Για τα νέα στοιχεία γύρω από το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Διαβάστε την προκήρυξη για τη δολοφονία του Ζ. Κωστόπουλου που μοιράζει αυτές τις μέρες το «Ξεκίνημα» εδώ

 

Όσο περνάνε οι μέρες, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα, που διαψεύδουν τη θεωρία του «επικίνδυνου ληστή με το μαχαίρι» που προσπάθησαν να προωθήσουν από τις πρώτες ώρες ΜΜΕ και ακροδεξιά. Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν το ρόλο της αστυνομίας στην υπόθεση, αλλά και το ποιόν του κοσμηματοπώλη και του συγκατηγορούμενού του.

Ακόμα βέβαια υπάρχουν αρκετά κομμάτια του παζλ που δεν έχουν αποκαλυφθεί, όμως από τις μέχρι τώρα ασφαλείς πληροφορίες και τα βίντεο μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα, πολύ περισσότερα απ’ ότι τις πρώτες ώρες του περιστατικού.

Το μαχαίρι και η θεωρία της ληστείας

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του κοσμηματοπώλη, ήταν ότι επιτέθηκε στον Ζακ Κωστόπουλο, θεωρώντας ότι έχει απέναντί του έναν επικίνδυνο ληστή. Τον είδε μάλιστα λέει να κρατάει μαχαίρι. Στην πραγματικότητα, τα δακτυλικά του αποτυπώματα δε βρέθηκαν πάνω στο μαχαίρι (ένα κουζινομάχαιρο), το οποίο όπως φαίνεται από τις μαρτυρίες και τα βίντεο, αρχικά βρισκόταν έξω από το κοσμηματοπωλείο, ενώ κάποια στιγμή αργότερα, με κάποιον τρόπο που δεν εξηγείται πουθενά, βρέθηκε μέσα. Σε κάποιο σημείο του βίντεο μάλιστα, το μαχαίρι φαίνεται στα χέρια αστυνομικού έξω από το μαγαζί, χωρίς αυτός να έχει βρεθεί μέσα σε προηγούμενη φάση.

Το στοιχείο αυτό, μαζί με τις 2 μαρτυρίες των αυτόπτων μαρτύρων που αναφέρουν ότι υπήρξε κάποιο περιστατικό στο οποίο εμπλεκόταν ο Ζ. Κωστόπουλος πριν μπει στο κοσμηματοπωλείο διαψεύδουν τη θεωρία της ληστείας.

Η κατάθεση του ενός αυτόπτη μάρτυρα σύμφωνα με το «Έθνος:

Μεταξύ 14:20 και 14:40 είδα έναν άντρα (σ.σ. εννοεί τον Ζακ Κωστόπουλο) να φωνάζει έξω από το κατάστημα στο οποίο εργάζομαι. Τρία άτομα προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν. Ο ένας, μάλιστα, μπήκε στο μαγαζί και αγόρασε ένα νερό με σκοπό να του το προσφέρει και να τον βοηθήσει να ηρεμήσει […] Αρχικά ο άνδρας που φώναζε είχε πάει να μπει στο μαγαζί που δουλεύω. Τελικά δεν το έκανε και μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Δεν ξέρω πώς μπήκε. Μετά τον είδα να κρατάει τον πυροσβεστήρα και να χτυπάει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου.

Και του δεύτερου αυτόπτη μάρτυρα (που είναι ο άνθρωπος που φαίνεται στο βίντεο να προσπαθεί να σταματήσει την επίθεση στον Ζ.Κ.):

[…] είδα βαβούρα και πήγα. Εγώ πήγα γελώντας εκεί πέρα, γιατί βλέπω δύο τρεις και σπάγανε το μαγαζί. Και κοιτάω και κόσμο μαζεμένο και εγώ νόμιζα ότι έχει κάνει κάποια κουταμάρα ο μαγαζάτορας σε κάποιον κι έχουνε πάει μέρα μεσημέρι και του σπάνε το μαγαζί.

Αυτή ήταν η εικόνα που είχα πηγαίνοντας, μετά αντιμετώπισα ό,τι είδα εκεί πέρα μπροστά. Ο ένας απ’ αυτούς που σπάγανε το μαγαζί, ήταν ο μαγαζάτορας, που νόμιζα ότι ήταν περαστικός.

Βλέπω ένα παιδί μέσα… φου να του έκανες θα έπεφτε κάτω, δεν ξέρω τώρα αν είχε πάρει ντραγκς, αν είχε πάρει ψυχοφάρμακα, αλλά ο άνθρωπος παραπατούσε. Μ’ έναν πυροσβεστήρα προσπαθούσε να σπάσει την πόρτα, αλλά δεν είχε τον πυροσβεστήρα με τσαγανό, πέρα δώθε τον πήγαινε, δεν μπορούσε να τον σηκώσει. Δεν είχε δύναμη, με τα πόδια λυγισμένα και μέσα κλεισμένος […] 

Το γεγονός επίσης ότι το περιστατικό έγινε μέρα μεσημέρι ενώ ο Ζ. Κωστόπουλος δεν φαίνεται να φοράει κουκούλα ή κάτι άλλο για να καλύψει τα χαρακτηριστικά του αδυνατίζει ακόμα περισσότερο τη θεωρία περί ληστείας. Με βάση όλα τα παραπάνω ο καθένας καταλαβαίνει ότι η κατάθεση του κοσμηματοπώλη και δράστη της επίθεσης δεν στέκει.

Η αστυνομία «έκανε τη δουλειά της»

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών», φαίνεται ότι πέρα από τον κοσμηματοπώλη και το συνεργό του, ο Ζακ Κωστόπουλος δέχτηκε βίαια χτυπήματα και από την αστυνομία. Αργότερα, ανάμεσα σε άλλα, μάθαμε από συνδικαλιστή αστυνομικό ο οποίος έσπευσε να υπερασπιστεί τους συναδέλφους του στα μέσα ενημέρωσης, ότι η αστυνομία έκανε τη δουλειά της και μάλιστα όπως έπρεπε! Αυτή είναι η πρακτική της αστυνομίας «και σ’ όποιον αρέσει», συνεχίζει ο αστυνομικός!

Σε τι αναφερόταν ακριβώς; Μα στο γεγονός ότι ένας αιμόφυρτος, σχεδόν αναίσθητος άνθρωπος, δέχεται κλωτσιές από τα όργανα της τάξης, την ώρα που του περνάνε χειροπέδες. Ανίκανος να αντιδράσει, σχεδόν λιπόθυμος, κολυμπώντας στο αίμα, κι όμως οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι αποτελεί κίνδυνο!

Το είχαμε ξαναδεί να συμβαίνει, βέβαια. Έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν αστυνομικούς να χτυπάνε με μανία ανθρώπους που δεν αποτελούν κίνδυνο, ούτε καν μπορούν να αντιδράσουν. Πιο χαρακτηριστική αυτής της πρακτικής είναι η περίπτωση της «ζαρτινιέρας», στην οποία φοιτητής ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς μετά από διαδήλωση. Ακόμη και τότε όμως, κατηγορήθηκε η ζαρτινιέρα. Δεν είχε κανείς το θράσος να πει δημόσια ότι «αυτές είναι οι πρακτικές μας και σ’ όποιον αρέσει»!

Αξίζει να τονιστεί η διαφορά «πρακτικής» της αστυνομίας στην περίπτωση του Ζ. Κωστόπουλου σε σχέση με την σύλληψη του δολοφόνου νεοναζί Ρουπακιά, αμέσως μετά το μαχαίρωμα στον Π. Φύσσα. Εκεί οι αστυνομικοί δεν του έβαλαν χειροπέδες. Παρακάτω διαβάστε απόσπασμα της κατάθεσης του επικεφαλής μίας εκ των ομάδων ΔΙΑΣ στη Δίκη της Χ.Α., 5 Σεπτεμβρίου 2016:

Ερώτηση: βάλατε χειροπέδες στο Γ. Ρουπακιά;

Απάντηση: εμείς όχι. Τον είχαμε ακινητοποιήσει. Δεν του βάλαμε χειροπέδες.

Ερώτηση: δεν τον θεωρούσατε επικίνδυνο ως ύποπτο φυγής;

Απάντηση: ήταν πολύ ήρεμος.

Ερώτηση: μα μόνος σας είπατε νωρίτερα ότι ήταν έτοιμος να φύγει.

Φιλήσυχος καταστηματάρχης, ή οργανωμένος ακροδεξιός;

Τόσο ο κοσμηματοπώλης, που προστάτευε όπως είπε την περιουσία του, ακόμη κι αν αυτό θα οδηγούσε στο θάνατο ενός ανθρώπου, όσο και ο συνεργός του, ιδιοκτήτης κοντινού μεσιτικού γραφείου, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ο δεύτερος μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν είναι απλά ένας «φιλήσυχος καταστηματάρχης», που από αλληλεγγύη το γείτονά του έσπευσε να βοηθήσει, αλλά οργανωμένος ακροδεξιός, στέλεχος του εθνικιστικού «Πατριωτικού Μετώπου». Μάλιστα, σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χλευάζει το θύμα και δικαιολογεί τον ξυλοδαρμό του, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να λέει ότι ο «ληστής» αυτοκτόνησε την ώρα που τον συλλάμβανε η αστυνομία!

Μάλιστα, σε παλαιότερη ανάρτηση του επικροτεί τον επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη από ακροδεξιούς λέγοντας: «Πως μοιάζει κάποιος προδότης όταν τον γ#μ#νε πόντιοι». Τόσο «φιλήσυχος πολίτης»…

Είναι λοιπόν φανερό τόσο από τη στάση της αστυνομίας, όσο και από την «ιδεολογία» των δραστών της επίθεσης, αλλά και από το πόσο «πατριωτικά» έχουν πάρει το θέμα ΜΜΕ και ακροδεξιά, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά απλά ένα «έγκλημα».

Και ο αγώνας για να αναδειχτεί η αλήθεια σχετικά με τη δολοφονία του Ζ. Κωστόπουλου πρέπει να συνεχίσει, ως μια ελάχιστη δικαίωση για τον άδικο χαμό του.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα