Amazon: Διεθνική απεργία εργαζομένων ενάντια στον πιο πλούσιο άνθρωπο στην ιστορία

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

 

Την Τρίτη 17 Ιούλη κορυφώθηκε η απεργία που είχαν καλέσει οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon σε Γερμανία και Ισπανία, ενάντια στις εργασιακές συνθήκες στην εταιρία, καθώς και στην Πολωνία όπου έχει καλεστεί «λευκή απεργία».

Μάλιστα, η απεργία οργανώθηκε κατά τη διάρκεια του «Prime day» – δηλαδή της μέρας προσφορών της Amazon (του τύπου black Friday), μπλοκάροντας την κίνηση της εταιρίας. Στην αποθήκη της Μαδρίτης, οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι μόνο 80 από τους 1.400 εργαζόμενους πήγαν στη δουλειά τους, ενώ και 3.000 από τους 16.000 εργαζόμενους στη Γερμανία συμμετείχαν στην απεργία.

Στην Ισπανία, η συγκέντρωση των απεργών αντιμετωπίστηκε με βίαιη καταστολή από τα αντίστοιχα ΜΑΤ. Αρκετοί απεργοί τραυματίστηκαν, ο ένας στο πρόσωπο όπου έχασε και κάποια δόντια, ενώ έγιναν και 3 συλλήψεις.

Όταν κλήθηκε η Amazon να σχολιάσει τη βία των αστυνομικών εναντίων των εργαζομένων της, ο εκπρόσωπος τύπου έδωσε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην Amazon έχουμε σαν πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων μας, και γι’αυτό εκτιμάμε βαθύτατα τις προσπάθειες των αρχών για να διασφαλίσουν αυτή την ασφάλεια»!!!

Τα αιτήματα των απεργών διέφεραν από χώρα σε χώρα. Στην Ισπανία, όπου οι μισοί εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, τα βασικά αιτήματα αφορούσαν τη διεκδίκηση για συλλογική σύμβαση και τις κακές συνθήκες εργασίας. Στη Γερμανία, τη 2η μεγαλύτερη αγορά της Amazon μετά τις ΗΠΑ, το συνδικάτο Verdi δήλωσε ότι «η εταιρία πλουτίζει σε βάρος της υγείας των εργαζομένων της», ενώ δεν υπάρχουν καν ίδιες εργασιακές συνθήκες σε κάθε αποθήκη, σε μια προσπάθεια να διασπαστεί το εργατικό δυναμικό. Στην Πολωνία οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν «μισθούς πείνας» (κάτι που αποκαλύφθηκε και στις ΗΠΑ, ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων της Amazon δεν μπορεί να ζήσει με το μισθό του και αναγκάζεται να καταφύγει σε κρατικά συσσίτια). Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν «πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την αποδοτικότητα» που έχουν σαν αποτέλεσμα εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας.

Όπως δήλωσε ένας εργαζόμενος:

«Ξέρετε, είμαστε και εμείς άνθρωποι. Από την εμπειρία μου η Amazon δεν μας αντιμετωπίζει σαν ανθρώπους, αλλά σαν στατιστικές που θα την βοηθήσουν να πιάσει τους στόχους κερδοφορίας της».

Οι εργασιακές συνθήκες στην Amazon, που περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω αλλά και παλιότερες καταγγελίες για εργαζομένους που κατουράνε σε μπουκάλια γιατί δεν υπάρχουν αρκετά διαλλείματα (!), γίνονται ακόμα πιο εξοργιστικές αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η εταιρία έχει τεράστια κέρδη, και ότι ο ιδιοκτήτης της Τζέφ Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

Ο Μπέζος, αρνήθηκε να πληρώσει ακόμα και έναν μικρό φόρο για τα δεδομένα της πολυεθνικής που διευθύνει, προκειμένου να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της στέγασης στο Σιατλ, την έδρα της εταιρίας. Το πρόβλημα στέγασης που η ανάπτυξη των εταιριών τύπου Amazon έχει δημιουργήσει, τινάζοντας τις τιμές των ακινήτων στα ύψη.

Η Amazon απασχολεί 500.000 υπαλλήλους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτοί αποτελούν μια τεράστια δύναμη αν οργανωθούνε. Η απεργία αυτή ήταν ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς είναι από τις λίγες φορές που συνεργάζονται εργαζόμενοι και συνδικάτα από διαφορετικές χώρες σε έναν κοινό αγώνα.

 

 

#AmazonStrike

#HuelgaAmazon

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα