Σεξ με 11χρονα κορίτσια που όμως δεν είναι βιασμός (!) – στη Γαλλία

Μέσα στο 2017 τα γαλλικά δικαστήρια αθώωσαν 2 ενήλικες άντρες (22 και 28 χρονών αντίστοιχα) από την κατηγορία του βιασμού 2 εντεκάχρονων κοριτσιών. Οι δικαστές και στις 2 περιπτώσεις έκριναν πως η σεξουαλική πράξη ήταν από την πλευρά των 11χρονών συναινετική(!) αφού η αστυνομία δεν παρουσίασε στοιχεία που να αποδεικνύουν την άσκηση βίας και εξαναγκασμού!

Στην πρώτη περίπτωση ένας 22χρονος βίασε μια 11χρονή στο πάρκο. Στο δικαστήριο ο 22χρονος δήλωσε πως η σεξουαλική πράξη ήταν συναινετική και πως το κορίτσι του είχε πει πως ήταν 14 χρονών.

Στην δεύτερη περίπτωση ένας 28χρονος έπεισε ένα 11χρονο κορίτσι να τον ακολουθήσει μέχρι το σπίτι του, όπου, όπως της είπε θα της μάθαινε πώς να φιλάει. Όταν φτάσανε στο σπίτι του, την βίασε. Το κορίτσι συνειδητοποίησε πλήρως τι συνέβη όταν έφυγε από το διαμέρισμα του 28χρονου και πήρε την μητέρα της πανικόβλητη τηλέφωνο.

Το δικαστήριο έκρινε τον 28χρονο αθώο για την κατηγορία του βιασμού, δηλώνοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η 11χρονη εξαναγκάστηκε σε σεξουαλική πράξη!

Κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει (ή θα έπρεπε να καταλαβαίνει) ότι ένα 11χρονο κορίτσι δεν μπορεί να συναινέσει πραγματικά σε σεξουαλική πράξη. Αυτή η λογική όμως δεν αποτυπώνεται στο γαλλικό νόμο. Συγκεκριμένα στην Γαλλία δεν υπάρχει ηλικιακό όριο κάτω από το οποίο η σεξουαλική πράξη με ανήλικο να θεωρείται ποινικό αδίκημα!

Η «πολιτισμένη» γαλλική αστική τάξη καταδικάζει τους γάμους ανήλικων κοριτσιών με ενήλικους στον αραβικό κόσμο και την Αφρική και χρηματοδοτεί ΜΚΟ που έχουν ως στόχο να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών και να σταματήσουν τους γάμους ανηλίκων! Την ίδια στιγμή όμως ο γαλλικός νόμος θεωρεί ότι ένα παιδί μπορεί να έχει ώριμη σεξουαλική συνείδηση και συναινετική σεξουαλική επαφή στην ηλικία των 11!

***

Τα παραπάνω περιστατικά αποκαλύπτουν και κάτι ακόμα πέρα από την υποκρισία της γαλλικής άρχουσας τάξης.

Σύμφωνα με το γαλλικό νόμο ο βιασμός στοιχειοθετείται όταν μπορεί να αποδειχτεί ότι στο θύμα «έχει ασκηθεί βία, εξαναγκασμός, απειλή και αιφνιδιασμός».

«Νόμιζε ότι ήταν πολύ αργά πια, ότι δεν είχε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και ότι ακόμα κι’ αν το έκανε δεν θα άλλαζε κάτι, οπότε ”μπήκε στον αυτόματο”, σταμάτησε να αισθάνεται και να αντιδρά».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στη μητέρα του 2ου θύματος η οποία περιέγραφε πως αντέδρασε η κόρη της από τη στιγμή που μπήκε στο διαμέρισμα του 28χρονου.

Αυτή η περιγραφή ταιριάζει σε πολλές περιπτώσεις βιασμών όχι μόνο ανηλίκων αλλά και ενηλίκων, όπου τα θύματα απλά «παγώνουν» και νιώθουν ανήμπορα να αντιδράσουν.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά στη Γαλλία, ένας ειδικός σε θέματα βιασμού, δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι:

«η συμμετοχή [σε μια σεξουαλική πράξη] δεν σημαίνει αυτόματα συναίνεση» και πως τα θύματα βιασμού κάποιες φορές απλά «κατεβάζουν τους διακόπτες»….

Ωστόσο στη σημερινή κοινωνία (όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο) στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων για να αποδείξει μια γυναίκα ότι βιάστηκε, πρέπει να αποδείξει ότι αντιστάθηκε στη βία ή στις απειλές που της ασκήθηκαν. Η απουσία αντίστασης ερμηνεύεται συνήθως από τις αρχές, τα δικαστήρια και την κοινωνία ως απουσία βίας και απειλής, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στην ερμηνεία ότι η σεξουαλική πράξη ήταν συναινετική.

Η παραπάνω λογική είναι τόσο διαδεδομένη ώστε ακόμα και θύματα βιασμού που για τον οποιοδήποτε λόγο «πάγωσαν» και δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν θεωρούν ότι τελικά έχουν ευθύνη γι’ αυτό που τους συνέβη και ότι δεν δικαιούνται ή δεν τολμούν να προχωρήσουν σε καταγγελία του βιασμού τους.

***

Οι παραπάνω αντιλήψεις δεν είναι άσχετες με τη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία, η οποία παραμένει κατώτερη από του άντρα.

Εκεί έχει τις ρίζες της και η σκέψη της 11χρονής ότι «ήταν πολύ αργά πια, ότι δεν είχε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί»… και ότι έπρεπε να υποταχθεί.

Την ίδια σκέψη βλέπουμε συχνά σε λιγότερο ακραία περιστατικά, όπου η γυναίκα που φλέρταρε, ή πήγε σπίτι κάποιου άντρα ή αρχικά συμφώνησε να κάνει σεξ, θεωρεί ότι δεν έχει πλέον δικαίωμα να αλλάξει γνώμη και ότι είναι υποχρεωμένη να δεχθεί μέχρι τέλους τις «προσδοκίες» που (θεωρεί ότι) δημιούργησε.

Αυτές οι «σκέψεις» γεννιούνται και διαμορφώνονται σε μια κοινωνία που ακόμα και σήμερα μαθαίνει με χίλιους δυο έμμεσους τρόπους στις γυναίκες ότι πρέπει να ικανοποιούν τα θέλω των ανδρών και να υποτάσσονται στη θέλησή τους.

***

Οι αθωώσεις των 2 βιαστών ανάγκασαν την γαλλική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην σύνταξη ενός νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η σεξουαλική πράξη ενός ενηλίκου με ανήλικο από κάποια ηλικία και κάτω θα θεωρείται αυτόματα βιασμός. Το πόσο σοβαρά έχουν πάρει το ζήτημα φαίνεται από το γεγονός ότι η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ δήλωσε ότι το υπουργείο της εξετάζει να θέσει το όριο της σεξουαλικής συναίνεσης (με ενήλικο) στα… 13 χρόνια!

 

Πηγές:

www.thelocal.fr : Anger in France as girl, 11, judged to have ‘consented’ to sex with man 27/9/2017

www.thelocal.fr : Frenchman acquitted of raping 11-year-old schoolgirl 11/11/2017

http://www.sfgate.com : When child sex isn’t rape: French to set age of consent 15/11/2017

http://www.independent.co.uk : France to change law after man cleared of raping 11-year-old in because ‘relationship was consensual’ 13/11/2017

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα