Για τη μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κάλαμο Αττικής

Σχόλιο από το “Ξ”

 

Συνεχίζει να καίει χιλιάδες στρέμματα βλάστησης και να απειλεί οικισμούς η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στον Κάλαμο Αττικής. Η πόλη της Αθήνας έχει καλυφθεί από καπνούς και στάχτες, ενώ ένα σημαντικό τμήμα του ίδιου του Καλάμου έχει καταστραφεί. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά στην Αμαλιάδα, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Ζάκυνθος, όπου μαίνονται εδώ και μέρες δασικές πυρκαγιές.

Οι τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε μέσα δεν είναι κάτι καινούριο. Την ίδια ώρα όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε διαρρήγνυε τα ιμάτιά του μιλώντας για το περιβάλλον και την προστασία του, ως κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο για να βελτιώσει την κατάσταση που επικρατεί.

20729304_1595267190547727_4538486922452589890_n

Πέρα από όλα τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά εγκλήματα στα οποία επιδίδεται όλο το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα τις απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση δεν έχει καν αποδειχτεί ικανή να προστατέψει τα δάση της χώρας από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, εξοπλίζοντας την πυροσβεστική με επαρκές προσωπικό και μέσα. Είτε πρόκειται για πράξεις εγκληματικής αμέλειας, είτε για στοχευμένους εμπρησμούς, η βασική ευθύνη για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση της πυροσβεστικής και βέβαια για τη σχεδόν πλήρη έλλειψη μέτρων πρόληψης, ανήκουν τόσο στη σημερινή, όσο και στις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Η διάθεση για προσφορά από πολύ κόσμο που παρακολουθεί τη μάχη με τις φωτιές είναι απόλυτα κατανοητή και σωστή. Είναι πολύ φυσικό, άνθρωποι που νιώθουν ότι ο φυσικός πλούτος της χώρας κινδυνεύει από τις εγκληματικές τους πολιτικές, να προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε μέσο. Ο αποτελεσματικότερος όμως και ασφαλέστερος τρόπος να γίνει αυτό, είναι ο οργανωμένος, μέσα δηλαδή από κάποια εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας, που θα φροντίσει για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό όσων θέλουν να βοηθήσουν, όχι την ώρα της φωτιάς, αλλά πολύ πριν φτάσουμε σ αυτό το σημείο.

Στο μεταξύ, στις δύσκολες αυτές ώρες, πρέπει να τονίσουμε ότι η όποια προσπάθεια των συμπολιτών μας να συμβάλουν στο έργο της πυρόσβεσης, πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να μη μπουν σε κίνδυνο πέρα των υπολοίπων και ανθρώπινες ζωές.

Πάνω στο θέμα της τεράστιας σημασίας του δασικού μας πλούτου και της καταστροφής του, τόσο από τις φωτιές όσο και από την αδηφάγο ανάπτυξη, θα επανέλθουμε με νέα αρθρογραφία το επόμενο διάστημα.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής