Για την υπόθεση της Έλενας στην Κύπρο και του παιδεραστή/βιαστή παπά: Πόσες Έλενες ακόμα;

Αθηνά Καρυάτη – Κύπρος

 

Η Έλενα Φραντζή η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της την προηγούμενη Παρασκευή, ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, σωματικής βίας, παραμέλησης από τους «ανάδοχους γονείς» αλλά ταυτόχρονα παραμελημένη και από το τις υπηρεσίες πρόνοιας. Δυστυχώς συνεχίζει μέχρι και σήμερα, ακόμη και νεκρή, να είναι θύμα του σεξισμού και του τραμπουκισμού της πατριαρχικής κοινωνίας, με την αρωγή και των ΜΜΕ τα οποία την ξαναδικάζουν και στην ουσία αθωώνουν τον παιδεραστή- παπά!

***

O παιδεραστής παπάς, ανάδοχος πατέρας της Έλενας, πέρα από το ότι απότυχε παντελώς στα καθήκοντα του (το να είσαι ανάδοχος είναι πληρωμένη εργασία), την κακοποιούσε σεξουαλικά, σχεδόν καθημερινά για 7 χρόνια, θεωρώντας ότι επειδή της πρόσφερε στέγη και φαγητό είχε δικαίωμα να την εκμεταλλεύεται. Όταν η Έλενα αντέδρασε και το είπε στο Τμήμα Ευημερίας δεν την πίστεψαν. Όταν αργότερα ο δικηγόρος της προσπαθούσε να βρει τα στοιχεία, είχε χαθεί ο φάκελός της.

Ανέφερε το γεγονός μετά από 11 χρόνια, στην ψυχολόγο που την παρακολουθούσε λόγω αυξημένου άγχους. Μετά από προτροπή της ψυχολόγου, τον κατήγγειλε στην αστυνομία.

Η αστική δικαιοσύνη για μια φορά έκανε την δουλειά της… εν μέρει.! Από την πρώτη δίκη, το δικαστήριο δικαίωσε την Έλενα. Ο παπάς καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση. Ο παπάς έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο και πάλι τον καταδίκασε! Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί δεν καταγγέλθηκε και η παπαδιά η οποία χτυπούσε την Έλενα συστηματικά. Σήμερα μόνο, και μετά από μια εβδομάδα αντιδράσεων, η νομική υπηρεσία είπε ότι εκκρεμεί από τότε πρωτοβάθμια καταγγελία και δίκη προς την παπαδιά για κακοποίηση της Έλενας…

Ποιο κράτος πρόνοιας;

Η υπόθεση της Έλενας έχει ανοίξει πολλά κεφάλαια, ένα από τα οποία είναι και οι ελλιπείς υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Για να γίνει κάποιος ανάδοχος ή να υιοθετήσει ένα παιδί είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Από ότι φαίνεται όμως όχι για έναν παπά, γιατί ένα σπίτι παπά είναι πάντα «ευυπόληπτο». Κι όμως η ιστορία της Έλενας δείχνει ότι η ευυποληψία κάποιων εκκλησιαστικών λειτουργών είναι μια υποκρισία!

Την ίδια στιγμή την αγνόησαν στα 10 της που κατήγγειλε τον παπά, καθώς ένα παιδί από διαλυμένη οικογένεια «μπορεί να φαντάζεται πράγματα», και την άφησαν στο έλεος του παπά όταν χρειαζόταν πραγματική οικονομική και ψυχολογική στήριξη. Φυσικό λοιπόν να μην μπορεί να ξεφύγει η Έλενα από την μικρή τοπική κοινωνία. Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής (όπου άνηκε ο παπάς) την βοηθούσε οικονομικά μεν, αλλά με σκοπό να την σιωπήσει!

Η «ηθική» της Εκκλησίας βρήκε τον παπά αθώο!

Η κεφαλή της Εκκλησίας είναι εξίσου υπεύθυνη για τον θάνατο της Έλενας. «Δεν είχαν αρκετά στοιχεία» είπαν, «τα κριτήρια της δικαιοσύνης είναι διαφορετικά από τα πνευματικά» είπαν! Κι έτσι οργάνωσαν το δικό τους δικαστήριο, έφεραν ψυχιάτρους για να βγάλουν ψεύτρα την Έλενα και τελικά αθώωσαν τον παπά! Αυτή είναι η ηθική τους! Υποκριτική!

Βέβαια η υποκρισία τους και τα ψέματα (άραγε αυτό τους έχει διδάξει η χριστιανοσύνη;) συνεχίζονται και σήμερα με αποτέλεσμα κάθε μέρα να υπάρχει και μια νέα εσωτερική σύγκρουση στην Ιερά Σύνοδο, και οι γιατροί που χρησιμοποίησαν τότε να βγαίνουν στα κανάλια και να δηλώνουν ότι είχαν βρει τον παπά ένοχο!

Για αυτό ήθελαν και θέλουν να συγκαλύψουν το γεγονός. Οι υποστηρικτές του παπά χρησιμοποίησαν το επιχείρημα ότι η μητρόπολη Ταμασού βοηθούσε την Έλενα οικονομικά για να «αποδείξουν» ότι έλεγε ψέματα! Κι όμως! Το μόνο που αποδεικνύει αυτό είναι ότι θέλανε να συγκαλύψουν την υπόθεση! Για αυτό και δεν ονομάστηκε ο θάνατός της ως αυτοκτονία, γι’ αυτό και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον παπά θύτη και να τον αθωώσουν- ενώ θα πάρει 1 μήνα για την ιατροδικαστή να βγάλει πόρισμα για τα αίτια θανάτου της!

Ο θάνατος της Έλενας ήταν αυτοκτονία

Η Έλενα έδειξε μεγάλο θάρρος με το να τολμήσει να τα βάλει με τον παπά του χωριού. Άτομα που την βοηθούσαν έχουν δηλώσει πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα ότι όποιος την στήριζε, δεχόταν απειλές από το ποίμνιο του παπά! Η ίδια η Έλενα, τόσο κατά τη δίκη όσο και μετά αντιμετώπιζε καθημερινά τον χλευασμό από τους υποστηρικτές του παπά. Είχε δημιουργηθεί ακόμη και σελίδα στο facebook υπέρ του, ενώ είχαν πάει αντιπροσωπεία για να τον υποδεχτούν όταν βγήκε από την φυλακή! Αυτή είναι η αγάπη που διδάσκει η εκκλησία;

Μέσα σε ένα τέτοιο, τραμπούκικα πατριαρχικό περιβάλλον, η πίεση που θα ένοιωθε η Έλενα όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν δύσκολο να την οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή και την αυτοκτονία.

Τα ΜΜΕ ξαναδικάζουν και καταδικάζουν την νεκρή Έλενα

Η υπόθεση της Έλενας έγινε γνωστή αρχικά το 2011 από την εκπομπή «Με την Ελίτα», όπου η θεία της Έλενας έβγαλε το θέμα στον αέρα. Τότε, η δημοσιότητα που πήρε της βγήκε σε καλό, καθώς της έδωσε πρόσβαση σε δικηγόρους και ψυχολόγους.

Σήμερα, κι ενώ αρχικά τα ΜΜΕ αποκάλυψαν όλη την σαπίλα της εκκλησίας και των ελλείψεων του κράτους πρόνοιας, μέσα σε λίγες μόλις μέρες άνοιξαν μια τηλεοπτική δίκη- δίνοντας βήμα στον παιδεραστή παπά, στην παπαδιά και σε άλλους υποστηρικτές τους, για να «ξετυλίξουν το κουβάρι της αλήθειας», να «ακούσουν και την άλλη άποψη» μια άποψη που καταδικάστηκε 2 φορές από το επίσημο δικαστήριο, και να καταδικάσουν έτσι την νεκρή Έλενα!

Μετά την σαπίλα της εκκλησίας και του κοινωνικού κράτους, έρχεται η σειρά να αποκαλυφτεί και η σαπίλα των ΜΜΕ. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Όλοι αυτοί οι θεσμοί στηρίζουν το ίδιο σύστημα, ένα καπιταλιστικό, πατριαρχικό σύστημα που μπορεί να δικάζει και να κατσαδιάζει τον βιασμό και την κακοποίηση στα χαρτιά, στην πραγματικότητα όμως τον αναπαράγει!

Ο ρόλος της εκκλησίας για τις εκτρώσεις και την εκπαίδευση

Το θέμα της δημοσιοποίησης μιας σεξουαλικής παρενόχλησης από έναν ανάδοχο πατέρα/παπά, συνδέεται και με τον γενικότερο ρόλο της εκκλησίας, αφού σε λίγες μέρες ψηφίζεται η αλλαγή στην νομοθεσία για τις εκτρώσεις! Το βασικό επιχείρημα/ λύση που προτείνει η εκκλησία ενάντια στις εκτρώσεις είναι να δίνονται τα παιδιά για υιοθεσία!

Όπως δείχνουν τα πράματα όμως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας δεν βρίσκουν σωστούς ανάδοχους γονείς πόσο μάλλον γονείς για να υιοθετήσουν. Και όχι μόνο κάνουν επιλογές λανθασμένες αλλά δεν εποπτεύουν και δεν κάνουν το κόπο να ακούσουν τα παιδιά, ενώ η ίδια η εκκλησία δίνει λευκή επιταγή σε παιδεραστές παπάδες!

Πριν λίγες εβδομάδες δημοσιοποιήθηκε επίσης ότι η εκκλησία αγοράζει τα κοινοτικά νηπιαγωγεία του κράτους, γιατί το κράτος δεν μπορεί πλέον να τα συντηρήσει. Μάλιστα έχει εκδώσει και εσωτερικούς κανονισμούς που χαρακτηρίζει τις μονογονεικές οικογένειες ως «προβληματικές». Για την Εκκλησία λοιπόν, μπορεί το να έχεις μόνο έναν γονιό να είναι προβληματικό, το να έχεις όμως έναν πατέρα παιδεραστή δεν είναι καθόλου προβληματικό…

Πόσες Έλενες χρειαζόμαστε για να αντισταθούμε;

Η παιδεραστία, η κακοποίηση ανηλίκων και η κακοποίηση γυναικών είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία της Κύπρου. Όλο και πιο συχνά βγαίνουν στην δημοσιότητα όλο και περισσότερες υποθέσεις. Μία στις τρείς γυναίκες στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, έχουν πέσει θύμα κάποιου είδους σεξουαλικής βίας.

Πόσες Ελένες θα χρειαστεί να θυσιαστούν για να φωνάξουμε:

  • για την παραδειγματική τιμωρία, με πολύχρονες ποινές, παιδεραστών και βιαστών
  • για τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας
  • για την απομάκρυνση της εκκλησίας από την παιδεία
  • για την δημιουργία ενός επαρκούς συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για τα θύματα κακοποίησης και βίας που να συμπεριλαμβάνει ψυχολόγους, καταφύγια και οικονομική βοήθεια για να μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή

Επιτέλους, χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό κίνημα οργάνωσης και ενδυνάμωσης των γυναικών ώστε να μπορέσουμε να αντισταθούμε ουσιαστικά στο σεξιστικό και πατριαρχικό τραμπουκισμό της καπιταλιστικής κοινωνίας και να την ανατρέψουμε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα