Η άλλη Αμερική: «δεν είναι ο πρόεδρός μου!»

Σχόλιο από το Ξεκίνημα

 

 

Οι πρώτες μέρες μετά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, κάθε άλλο παρά ήρεμες μπορούν να χαρακτηριστούν για τις ΗΠΑ. Κι αν από τη μια μεριά οι πιο ακραίοι υποστηρικτές του νέου προέδρου επιδόθηκαν σε ένα ντελίριο ρατσιστικών εκδηλώσεων (από σβάστικες ζωγραφισμένες σε τοίχους, μέχρι απειλές και επιθέσεις ενάντια σε μειονότητες) η «άλλη Αμερική», διαδηλώνει καθημερινά ενάντια στη σεξιστική, ξενοφοβική ατζέντα του Τραμπ.

Με βασικό σύνθημα «δεν είναι ο πρόεδρός μου», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα.

15027780_561236947399246_374092868256551358_n

Μερικά νούμερα από τις διαδηλώσεις των πρώτων ημερών μετά τις εκλογές είναι ενδεικτικά: 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη, άλλοι τόσοι στη Βοστόνη, 6.000 στη Φιλαδέλφεια, 6.000 στο Σιάτλ, 5.000 στο Όκλαντ κλπ, κλπ. Οι διαδηλώσεις αυτές πήραν μεγάλη προβολή σε όλα τα ΜΜΕ διεθνώς δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες στην άρχουσα τάξη των ΗΠΑ (κι όχι μόνο) ότι η εκλογή του Τραμπ μπορεί να θέσει τις βάσεις για γενικευμένη κοινωνική αναταραχή.

Οι σύντροφοι από τη Σοσιαλιστική Εναλλακτική, την αδελφή οργάνωση του «Ξ» στις ΗΠΑ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σ’ αυτό το κίνημα. Όπως γράφει σε άρθρο του ο σύντροφος Brian Watson,

«Μέσα σε λίγες ώρες μετά την εκλογή του Τραμπ, η ”Σοσιαλιστική Εναλλακτική” (ΣΕ) μαζί με τους ”Σοσιαλιστές Φοιτητές” (ΣΦ) και το «Κίνημα για το 99%” (Κ-99%) (σ.σ: οι ΣΦ και το Κ-99% αποτελούν μετωπικά σχήματα που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της ”Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής”) απευθύναμε μαζικό κάλεσμα προς τα έξω, να παλέψουμε ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και το σεξισμό και να ξεκινήσουμε το κτίσιμο ενός μαζικού κινήματος ενάντια στον Τραμπ και την τάξη των δισεκατομμυριούχων. Σε λιγότερες από 24 ώρες 40.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας».

Ο σύντροφος Αχιλλέας Ακριβός, στη Νέα Υόρκη, μας ενημερώνει ότι τις πρώτες ώρες μετά τη νίκη του Τραμπ οι πάντες ήταν παγωμένοι – οι εκπρόσωποι του κατεστημένου και της άρχουσας τάξης, το Δημοκρατικό Κόμμα, η Αριστερά κλπ. Το κάλεσμα της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής, που πήρε την πρωτοβουλία για το κάλεσμα μαζικών διαδηλώσεων ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η κοινωνία και τα κινήματα θα αντισταθούν στον Τραμπ και στους ακροδεξιούς υποστηρικτές του (που βγήκαν με θράσος και επιθετικότητα αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα) λειτούργησε καταλυτικά, έβγαλε δεκάδες χιλιάδες κόσμου στο δρόμο από την πρώτη μέρα και στη συνέχεια επεκτάθηκε καθώς μπήκαν και πολλές άλλες δυνάμεις στην προσπάθεια αυτή.

Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο αυτό οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται καθημερινά και έχουν επεκταθεί στο χώρο της νεολαίας. Ενδεικτικά προχτές, 14 Νοέμβρη, περίπου 5.000 μαθητές βγήκαν στους δρόμους του Σιάτλ. Το ίδιο συνέβη στο Πόρτλαντ σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, με τους μαθητές να βγαίνουν μαζικά από τις τάξεις τους για να διαδηλώσουν ενάντια στο νέο πρόεδρο. Αυτοί, σύμφωνα με τον Τραμπ, είναι οι… επαγγελματίες διαδηλωτές που υποκινούμενοι από τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να αμαυρώσουν την εκλογή του!

Η μαχητική απάντηση στον ρατσιστή και σεξιστή εκπρόσωπο της ελίτ των δισεκατομμυριούχων, νέο πρόεδρο, αποτελεί τη μόνη εγγύηση ότι ο Τραμπ δε θα μπορέσει να εφαρμόσει τις πολιτικές του. Και το μόνο τρόπο για να μπει φρένο στην αποθράσυνση και επιθετικότητα της αμερικανικής ακροδεξιάς. Μια νέα γενιά ανθρώπων, που αναζητά εναγωνίως μια πραγματική πολιτική εναλλακτική στο δικομματισμό και στο σύστημα του κέρδους, γεννιέται στην Αμερική.

Η συντρόφισσα Σάμα Σαγουάντ, εκλεγμένη στο Συμβούλιο Πόλης του Σιάτλ και μέλος της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής, βγήκε μπροστά με το παν-αμερικανικό κάλεσμα για διαδηλώσεις που να κλιμακωθούν μέχρι και την μέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ. Σαν αποτέλεσμα γίνεται αυτές τις μέρες αποδέκτης πολλών απειλητικών τηλεφωνημάτων και email για τον επιπλέον λόγο πως είναι μετανάστρια από την Ινδία.

Η απάντησή της ήταν πως μόνο η αλληλεγγύη ανάμεσα στις κοινότητες που στοχοποιούνται (Αφροαμερικανούς, μετανάστες, ΛΟΑΤ, γυναίκες κλπ) και το χτίσιμο ενός μαζικού κινήματος αντίστασης ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές του Τραμπ, είναι επιβεβλημένες ενέργειες το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε η ίδια στη σελίδα της στο Facebook:

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ακροδεξιά νιώθει δυναμωμένη. Πρέπει να οργανώσουμε μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις και να κάνουμε ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινωνίας δεν αποδέχεται το μίσος, το ρατσισμό και το σεξισμό. Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στις κοινότητες που ανήκουν στο 99% της κοινωνίας και στοχοποιούνται από τις πολιτικές του Τραμπ»

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
587ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής