Ασφα-Ληστρικό, Φορο-Λογικό σύμφωνα με τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου

12195828_114282538933088_1101856252637509378_n-jpg
Θόδωρος Μαράκης μέλος ΛΑΕ Ν. Σμύρνης

 

Η χρήσιμη «Αριστερά» με μια «έξυπνη» κίνηση αιφνιδιάζει τις οργανώσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος φέρνοντας στη βουλή για να ψηφίσει με διαδικασία εξπρές, μετά από κοιλοπόνεμα μηνών, το ασφαληστρικό-φορολογικό νομοσχέδιο.

Τόσο το ασφαλιστικό, όσο και το φορολογικό συνιστούν κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στις λαϊκές μάζες, που καλούνται να πληρώσουν ξανά, παρότι έχουν ήδη πληρώσει 63 δσ… από τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Για μια ακόμη φορά τα συνήθη υποζύγια μισθωτοί, συνταξιούχοι, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καλούνται να καλύψουν τα ελλείμματα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ αφήνονται στο απυρόβλητο αυτοί που ευθύνονται για αυτά τα ελλείμματα – το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.

ασφαλιστικό

Σύμφωνα με την ΟΚΕ[1]το 57,5% του εισοδήματος των λαϊκών μαζών θα πηγαίνει για να πληρώσει τους φόρους και τις εισφορές. Και αυτά θα τα πληρώσουμε για να εξασφαλισθεί πλεόνασμα μέχρι το 2018 της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, 6 δσ.. €, για να €είναι σίγουρο ότι θα πληρώνονται οι τόκοι των δανείων κανονικά και το χρέος θα ανακυκλώνεται με νέα δάνεια.

Ευθύνες

Οι ευθύνες της ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ για τον αιφνιδιασμό των λαϊκών μαζών από την κυβέρνηση, που βρήκε απροετοίμαστο το κίνημα, είναι τεράστιες. Μόνο που αυτό ήταν αναμενόμενο. Αντίστοιχες ευθύνες βαραίνουν για μια ακόμη φορά το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ που στήριξαν και νομιμοποίησαν την τακτική της ρεφορμιστικής συνδικαλιστικής ηγεσίας, αποκλιμακώνοντας τον αγώνα μετά την γενική απεργία της 4ης του Φλεβάρη, αποκλιμακώνοντας και αποσυντονίζοντας τον αγώνα των αγροτών και αφήνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες μόνους τους να συνεχίζουν τον αγώνα.

Αντικατέστησαν την κλιμάκωση του αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου με τις φανφάρες για την επερχόμενη 48ωρη γενική απεργία όταν… ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ το νομοσχέδιο για ψήφιση στη βουλή!! Βοήθησαν έτσι, στην πραγματικότητα, την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τα σχέδια της. Την έβγαλαν από τη γωνία όπου την είχαν στριμώξει οι συντονισμένοι (από σύμπτωση και όχι από συνειδητό συντονισμό) αγώνες της εργατιάς της αγροτιάς και των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών!!

Φορολογικό

Έχουμε βασικά αύξηση των έμμεσων και των άμεσων φόρων από τους οποίους θα εισπράξουν 1,8 δσ.. € από τους έμμεσους και άλλα τόσα από τους άμεσους φόρους

Στους άμεσους φόρους τη μερίδα του λέοντος θα την πληρώσουν τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ μέχρι και 35.000. Οι έμμεσοι φόροι που βαραίνουν κυρίως τις λαϊκές μάζες αυξάνουν σαν ποσοστό στο σύνολο των φορολογικών εσόδων χρόνο με το χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) το 2014 στα 100 ευρώ τα 53,75 ήτανε έμμεσοι φόροι και τα 46,25 άμεσοι, το 2015 ήτανε αντίστοιχα 54,5 και 45,5.

Τα βασικά μέτρα του νομοσχεδίου ξεκινώντας από τους έμμεσους φόρους είναι:

 • Αύξηση του «χαμηλού» ΦΠΑ από το 13 στο 14% και του ψηλού από το 23 στο 24% . Συζητάνε το να υπαχθούν στο 24% οι υπηρεσίες των (πρώην) ΔΕΚΟ πχ ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και το να μπει χαράτσι 10% στο ιντερνετ τη κινητή τηλεφωνία, την συνδρομητική τηλεόραση και όπως πάντα στα καύσιμα, τα ποτά και τον καπνό. Για τους αγρότες προβλέπεται μέχρι το 2018 να πληρώνουν κανονικά το πετρέλαιο κίνησης.

Στους άμεσους φόρους:

 • Το πιο σημαντικό είναι η μείωση του αφορολόγητου που αντί της αποκατάστασής του στα 12.000 ευρώ που υποσχόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μειώνει ακόμη περισσότερο (από τα 9.545 που ήταν στην καλύτερη περίπτωση στα 9.090 και στη χειρότερη, χωρίς προστατευόμενα μέλη, στα 8.636!! Μάλιστα οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, τα γνωστά «μπλοκάκια» θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
 • Ταυτόχρονα έχουμε αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις: στο 22% για ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, στο 29% από 20.001-30.000,στο 37% από 30.001-40.000 και από κει και πάνω σταθερά 45%.
 • Κι ακόμα: Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από 0,7 σε 2,2% για εισοδήματα 12001-20.000, από 1,4 σε 5% για 20.00-30.000 και από 6 σε 6,15% για 30.001-40.000, κλιμακώνεται μέχρι 10%. Αύξηση της παρακράτησης του φόρου από 80% στο 100% για τους πάντες. Αύξηση των συντελεστών για εισοδήματα από 11% σε 15% για εισόδημα μέχρι 12.000 πράγμα που χτυπάει τα μικρά εισοδήματα. Αύξηση της φορολογίας μερισμάτων από 10 σε 15% πράγμα που χτυπάει τις μεσαίες επιχειρήσεις δεν προχωράει στην προοδευτική φορολόγηση των μερισμάτων και αφήνει τις μεγάλες επιχειρήσεις στο ίδιο επίπεδο φορολόγησης με τις μεσαίες

Ο πλούτος και η Εκκλησία

Το νομοσχέδιο αφήνει τον μεγάλο πλούτο σχεδόν ανέγγιχτο, ούτε ένα από τα προνόμια των πλουσίων –εφοπλιστών, τραπεζιτών– δε θίγεται με το νομοσχέδιο.

Όλοι αυτοί θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν, όπως δεκαετίες τώρα, όλο το πλέγμα των φοροαπαλλαγών και των χαριστικών ρυθμίσεων που στην ουσία τους απαλλάσσει από κάθε φορολογία.

Επίσης ανάλογη είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας. Καμία αλλαγή στη φοροασυλία της.

Μπορεί, έτσι, ο μικροϊδιοκτήτης να τιμωρείται γιατί έχει ένα μικρό σπίτι και το νοικιάζει, αλλά η τεράστια εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία θα μείνει στο απυρόβλητο

Και το… κερασάκι, μειώνει το πρόστιμο για την μη έκδοση παραστατικών (αποδείξεων, τιμολογίων κλπ) στο 50% του ΦΠΑ που θα αντιστοιχούσε στην έκδοση των παραστατικών επίσης κατάργησε τα πρόστιμα για τις ανακρίβειες στα βιβλία των επιχειρήσεων!!

Αυτό σημαίνει ένα πράγμα: κίνητρα στη φοροδιαφυγή!

Ασφαληστρικό

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό αποκαλύπτει το μέγεθος της ληστείας που θα υποστούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες: 8,234 δισ. € για την επόμενη τετραετία!![2]

«Συγκεκριμένα, οι απώλειες από τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, ανέρχονται στα 6,016 δισ € ενώ οι πρόσθετες εισφορές στα 2,218 δισ ευρώ».

Κατεδάφιση συντάξεων

Τα πιο βασικά μέτρα κατεδάφισης των συντάξεων είναι τα ακόλουθα :

 • Μέχρι 31/12/2019 καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ, που σήμερα χορηγείται σε 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό θα σημαίνει μείωση 193 ευρώ κατά μέσο όρο της σύνταξης και αύξηση της ακραίας φτώχειας.
 • Εθνική σύνταξη μειωμένη σε σχέση με την κατώτερη του ΙΚΑ στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 345 ευρώ για 15! Εξοντωτική ποινή για όσους θα αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα στα 62, τότε θα λάβουν σύνταξη ύψους 207,6 €. Σπάσιμο της κύριας σύνταξης σε εθνική και αναλογική-ανταποδοτική κατά συνέπεια μετατροπή του δημόσιου καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό και εξατομικευμένο.
 • Εθνική σύνταξη πολλών ταχυτήτων για τους ΑμεΑ ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας αν είναι πάνω ή κάτω από το 50%, θα ξεκινάνε από τα 384 ευρώ και θα κατεβαίνουν μέχρι και στα 153 ευρώ!
 • Επίσης: Σφαγιαστικές μειώσεις 20-30% στις συντάξεις για αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.[3] Πάγωμα των κατωτάτων ορίων συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2021. Μείωση συντάξεων θανάτου (χηρείας). Κατάργηση των συντάξεων χηρείας για τους δικαιούχους κάτω των 55 ετών. Μειώσεις μέχρι και 40% στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Μειώσεις 15-20% στις νέες επικουρικές συντάξεις, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους που εισαγάγει αλλιώς πως την αλήστου μνήμης ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Μειώσεις 10-30% στις εφ’ άπαξ παροχές λόγω αλλαγής του μαθηματικού τύπου που τις υπολόγιζε. Όσοι συνταξιούχοι εργάζονται θα έχουν μείωση της σύνταξης κατά 60%!!

Αύξηση εισφορών

 • Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, 29% επί του φορολογητέου εισοδήματος τους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες , τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια.
 • Σταδιακό τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, από 7% στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους, από 1/7/2015 μέχρι το 2021.
 • Αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις , στους μισθωτούς και τους ασφαλισμένους που έχουν επικουρική ασφάλιση αυτό συνεπάγεται την αντίστοιχη μείωση του μισθού και του μεροκάματου.

Πλέον το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο το κομμάτι της σύνταξης που αναλογεί στην εθνική σύνταξη.[4] Αν σ’ όλα τα πιο πάνω προσθέσουμε τις κατά 35-50% μειώσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ των κύριων, επικουρικών συντάξεων και του εφ’ άπαξ, τότε η κοινωνική ασφάλιση μετατρέπεται σε φιλοδώρημα.

Απροετοίμαστο κίνημα, ανάξιες ηγεσίες

Αυτή η μεγάλη επίθεση βρίσκει το εργατικό-λαϊκό κίνημα ανέτοιμο – μετά την εκπληκτική γενική απεργία της 4ης του Φλεβάρη. ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μαζί και το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ το αποκλιμάκωσαν, με τον ψευτο-σχεδιασμό της επερχόμενης 48ωρης.

Η εικόνα της Αριστεράς είναι τραγική, με τις βασικές ευθύνες ασφαλώς να βαρύνουν το ΚΚΕ λόγω μεγέθους και γιατί είναι πια σήμερα το κύριο κόμμα της εργατικής τάξης.

Όχι μόνο δεν λειτουργεί ενωτικά, αλλά διασπά το κίνημα όπως φάνηκε στην αντίδραση του κινήματος στην 3ήμερη γενική απεργία, που ήταν αποσπασματική και χωρίς συντονισμό.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ αλλά και οι περίφημες «ταξικές δυνάμεις» όλοι μαζί, σαν να προσπαθούν με τη στάση τους να κάνουν ότι μπορούν για να δώσουν χέρι βοήθειας στην προδοτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση μπορεί να τεθεί σήμερα μπροστά στους πρωτοπόρους αγωνιστές του κινήματος είναι να δώσουν συνειδητά και αποφασιστικά τη μάχη για να μπορέσει το κίνημα να αναδείξει στα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα επαναστατικές ηγεσίες και γυρίζοντας ακόμη περισσότερο την πλάτη στο ΚΚΕ να προχωρήσουν στο κτίσιμο –υπάρχουν οι δυνάμεις στις οργανώσεις της Αριστεράς και στον κόσμο του ΚΚΕ– της βάσης για μια μαζική μαρξιστική επαναστατική αριστερά.

 

 

_______________
[1] Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας
[2] Ριζοσπάστης, 1/5/2016, «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ»
[3] Η σύνταξη θα υπολογίζεται όχι στη βάση των αποδοχών των πέντε καλύτερων χρόνων της τελευταίας δεκαετίας αλλά σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο κλπ.
[4] ΙΣΚΡΑ, 30/4/2016, Δ Στρατούλη, Τα 19 θανάσιμα πλήγματα του νέου ασφαλιστικού νόμου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα