στη Νέα Υόρκη, κάτω από την πίεση του κόσμου

Βαγγέλης Κολτσίδης 
Γενικός Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων CYTA-Hellas



Η Amazon ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη 14/2 ότι αποσύρει τα σχέδια της για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας στη Νέα Υόρκη. Η πολυεθνική εταιρεία διαμαρτύρεται ότι δεν αισθάνθηκε καλοδεχούμενη στην πόλη της Νέας Υόρκης. Ο πραγματικός λόγος της απόφασης αυτής είναι ότι δεν κατάφερε να χειραγωγήσει τον εργαζόμενο κόσμο της περιοχής ώστε να αποδεχτεί τους επαχθείς όρους της. 

Καλλιστεία πόλεων

Η Amazon εδώ και πάνω από ένα χρόνο ανακοίνωσε τα σχέδια της για να ανοίξει το HQ2, το δεύτερο αρχηγείο της μετά τα κεντρικά της γραφεία στο Σιάτλ. Κάλεσε όλες τις αμερικάνικες πόλεις να της στείλουν προσφορές, με πληροφορίες για την τοπική οικονομία και προτάσεις για φοροαπαλλαγές που μπορεί να έχει προκειμένου να χτίσει τις νέες της εγκαταστάσεις, όπου σχεδίαζε να δουλεύουν 50.000 εργαζόμενοι. Πάνω από 200 πόλεις έστειλαν προτάσεις, συναγωνιζόμενες η μία την άλλη για το ποια θα προσφέρει περισσότερα κίνητρα στην εταιρεία (τα οποία θα πλήρωναν οι φορολογούμενοι φυσικά). Τελικά, η εταιρεία αποφάσισε να «σπάσει» στα 3 τα νέα της γραφεία, και μία από τις πόλεις – «φιναλίστ» ήταν η Νέα Υόρκη, όπου υποσχέθηκε φοροαπαλλαγές και επιχορηγήσεις αξίας 3 δις δολαρίων!

Όμως, παρά το γεγονός ότι την πρόταση υποστήριξαν ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο και όλο το κατεστημένο που στηρίζει τις μεγάλες πολυεθνικές, υπήρξε έντονη αντίδραση από την βάση της κοινωνίας. Άνοιξε στην πόλη μια μεγάλη δημόσια συζήτηση όπου ήταν φανερό ότι οι απλοί άνθρωποι δεν τσιμπούσαν στο τυράκι για τις θέσεις εργασίας χωρίς να δουν και τη φάκα που κρύβεται από πίσω: ότι οι ίδιοι θα πληρώσουν μέσω φορολογίας τις φοροαπαλλαγές της Amazon, ότι θα ανέβουν κατακόρυφα οι τιμές των ακινήτων με τις οποίες θα κερδοσκοπήσουν οι κάτοχοι της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ότι η Amazon είναι γνωστή για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και την αντίθεση της στο συνδικαλισμό, ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, κτλ.

Οργανώθηκε μια εκστρατεία στην βάση της κοινωνίας που κινητοποίησε εκατοντάδες ακτιβιστές και άσκησε πίεση στους τοπικούς βουλευτές, γερουσιαστές και δημοτικούς συμβούλους. Έτσι, η δημόσια πίεση προς την Amazon έφερε αποτελέσματα αναγκάζοντας την να αποσύρει τα σχέδια της.

Βέβαια, υπάρχει πιθανότητα η Amazon να μπλοφάρει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι υποστηρικτές του σχεδίου θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιστρέψουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Οι επιθέσεις τους προς τα δημόσια πρόσωπα που εναντιώνονται στην συμφωνία αυτή, προς τους επικεφαλής του εργατικού κινήματος και τους αριστερούς ακτιβιστές που τόλμησαν να αντισταθούν στην Amazon αναμένεται να συνεχιστούν. Μόλις βρουν το κατάλληλο χρονικό πεδίο και ευνοϊκότερους όρους ίσως να επιχειρήσουν να ξαναθέσουν το θέμα στο τραπέζι. 

Μηδέν φόροι!

Είναι αναγκαίο για το κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση και να απαιτήσει τη νομοθετική κατάργηση των προνομίων και των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει η Amazon. Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Φορολόγησης και Οικονομίας, η Amazon με συνολική εταιρική αξία 800 δις $ πρόκειται να πληρώσει για φόρους σε ομοσπονδιακό επίπεδο 0 δολάρια! Δεν πρόκειται για κάποιο τυπογραφικό λάθος, δεν θα πληρώσει τίποτα, παρότι η εταιρεία διπλασίασε τα κέρδη της από 5,6 δις $ σε 11,2 δις για το οικονομικό έτος 2017 – 18. Ενώ για το 2018 δήλωσε επιστροφή φόρου εισοδήματος 129 εκατ. $ μειώνοντας περαιτέρω το ποσοστό τελικής φορολόγησης στο -1%!

Η προκλητική αυτή φορολογική μεταχείριση υπέρ της Amazon προκάλεσε αντιδράσεις και από πολιτικούς των Δημοκρατικών όπως ο Μπέρνι Σάντερς ο οποίος δήλωσε: 

«Όταν πληρώνεις 119 δολάρια το χρόνο για να γίνεις Prime Member της Amazon, έχεις πληρώσει περισσότερα απ′ ό,τι η Amazon σε φόρους. Η δουλειά μας είναι: να καταργήσουμε τις φορολογικές ελαφρύνσεις Τραμπ για το 1% και τις μεγάλες επιχειρήσεις και να απαιτήσουμε να πληρώνουν αυτό που τους αναλογούν».

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος ενώ ενισχύει τις πολιτικές μηδενικής φορολόγησης της Amazon και των υπολοίπων μεγάλων εταιρειών, πριν από ένα χρόνο εξέφρασε τους προβληματισμούς του σχετικά με το καθεστώς φοροαπαλλαγών της εταιρείας. Το μέγεθος της υποκρισίας δεξιών πολιτικών όπως του Τραμπ, οι οποίοι υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι των εργατικών και φτωχότερων στρωμάτων έχει φτάσει στα όρια του γελοίου.

Το 2017 η κυβέρνηση Τραμπ εισήγαγε νόμο ο οποίος όχι μόνο μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές από 35% σε 21% αλλά διατήρησε ένα πλήθος φορολογικών κενών που επιτρέπουν σε υπερκερδοφόρες εταιρείες να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους εισοδήματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έτσι ο συντελεστής φόρου εισοδήματος της Amazon μειώθηκε από 11,4% μεταξύ 2011 – 2016 σε -1% για φέτος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Amazon έχει ιστορικό αποφυγής καταβολής έστω και των ελάχιστων φόρων που προβλέπονταν με διάφορους τρόπους, ενώ πέρυσι κατάφερε να πείσει την δήμαρχο του Σιάτλ να καταργήσει έναν πρόσφατα ψηφισμένο φόρο, τα έσοδα του οποίου επρόκειτο να διατεθούν στους άστεγους της πόλης.

71 δισεκατομμυριούχοι στη Νέα Υόρκη

Επιστρέφοντας πίσω στη Νέα Υόρκη, κρίνεται επιτακτική η φορολόγηση των 71 δισεκατομμυριούχων οι οποίοι συγκεντρώνουν πλούτο αξίας 500 δις $, και ξέρουμε όλοι πως κατάφεραν να τον αποκτήσουν. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να βρεθούν λεφτά για την χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης και υγείας, των μέσων μαζικής μεταφοράς, προγραμμάτων δημιουργίας λαϊκών κατοικιών και την μετάβαση της οικονομίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με επιπλέον οφέλη για το περιβάλλον και την υγεία όλων μας. 

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ανέβει πραγματικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της πόλης, και όχι με σχέδια μεγαθήρια όπως της Amazon που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν για τους απλούς ανθρώπους.

Σε όλη την Αμερική

Είναι ξεκάθαρο ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι ένα σύστημα δομημένο ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα κέρδη των υπερπλουσίων, σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και της κοινωνίας. 

Για να σταματήσει αυτό πρέπει να περάσουν οι επιχειρήσεις του βεληνεκούς της Amazon  σε κοινωνική ιδιοκτησία. Οι υλικοί πόροι και η πιο σύγχρονη τεχνολογία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τη ζωή όλων μας. Το πέρασμα της ιδιοκτησίας της παρασιτικής ελίτ και του μεγάλου κεφαλαίου στα χέρια της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει στην μείωση των ωρών εργασίας, στο να μπει τέλος στην ανεργία, την φτώχεια και την δυστυχία που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Η σημαντική αυτή επιτυχία του εργατικού κινήματος στη Νέα Υόρκη εντάσσεται στο γενικότερο ρεύμα ριζοσπαστικοποίησης που αγκαλιάζει όλο και πιο πλατιά στρώματα της αμερικάνικης κοινωνίας, και που θέτει τις βάσεις της αμφισβήτησης του καπιταλισμού μέσα στην ίδια την μητρόπολη του.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα