Για το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ στη CYTA, η διαφορά εργοδοτικού ή μη, είναι στο αν θα καλεστεί συνέλευση Τετάρτη ή Πέμπτη

Η Cyta Hellas βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Vodafone μετά την εξαγορά της από την τελευταία. Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει, έναντι κάποιας αποζημίωσης και χωρίς να τους έχει δοθεί εναλλακτική επιλογή. Αρκετοί πρόκειται να μεταβούν σε θυγατρικές εταιρείες της Vodafone στερούμενοι δικαιώματα και παροχές. Και αρκετοί εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να μεταβούν στη νέα εταιρία καθώς οι πληροφορίες από όσους συναδέλφους τους το έχουν κάνει ήδη δεν είναι και οι καλύτερες.

***

Η παράταξη του ΚΚΕ «Ταξική Ενότητα» μέσα σε αυτό το κλίμα δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορήσει την πλειοψηφία του ΔΣ για αδράνεια και διάσπαση των εργαζομένων. Το ίδιο έκανε και το καλοκαίρι μετά την εξαγορά της εταιρείας. Παρόλες τις καταγγελίες αυτές, στην Γενική Συνέλευση που ακολούθησε, όπου πέρασε και ακολουθήθηκε η δικιά τους πρόταση, το μόνο που έγινε κατά βάση ήταν μερικές παθητικές, κομματικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η μοναδική 24ωρη απεργία που ακολούθησε και στηρίχτηκε από το ΔΣ του σωματείου δεν ήταν αρκετή για να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Την Κυριακή 17/3 τα μέλη της παράταξης «Ταξική Ενότητα» πήραν την απόφαση να διοργανώσουνε μία παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Λ. Αλεξάνδρας για την Τετάρτη 20/3. Παρότι μέλος της παράταξης πήγε στο γραφείο του σωματείου την επόμενη μέρα για να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΔΣ για εργασιακά θέματα, δεν ανέφερε τίποτα για την απόφασή τους αυτή. Την Τρίτη 19/3 πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο και τότε ενημερώσανε, 1 ημέρα πριν, για την κινητοποίηση που πρόκειται να κάνουν απαιτώντας την στήριξη του σωματείου.

Η πλειοψηφία του ΔΣ έχει επανειλημμένως κάνει σαφές προς τα μέλη της παράταξης «Ταξική Ενότητα» ότι δεν γίνεται να αποφασίζουν μόνοι τους και έπειτα να ενημερώνουν, την  τελευταία στιγμή, για διαδικασίες οι οποίες απαιτούν προετοιμασία και χρόνο ώστε να γίνουν με επιτυχημένο τρόπο. Η συνεννόηση με ανθρώπους οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί να βάζουν το συμφέρον του κόμματος τους πάνω απ’ όλα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ακόμη πιο δύσκολη βέβαια είναι η προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος ότι αξίζει να ασχοληθεί όταν βλέπει τέτοιους μικροκομματικούς καυγάδες.

***

Αποκορύφωμα βέβαια του κυνισμού τους είναι πως καταγγέλουν την πλειοψηφία του Σωματείου για αδράνεια, επειδή δεν στήριξε την πρόταση τους για συνέλευση την Τετάρτη 27/3, και δεν αναφέρουν ότι υπήρχε στο ΔΣ πρόταση για συνέλευση την Πέμπτη 28/3, την επόμενη δηλάδή μέρα!

Ακολουθεί ανακοίνωση της παράταξης «Ταξική Ενότητα» που εστάλη στους συνάδελφους της Cyta και η απάντηση σε αυτή με μορφή ανακοίνωσης από το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων της  Cyta Hellas και εστάλη επίσης στους συναδέλφους.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ CYTA ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Αθήνα 19/03/2019

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΆΡΤΗ

27 ΜΑΡΤΗ στο Αμφιθέατρο (Λ. Αλεξάνδρας) στις 17:00

Μετά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας προς την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου Cyta για να συνεδριάσει, να βγει μπροστά, να οργανώσει την αντεπίθεση των εργαζόμενων, με συζητήσεις στους χώρους, περιοδείες, κινητοποιήσεις, σύγκλιση γενικής συνέλευσης, μόλις χθες βρήκαν χρόνο …

Εδώ καράβια χάνονται…

Και στο χτεσινό ΔΣ η πρότασή μας ήταν ξεκάθαρη. Να γίνει Γενική Συνέλευση του Σωματείου την  Τετάρτη στις 27/03, να συζητήσουμε πάνω σε αυτά τα κύρια ζητήματα, με ποια αιτήματα και διεκδικήσεις θα προχωρήσουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας σε αυτή την προσπάθεια, με ποια μορφή οργάνωσης πρέπει να προχωρήσουμε αφού συντομα δεν θα υπάρχει Cyta άρα ούτε και σωματείο της Cyta…

… βαρκούλες αρμενίζουν

Η στάση τους αποκαλυπτική: Να γίνει Γενική Συνέλευση μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης (αφού δηλαδή η Vodafone έχει στείλει στην ανεργία κάμποσους από εμάς ακόμα, και έχει στείλει κατά το δοκούν είτε επινοικιαζόμενους είτε 360 είτε Vodafone τους υπόλοιπους..). Ενώ για το μέλλον του Σωματείου που αυτοί έχουν την ευθύνη του πρότειναν κατά πλειοψηφία να συνεχίσει να υπάρχει για λίγο καιρό ακόμα. Και μετά..βλέπουμε… (Καλό Πάσχα…)

Στον αντίποδα η Ταξική Ενότητα έχουμε βάλει πολλάκις το ζήτημα πως μπροστά στην επιθετικότητα της εργοδοσίας, την αβεβαιότητα και την αναμονή, την μοιραλατρία και την ατομική λύση, οι εργαζόμενοι χρειάζεται με οργανωμένο τρόπο και όχι ο καθένας μόνος του να απαντήσουν. Να υπερασπιστούμε όσα έχουμε στο σήμερα και παράλληλα να συνεχίσουμε την διεκδίκησή μας, μαζί με όλους τους συναδέλφους μας στον Όμιλο Vodafone ενάντια στους διαχωρισμούς εργοδοσίας και των κολαούζων της.

Οι ευθύνες της πλειοψηφίας είναι τεράστιες. Όλο αυτό το διάστημα που η εργοδοσία ατομικά πηγαίνει στον κάθε εργαζόμενο, απειλεί και εκβιάζει, δεν έχει γίνει ούτε μία Γενική Συνέλευση. Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μαζική διαδικασία ώστε κατ’ αρχάς να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ότι τα προβλήματα είναι κοινά, ότι ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος μπροστά στην Vodafone αλλά όλους μαζί μας φοβούνται.

Ας μας απαντήσουν:

 • Απορία νο 1:

Όλο αυτό το διάστημα που πηγαίνουμε για δουλειά και δεν ξέρουμε αν θα βρούμε το διπλανό μας στη  θέση του, δεν είναι αρκετό ώστε να αντιληφθούν ότι ήδη έχουν καθυστερήσει αρκετά;

 • Απορία νο 2:

Τι ακριβώς ρόλο θα παίξει ένα Σωματείο χωρίς εργαζόμενους, χωρίς δράση την  στιγμή που όλοι οι συνάδελφοι θα έχουν συμβάσεις Vodafone, 360 Connect, επινοικίασης, και θα δουλεύουν πλάι πλάι με παλιούς και νέους Vodafone κοκ. Που ακριβώς αποσκοπεί αυτή η τακτική; Μήπως στο να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, την συντεχνία τους και μόνο; Μήπως βάζουν το λιθαράκι τους στην ένταση του διαχωρισμού σε πολλές ταχύτητες εργαζόμενων μέσα στον όμιλο; Μήπως ενισχύουν την πολυδιάσπαση σε πολλά σωματείο μέσα στον όμιλο που τελικά δεν εκπροσωπούν κανέναν και ακόμα χειρότερα δεν παλεύουν για το συμφέρον κανενός εργαζόμενου;

Για να τελειώνουν τα παραμύθια. Όχι μόνο έχει τεράστιες ευθύνες η πλειοψηφία του Δ.Σ. Αλλά ούτε τώρα την ύστατη στιγμή δεν δέχεται να τις αναλάβει.

ΩΣ ΕΔΩ! ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Η Ταξική Ενότητα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Cyta, αναλαμβάνoυμε την ευθύνη!

Παρά τις όποιες αδυναμίες που και εμείς μπορεί να έχουμε, δεν αφήσαμε ποτέ κανέναν συνάδελφο εκτεθειμένο στην  εργοδοσία και δεν πρόκεται να το κάνουμε τώρα.

 • Με περιοδείες σε όλους τους χώρους πήραμε θέση να μην παραιτηθεί κανείς από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, να μην διευκολύνει την εργοδοσία.
 • Μπήκαμε μπροστά για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εκατοντάδων πλέον ενοικιαζόμενων συναδέλφων μας, που βιώνουν την ίδια αβεβαιότητα με εμάς, διεκδικώντας παράλληλα να γίνουν ΟΛΟΙ Vodafone, χωρίς διαχωρισμούς.
 • Προσπαθήσαμε μέσα στα τμήματα να σπάσουμε στην πράξη την πίεση και την εντατικοποίηση, την χειροτέρευση όρων δουλειάς μας.
 • Παλέψαμε και παλεύουμε να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. Να απορροφηθούν όλοι οι συνάδελφοι στον Όμιλο Vodafone.Να σταματήσουν οι εκβιασμοί και δήθεν οικειοθελείς παραιτήσεις.

Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε . Και σε αυτόν τον αγώνα ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

Στο πλάι μας βρίσκεται το Σωματείο των εργαζόμενων στην Vodafone-360 Connect και λοιπές Θυγατρικές, το οποίο εγγράφει ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους σε ΟΛΟ τον Όμιλο Vodafone κόντρα στον διαχωρισμό. Υιοθέτησαν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας, των εργαζόμενων της Cyta, ώστε από κοινού να δώσουμε αυτήν την μάχη , δίνοντας παράλληλα συνέχεια στον αγώνα μας.

Μαζί με το Κλαδικό μας Συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ δίνουμε την μάχη απέναντι στην  επίθεση των εργοδοτών σε όλον τον Κλάδο. Παλεύουμε για την διεκδίκηση και την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας , ασπίδα των δικαιωμάτων μας και των όρων δουλειάς μας σε όλον τον κλάδο.

Προσπερνάμε την επικίνδυνη για τα συμφέροντά μας πλειοψηφία του ΔΣ.

Προχωράμε με Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 27/03 στο Αμφιθέατρο (Λ. Αλεξάνδρας) στις 17:00

Εμείς οι εργαζόμενοι να πάρουμε την  τύχη μας στα χέρια μας κόντρα στην υποταγή και το συμβιβασμό

Συζητάμε με οργανωμένο τρόπο πως θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας με τα αιτήματά μας, αποφασίζουμε με οργανωμένο τρόπο μέσα από ποιο Σωματείο θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Παλεύουμε για:

 • Μια Σύμβαση Vodafone για όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο χωρίς διαχωρισμούς, όρους και προϋποθέσεις. Η μόνη απάντηση στον διαχωρισμό με τις πολλές και διαφορετικές συμβάσεις και τα παζάρια ανάμεσα σε μητρική, θυγατρικές και δουλεμπορικά. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, αορίστου χρόνου. Κατάργηση της επινοικίασης της εργασίας.
 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης έχοντας ως βάση την τελευταία σύμβαση της Vodafone. Με κατώτατο μισθό στα 915 ευρώ μικτά, με επίδομα γάμου 91,50 ευρώ, για κάθε τέκνο επιπλέον 45,75 ευρώ. Με πλήρες και σταθερό ωράριο για όλους, χωρίς κανένα διαχωρισμό. Ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, 3ετιών και όλων των επιδομάτων.
 • Εξίσωση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον όμιλο Vodafone προς τα πάνω. Όπου υπάρχει ευνοϊκότερη συνθήκη για τους εργαζόμενους Cyta να γενικευτεί σε όλο τον όμιλο.
 • Να παρθούν τώρα πίσω οι συμβάσεις 9ωρου! Να μην υπογράψει κανένας! Ούτε στην Cyta ούτε στην Vodafone. Να σταματήσει τώρα ο εκβιασμός των εργαζόμενων της Cyta.
 • Απέναντι στην αβεβαιότητα και την μοιρολατρία, το δικό μας αίτημα είναι να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Άμεση απορρόφηση όλων των εργαζόμενων. Να μη γίνει καμία βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις μας, στους όρους και τις συνθήκες εργασίας μαςΚαι η ανακοίνωση του ΔΣ του ΣωματείουΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Με εκβιασμούς, συκοφαντίες και τελεσίγραφα χτίζεται η «Ταξική Ενότητα»

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι περισσότεροι από εσάς λάβατε πριν από λίγο ένα mail από μέλος της παράταξης «Ταξική Ενότητα, που σας καλεί σε Γενική Συνέλευση.

Για ακόμη μια φορά η συγκεκριμένη παράταξη με τελεσίγραφα και εκβιασμούς προσπαθεί να περάσει με το έτσι θέλω την θέση της που δεν εγκρίθηκε από το ΔΣ. Δυστυχώς όλο αυτό δεν μας κάνει εντύπωση. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κλάδο και όχι μόνο. Όπου δεν έχουν την πλειοψηφία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ προσπαθούν με συκοφαντίες να διαβάλλουν τα υπόλοιπα μέλη νομίζοντας πως έτσι θα ξεγελάσουν τους συναδέλφους και θα τους δουν σαν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι. Μία πολιτική οργάνωση η οποία επιλέγει να μην συνεργάζεται με καμιά άλλη, να κατηγορεί όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους για εργοδοτικό ή φασίστα, να λειτουργεί μόνο για το συμφέρον των δικών της μελών και για να διαστρεβλώνει συνεχώς την πραγματικότητα.

Γιατί δεν αναφέρουν οι συνάδελφοι της «Ταξικής Ενότητας» ότι στο ΔΣ υπήρξε και πρόταση, από μέλος της πλειοψηφίας που κατηγορούν για αδράνεια, να γίνει Γενική Συνέλευση  την ερχόμενη Πέμπτη 28/3;

Γιατί αφού είναι τόσο επιτακτική η διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης δεν υιοθέτησαν αυτή την πρόταση αλλά επέμειναν μειοψηφικά στην δικιά τους πρόταση για την Τετάρτη 27/3;

Επειδή την Πέμπτη 28/3 υπάρχει συνέλευση του ΣΕΤΗΠ, του κλαδικού κομματικού συνδικάτου του ΚΚΕ, και προφανώς είναι πιο σημαντική από την κατά τα άλλα κρίσιμη δική μας Γενική Συνέλευση.

Άλλωστε το θεμιτό είναι να απαγγέλουν κατηγορίες επί παντός επί στητού και όχι να οργανώνουν πραγματικούς αγώνες στους χώρους εργασίας. Οι ίδιοι βέβαια δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη γιατί δεν κάνουν ποτέ λάθη!

Το δικό τους πρόγραμμα, όπως πέρασε κατά πλειοψηφία σε ΓΣ, ακολουθήσαμε όμως για να αγωνιστούμε για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας τους περασμένους μήνες. Οι ίδιοι φυσικά θεωρούν ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Για το αν βρεθήκαμε δίπλας σας όταν μας χρειαστήκατε θα μας κρίνετε εσείς και όχι αυτοί. Τα μέλη του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ και του στυγνού κομματικού τους συνδικαλισμού. Αυτοί που μας κατηγορούν πως θέλουμε να κρατήσουμε τις καρέκλες μας (;;) ενώ δεν έχουν αφήσει συνδικαλιστικό και κομματικό όργανο που δεν έχουν πάρει αξίωμα. Αυτοί που μιλάνε για διαχωρισμό και συντεχνίες αλλά στηρίζουν μόνο κινητοποιήσεις του κόμματός τους και φροντίζουν να απαξιώνουν οποιεσδήποτε άλλες πρωτοβουλίες. Αυτοί που κάνουν κινήσεις-φωτοβολίδες της τελευταίας στιγμής χωρίς να ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ για να τους καταγγείλουν μετά για ολιγωρία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Δεν έχουμε καμία διάθεση, ούτε πρόθεση το Σωματείο να παραμείνει ενεργό όταν δεν θα έχει σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ακόμα ένα Σωματείο στον ήδη κατακερματισμένο συνδικαλιστικό χώρο εντός του ομίλου Vodafone. Από την άλλη όμως δεν θα υποκύψουμε και σε εκβιασμούς.

Το Σωματείο θα παραμείνει ενεργό για όσο χρειαστεί ακόμα. Για να έχουν οι συνάδελφοι δίπλα τους ανθρώπους που γνωρίζουν και τους ίδιους και τα θέματα που υπάρχουν ανοιχτά με την Vodafone.

Στην συνέχεια, που θα είναι στο αμέσως προσεχές διάστημα, και όπως ορίζει το καταστατικό μας το ΔΣ θα καλέσει ΓΣ με θέμα το μέλλον του Σωματείου.

Μέχρι τότε όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να σπείρει την διχόνοια ανάμεσα στους συναδέλφους μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτεί κομματικά το ταμείο και το μητρώο του σωματείου

Παραμένουμε ενωμένοι και κωφεύουμε στις σειρήνες της διχόνοιας.

Παλεύουμε για όσα από την πρώτη στιγμή έχουμε βάλει σαν αιτήματα.

 • Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Να μη γίνει καμία βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις μας και στους όρους και τις συνθήκες εργασίας μας.
 • Να πάρει τώρα πίσω η Vodafone τις συμβάσεις 9ωρου! Να μην υπογράψει κανένας!
 • Όχι στην εντατικοποίηση.
 • Εξίσωση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον όμιλο Vodafone προς τα πάνω. Μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλο τον όμιλο Vodafone.
 • Να σταματήσει η ευέλικτη εργασία  Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους ανεξαρτήτως σχέσεως εργασίας.
 • Τήρηση των κανονισμών ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους  εργασίας.

Εκ μέρους του ΔΣ

Αναρτήθηκε από Σωματείο Εργαζομένων Cyta Hellas

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα