Η «επιτυχία του Eurogroup»: άλλο ένα τεράστιο ψέμα της κυβέρνησης

Του Κυριάκου Χάλαρη

 

Κάθε φορά που νομίζεις ότι αυτή η κυβέρνηση έχει φτάσει στον πάτο της σήψης και της αθλιότητας, κάθε φορά σε διαψεύδει.

Οι πανηγυρισμοί…

Οι πανηγυρισμοί του Αλέξη Τσίπρα, των στελεχών της κυβέρνησης και συνολικά του κόμματος μετά το τελευταίο Eurogroup ξεπερνούν κάθε όριο μια και επιχειρούν να κάνουν το άσπρο μαύρο και να παρουσιάσουν όλες τις παραχωρήσεις προς τους δανειστές σαν μια τεράστια επιτυχία!

«Σήμερα είναι μια μέρα σημαντική. Και είναι σημαντική διότι μετά από έξι χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και αφήνει πίσω της 6 χρόνια σκοτάδι. Και βλέπει επιτέλους στο φως της ανάπτυξης».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Όλγα Γεροβασίλη («Νίκη της Ελλάδας η συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup») ο Φίλης («Σημαντκή απόφαση υπέρ του ελληνικού λαού…») ο Σκουρλέτης («…επενδυτικό μπουμ μετά το Eurogroup») και πολλοί άλλοι ακόμα (ας αφήσουμε τον Καμμένο ο οποίος κατάλαβε ότι έχουμε κιόλας βγει από το καθεστώς των Μνημονίων).

Το παραμύθι της «επιτυχίας», σύμφωνα και με ηλεκτρονικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, βασίζεται στο ότι δήθεν δεν υπάρχει απαίτηση για νομοθέτηση νέων μέτρων, στο ότι ο λεγόμενος «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι και στο ζήτημα του χρέους που υποτίθεται ότι είχαμε μια μεγάλη επιτυχία.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Το ποια είναι τα βασικά μέτρα μπορείτε να το διαβάσετε στα σχετικά άρθρα μας.[1] Πραγματικά μόνο μια ανάγνωση της απόφασης που εξέδωσε του Eurogroup είναι υπεραρκετή για να επανέλθει κάποιος στην πραγματικότητα:

Τι λέει το Eurogroup; Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει:

  • «παραμετρικά μέτρα όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα για το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο», δηλαδή αύξηση της έμμεσης φορολογίας, μειώσεις μισθών ή απολύσεις.
  • «ένα πρόσθετο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (ο λεγόμενος κόφτης) ο οποίος θα πρέπει να νομοθετηθεί… θα έχει προκαθορισμένα μέτρα… και θα εφαρμόζεται αυτόματα».

Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι σημαίνουν τα προκαθορισμένα μέτρα. Όσο για την αυτόματη εφαρμογή αυτό σημαίνει ότι θα παρακάμπτονται όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και κάθε φορά που δεν θα πιάνονται οι στόχοι ένα προεδρικό διάταγμα θα είναι αρκετό.

  • «Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Τα δάνεια δηλαδή παραδίδονται με νόμο στα κερδοσκοπικά κοράκια.
  • «Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος του ESM». Μαζικές ιδιωτικοποιήσεις λοιπόν… αυτές που κατάγγελλε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση.

Όσον αφορά στο χρέος που είναι και το κεντρικό σημείο της δήθεν επιτυχίας; Οι γνωστές ασάφειες…

  • «η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος…»
  • «Το Eurogroup συμφωνεί με τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα σχετικά με το χρέος…»
  • «Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα του χρέους» Αυτή ναι! Είναι μια σαφής και πεντακάθαρη δέσμευση.

Για το χρέος ξεκάθαρος ήταν και ο Σόιμπλε άλλωστε ο οποίος δυο μέρες μετά το Eurogroup είπε ότι δε βλέπει λόγο για ένα πραγματικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ουσιαστικά η ανακοίνωση του Eurogroup μιλάει από μόνη της. Έχουμε μια θεσμοθέτηση της λιτότητας για τα επόμενα χρόνια και ο «κόφτης», ανεξέλεγκτος ακόμα και από αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, θα επιλαμβάνεται των μέτρων που θα έρχονται κάθε φορά.

Το μόνο που κέρδισε η κυβέρνηση είναι η παραμονή στην καρέκλα της. Με τόσες υποχωρήσεις μπορεί να είναι σίγουρη ότι δεν απειλείται από τους «θεσμούς». Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα χτυπημένα κοινωνικά στρώματα των πολιτικών της τα οποία αργά ή γρήγορα θα ξαναβρούν τα βήματά τους για να μπουν σε αντεπίθεση.

 

_____________

[1] https://xekinima.org/asfa-listriko-foro-logiko-symfwna-me-to/
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,110ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής