Η διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησε το ακροδεξιό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), όπου οι μαθητές θα μπορούν να καταγγέλλουν ανώνυμα τους καθηγητές που κάνουν πολιτικά σχόλια μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και διεθνώς!
Ήδη η πρώτη πλατφόρμα με τίτλο «Neutrale Schulen» (“Ουδέτερο Σχολείο”) έχει κάνει την εμφάνισή της στο Αμβούργο και σαν στόχο έχει να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.
Με βάση την προπαγάνδα του AfD, η συγκεκριμένη κίνηση είναι ένα εργαλείο για να ενισχυθεί «η δημοκρατία και ελευθερία του λόγου μέσα στα σχολεία», καθώς και για την συλλογή πληροφοριών σχετικά με καθηγητές που «σπάνε την πολιτική ουδετερότητα στα σχολεία» κάνοντας «πολιτική κατήχηση» στους μαθητές.
Η πλατφόρμα αυτή έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, παραλληλίζοντας αυτή τη τακτική με τις μεθόδους της Γκεστάπο και της Στάζι, των υπηρεσιών της μυστικής αστυνομίας της χιτλερικής Γερμανίας και της σταλινικής Ανατολικής Γερμανίας αντίστοιχα, που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά ως κατασκόπους και καταδότες.
Ξένοι, ανάπηροι, αλλόθρησκοι και… τα αγγλικά
Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, στις αρχές Σεπτέμβρη, το AfD φρόντισε να «καλωσορίσει» τους μαθητές με μια προκλητική αφίσα που έγραφε «Σχολείο χωρίς Ισλάμ». Και αναπόφευκτα το μυαλό όλων πηγαίνει στη σκοτεινή ναζιστική εποχή όταν οι Εβραίοι μαθητές αποβλήθηκαν μαζικά από τα γερμανικά σχολεία.
Άλλωστε από τη πρώτη στιγμή που μπήκε το AfD στη Βουλή, έχει κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του, δηλώνοντας ότι οι πρόσφυγες θα εκπαιδεύονται για να επιστρέφουν στις χώρες τους και όχι για να ενσωματωθούν στην γερμανική κοινωνία.
Η λογική του κοινωνικού αποκλεισμού στα σχολεία δεν περιορίζεται μόνο στους πρόσφυγες, αλλά και στα παιδιά με αναπηρίες. Σύμφωνα με ένα κρυφό πολιτικό πρόγραμμα του AfD, τα παιδιά με αναπηρίες δεν πρέπει να πηγαίνουν στα συμβατικά σχολεία, επειδή η παρουσία τους μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο των άλλων μαθητών.
Μέχρι και οι ξένες γλώσσες που διδάσκονται στα σχολεία, σύμφωνα με το AfD, αποτελούν κίνδυνο για τους Γερμανούς μαθητές! Η κοινοβουλευτική ομάδα του AfD αιτήθηκε να σταματήσουν τα μαθήματα Αγγλικών στα δημοτικά σχολεία από το 2019, επειδή δεν προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα!
Το Συνδικάτο Εκπαιδευτικών και Επιστημόνων αντέδρασε άμεσα σ’ αυτό το αίτημα, προειδοποιώντας ότι το μέτρο αυτό,
«κινδυνεύει να πάει ένα θανατηφόρο βήμα προς τα πίσω, στην εποχή που οι Ναζί κατάργησαν τις πρώτες προσπάθειες διδασκαλίας ξένων γλωσσών στα κανονικά σχολεία, υπερασπίζοντας τη καλλιέργειας της γερμανικής γλώσσας και του πολιτισμού».
Πόσο υποκριτικό είναι να δηλώνεις υπερασπιστής της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, όταν οραματίζεσαι επί της ουσίας την καταπάτηση κάθε ελευθερίας και δημοκρατίας; Και πόσο εξοργιστικό είναι να μιλάει για ελευθερία ένα κόμμα που στα πρόσφατα επεισόδια στο Κέμνιτς, έπαιξε κεντρικό ρόλο για να ξεδιπλωθεί ένα μεγάλο ρατσιστικό πογκρόμ;
Οι φόβοι του AfD
Προφανώς, οι πολιτικές συζητήσεις μέσα στο σχολείο, στις οποίες αναφέρεται το AfD, είναι ένα ευαίσθητο θέμα και ανησυχεί πολλούς γονείς. Όμως, ποιος έχει να χάσει όταν μαθητές, καθηγητές και σχολικό προσωπικό μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και τις αγωνίες τους με έναν ανοιχτό τρόπο, τόσο για τις ανάγκες του σχολείου τους, όσο και για τις ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος; Πόσο εφικτό είναι να υπάρξει ένα αποστειρωμένο σχολείο μακριά από την κοινωνία, και ποιος έχει να κερδίσει από αυτό πέρα από την εξουσία; Την εξουσία που θέλει τους μαθητές και τους καθηγητές απλά εξαρτήματα του σχολικού συστήματος και όχι ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη;
Ταυτόχρονα, το AfD ξέρει ότι οι ενεργοί πολίτες με κριτική σκέψη στέκονται ενάντια στον ρατσισμό και το φασισμό. Γι’ αυτό θέλει να σταματήσει κάθε συζήτηση για τα κοινωνικά ζητήματα.
Ένα σχολείο μέσα στην κοινωνία
Μετά τις πρώτες αντιδράσεις για τη δημιουργία της πλατφόρμας, το AfD ξεκαθάρισε ότι η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους γονείς που αισθάνονται ότι τα παιδιά τους χειραγωγούνται από το σχολείο και τους δασκάλους που έχουν «αριστερές τάσεις». Δεν μας είπε αν έχει την ίδια άποψη για τους δασκάλους που έχουν «ακροδεξιές τάσεις»…
Τελικά βέβαια, όσο και να προσπαθεί το AfD, οι μαθητές είναι κομμάτι της κοινωνίας. Και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και ειδικά της νεολαίας να παίρνει ενεργή θέση ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού. Η μεγαλειώδης αντιρατσιστική διαδήλωση στο Βερολίνο στις 13 Οκτώβρη, με τη συμμετοχή 240.000 ατόμων, δείχνει τον δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθούν τα λαϊκά στρώματα, μαθητές, καθηγητές, εργαζόμενοι για να μην αφήσουν άλλα περιθώρια ανάπτυξης στο AfD και τη ρατσιστική του ρητορική, ούτε στις γειτονιές, ούτε στα σχολεία, ούτε πουθενά.