Χονγκ Κονγκ: η HSBC απολύει συνδικαλιστή γιατί συμμετείχε σε κινητοποιήσεις

Από το chinaworker.info, το σάιτ των αδερφών οργανώσεων του «Ξ» σε Κίνα/ Χονγκ Κονγκ/ Ταϊβάν

Οι εργαζόμενοι στο Χονγκ Κονγκ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κύμα «λευκής τρομοκρατίας», που περιλαμβάνει απολύσεις, παρακολούθηση των κινήσεών τους και διαρκείς απειλές. Η τρομοκρατία στρέφεται ενάντια σε όσους δραστηριοποιούνται στα συνδικάτα ή υποστηρίζουν ανοιχτά το μαζικό κίνημα για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα εδώ και αρκετούς μήνες. Ο Nathan Leung Lai Pong, μέλος της «Σοσιαλιστικής Δράσης» (αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στο Χονγκ Κονγκ) και εργαζόμενος της HSBC, απολύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της συμμετοχής του στην αντικυβερνητική απεργία δύο μέρες νωρίτερα και των συνεντεύξεων που έδωσε στα μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσα σε άλλα, ο Nathan υποστήριξε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για το χτίσιμο εργατικών σωματείων στον τραπεζικό τομέα.

***

Η HSBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης και η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, αν και τα τέσσερα πέμπτα του όγκου των δραστηριοτήτων της βρίσκονται στην Κίνα και σε άλλες χώρες της Ασίας. Η εταιρεία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το κινεζικό δικτατορικό καθεστώς. Τις τελευταίες εβδομάδες, μεγάλες εταιρείες του Χονγκ Κονγκ ενθαρρύνονται από το κινεζικό καθεστώς να επιτεθούν με κάθε μέσο στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες, ακόμη και σε αυτούς που υποστηρίζουν το κίνημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παραπάνω δείχνουν καθαρά τόσο την άμεση σύνδεση των μεγάλων εταιρειών με το αυταρχικό κινεζικό καθεστώς, όσο και το φόβο τους ότι οι κινητοποιήσεις ενδέχεται να ισχυροποιήσουν τα μέχρι σήμερα ασθενικά συνδικάτα στο Χονγκ Κονγκ. 

***

Στις 2 Οκτώβρη, γίνεται κάλεσμα για την διοργάνωση δράσεων διαμαρτυρίας ενάντια στην απόλυση του Nathan Leung από την HSBC και καλούνται σωματεία, αριστερές οργανώσεις και κινήματα διεθνώς να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας στην εταιρεία και τα μέσα ενημέρωσης των περιοχών τους, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο μαζικό κίνημα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ.

Το υλικό της εκστρατείας ενάντια στην εκδικητική απόλυση θα είναι σύντομα διαθέσιμο στα παρακάτω site: worldsocialist.net, chinaworker.info και stophkrepression.net.

Nathan Leung: απολυμένος γιατί συμμετείχε σε απεργία!

«Είμαι ο Nathan Leung, εργαζόμενος της HSBC στο Χονγκ Κονγκ. Απολύθηκα γιατί συμμετείχα στην απεργία της 3ης Σεπτέμβρη, στα πλαίσια του κινήματος ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς και την αστυνομική βαρβαρότητα που επικρατεί Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα συμμετέχω ενεργά στην εκστρατεία για το χτίσιμο σωματείων στον τραπεζικό τομέα.

Η περίπτωσή μου είναι μια από τις πολλές αντίστοιχες, στις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις του Χονγκ Κονγκ προσπαθούν να στερήσουν από τους εργαζόμενους το δικαίωμα στην απεργία και τη συμμετοχή στις ιστορικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δύο μέρες μετά την απεργία, η HSBC με απέλυσε με το επιχείρημα ότι δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους της να αναφέρουν ότι εργάζονται γι’ αυτή κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε πολιτικές δραστηριότητες … είναι προφανές ότι η απόλυσή μου είναι ένα επεισόδιο στη συνολική επίθεση που δέχονται τα συνδικάτα, ως τμήμα του κινήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και η έννοια της ελευθερίας του λόγου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η εταιρεία μου πρότεινε μια εναλλακτική θέση εργασίας, με τον όρο ότι θα σταματούσα να διαμαρτύρομαι και δε θα έκανα ξανά αναφορά στην HSBC και στην υπόθεση της απόλυσης. Η παραπάνω πρόταση ήταν απαράδεκτη … Αρνήθηκα να την αποδεχτώ και θα συνεχίσω να παλεύω για το χτίσιμο μιας δημοκρατικής εργατικής ένωσης στον τραπεζικό και οικονομικό τομέα στο Χονγκ Κονγκ. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων, ανάμεσα στα οποία και το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου…  

Η HSBC έχει ξεκάθαρα διαλέξει την πλευρά της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους και την κοινωνία. Και με το δικτατορικό καθεστώς της Κίνας να ελέγχει απόλυτα την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η ελευθερία του λόγου και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα θα απειλούνται όλο και περισσότερο. Πρέπει να οργανωθούμε και να αντισταθούμε από κοινού ενάντια στην καταπίεση του κινεζικού κράτους και των μεγάλων επιχειρήσεων.  

Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για το χτίσιμο μαχητικών συνδικάτων στον τραπεζικό τομέα και ενάντια στον αντεργατικό χαρακτήρα της HSBC. Στον αγώνα αυτό χρειαζόμαστε την υποστήριξη των αγωνιστών του εργατικού κινήματος από το Χονγκ Κονγκ και τον υπόλοιπο κόσμο, τη διεθνή αλληλεγγύη στο κίνημα για δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα…»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα