Γερμανία: Κύμα αγανάκτησης ενάντια στον Σρέντερ

Της Ελένης Μήτσου

Η μεγάλη συγκέντρωση στο Βερολίνο, την 1η του περασμένου Νοέμβρη, όπου πήραν μέρος 100.000 εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, ήταν η πρώτη μάχη ενάντια στην αντεργατική Ατζέντα 2010, της κυβέρνησης του Σρέντερ. Έκτοτε έχουν ήδη κατέβει σε στάσεις, απεργίες και διαδηλώσεις 350.000 εργαζόμενοι και νεολαίοι.

Θατσερική Ατζέντα

Από την αρχή του νέου χρόνου άρχισαν να εφαρμόζονται στην πράξη τα πρώτα μέτρα της νεοφιλελεύθερης Ατζέντας 2010, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του κοινωνικού κράτους στη Γερμανία, που ήταν από τα καλύτερα στον κόσμο. Το μέγεθος και η έκταση της επίθεσης αυτής ενάντια στους εργαζόμενους μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό που επέβαλε η Θάτσερ στην Βρετανία μέσα σε 11 χρόνια.

Για παράδειγμα, κάθε ασφαλισμένος είναι τώρα αναγκασμένος να πληρώνει 10 ευρώ κάθε τρεις μήνες για να μπορεί να δει ένα γιατρό και άλλα 10 αν θέλει οδοντογιατρό, ανεξάρτητα από το εισόδημα του . Επίσης, είναι τώρα υποχρεωμένος να πληρώνει από την τσέπη του όλα τα έξοδα μεταφοράς του στον γιατρό ή στην κλινική.

Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα Tageszeitung, το πρώτο θύμα της Ατζέντας ήταν ένας συνταξιούχος νεφροπαθής, πού πέθανε στις 20-1-04, γιατί δεν είχε να πληρώσει τα έξοδα μεταφοράς στο νοσοκομείο για μετάγγιση αίματος.

Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις των εργοδοτών έχουν πάρει θάρρος και προσπαθούν να επιβάλουν νέα λιτότητα και να διαλύσουν ουσιαστικά το 35ωρο στη πρώην Δυτική Γερμανία, όπου αυτό εφαρμόζεται.

Στην πρόταση της IG Metall για αυξήσεις 4%, οι εργοδότες αντιπροτείνουν δύο αυξήσεις του 1,2% για ένα διάστημα 27 μηνών, ευέλικτο ωράριο και ξεχωριστές συλλογικές διαπραγματεύσεις κατά εταιρεία ή κατά εργοστάσιο. Το συνδικάτο ξεκίνησε ήδη κάποιες στάσεις εργασίας, αλλά η ηγεσία του δεν έχει καμιά διάθεση να κλιμακώσει τον αγώνα μέχρι τη νίκη. Ήδη, για να καθησυχάσει τους εργοδότες, δήλωσε πώς "δεν πρέπει να θεωρηθεί πως οι στάσεις δίνουν τον τόνο για τις διαπραγματεύσεις" και πως "είναι διατεθειμένοι να τα συζητήσουν όλα τα θέματα".

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και η νεολαία αντιμετωπίζουν επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα τους και από τις 16 Ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και τους μεγάλους δήμους. Άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διαδηλώνουν μαζικά σε δεκάδες πόλεις και περιοχές (Βερολίνο, Θουριγκία, Ντίσελντορφ, Μόναχο).

Κοινό συναίσθημα όλων των διαδηλωτών είναι ότι οι ηγέτες τους τούς έχουνε προδώσει.

Συνδιάσκεψη αγωνιστών

Στις 17 και 18 Γενάρη συγκεντρώθηκαν στην Φραγκφούρτη 500 αγωνιστές από συνδικάτα, πανεπιστήμια, σχολεία, εκπρόσωποι αριστερών οργανώσεων και της Αττάκ, για να συζητήσουν τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Η οργάνωση Αλλαγή για τον Σοσιαλισμό (γερμανικό τμήμα της CWI) έκανε την εξής πρόταση: "Παλεύουμε για να αποσυρθεί εντελώς η Ατζέντα 2010, για να σταματήσουν οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές, στην εκπαίδευση, την υγεία και τους μισθούς. Πρέπει τώρα να οργανώσουμε και να συντονίσουμε την αντίσταση μας. Προτείνουμε να προετοιμαστούμε τοπικά και περιφερειακά, για να δώσουμε μαζικά την απάντηση μας στην κυβέρνηση και στους εργοδότες, με διαδηλώσεις, στάσεις και απεργίες σ’ όλη τη χώρα, στις 2 και 3 του Απρίλη, που είναι και μέρες Πανευρωπαϊκής Δράσης".

Τα ηγετικά στελέχη της Αττάκ δήλωσαν αμέσως ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια πρόταση που περιλαμβάνει απεργιακές κινητοποιήσεις και κεντρικές συγκεντρώσεις και αντιπρότειναν πάλι να γίνουν μόνο τοπικές διαμαρτυρίες, όπως είχαν κάνει και πέρσι όταν η οργάνωση Αλλαγή για τον Σοσιαλισμό είχε προτείνει να γίνει η συγκέντρωση στο Βερολίνο στις 1 Νοέμβρη. Ο λόγος που η ηγεσία της Αττάκ προσπαθεί απεγνωσμένα να βάλει φρένο σε τέτοιες μαχητικές πρωτοβουλίες της βάσης είναι η στενές της σχέσεις με την γραφειοκρατική ηγεσία των συνδικάτων, που με τη σειρά της είναι σφιχτά δεμένη με την Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σρέντερ.

Τελικά, μετά από συζήτηση, η πλειοψηφία της Συνδιάσκεψης αποδέχτηκε την πρόταση για συντονισμό των αγώνων με κεντρικές συγκεντρώσεις, στάσεις και απεργίες στις 2 και 3 Απρίλη. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην κυβέρνηση και τους εργοδότες με μαχητικές πρωτοβουλίες της βάσης.

Επί του πιεστηρίου:

Μέσα σε ένα κλίμα μαζικής δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης, ο Σρέντερ παραιτήθηκε από πρόεδρος του SPD.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,277ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα