Φαρμακονήσι, Novartis: Δύο αποφάσεις της Δικαιοσύνης και οι κρυμμένοι σκελετοί στην ντουλάπα…

Στις 7 Ιούλη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καταδίκασε ομόφωνα τις ελληνικές αρχές για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι στις 20 Γενάρη του 2014, που στοίχισε τη ζωή σε 11 πρόσφυγες, ανάμεσα τους 8 παιδιά.  

Στις 30 Ιούνη το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, με ομόφωνο βούλευμα του κατάρριψε τα περί «σκευωρίας» για την υπόθεση της Novartis, και απάλλαξε από τις σχετικές διώξεις τον πρώην υπ. Δικαιοσύνης (Δημ. Παπαγγελόπουλο), την πρώην Εισαγγελέα διαφθοράς (Ελ.Τουλουπάκη) και τους δημοσιογράφους/εκδότες (Γ. Παπαδάκου, Κ. Βαξεβάνη, Α. Τάρκα, Γ. Φιλιππάκη) που ανέδειξαν πτυχές αυτού του τεράστιου σκανδάλου. 

Ανεξάρτητα από την χρονική σύμπτωση, αυτές οι δύο αποφάσεις επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: οι ελληνικές αρχές και το σύστημα που εκπροσωπούν είναι ένοχοι!

Φαρμακονήσι

Η απόφαση-σταθμός του ΕΔΔΑ καταδίκασε αμετάκλητα τις ελληνικές αρχές, που διεξάγοντας μια παράνομη επιχείρηση θαλάσσιας επαναπροώθησης (ή αλλιώς pushback), παραβίασαν το δικαίωμα στη ζωή (άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και την καθολική απαγόρευση κάθε απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 της ίδιας Σύμβασης). 

Τώρα το βούλωσαν επιτέλους –για λίγο, έστω– οι συνήθεις φλυαρούντες κυβερνώντες, Α. Γεωργιάδης, Σ. Βούλτεψη, Ν. Μηταράκης και σία. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία και κανένα ελαφρυντικό για την εγκληματική συμπεριφορά των ελληνικών αρχών: 

«Δεν εξηγείται με τίποτα γιατί οι αρχές χρησιμοποίησαν ταχύπλοο χωρίς εξοπλισμό διάσωσης για να ρυμουλκήσουν το ψαράδικο (σ.σ. των προσφύγων) αν σκόπευαν στην ασφάλεια των ανθρώπων. Το Ελληνικό Λιμενικό δεν ζήτησε βοήθεια και δεν μοίρασε σωσίβια στους επιβαίνοντας, διότι δεν υπήρχε κανένα σωσίβιο στο ταχύπλοο.

»Η Ελλάδα δεν παρείχε εξηγήσεις για τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις του Λιμενικού… Εγείρονται ερωτήματα για τον τρόπο που έγινε και οργανώθηκε η επιχείρηση.

«[Οι αρχές] δεν διεξήγαγαν ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα που θα μπορούσε να ρίξει φως στις περιστάσεις που οδήγησαν στη βύθιση της βάρκας.

»Ανεπάρκειες στη μετάφραση των καταθέσεων [σ.σ.: όσων επέζησαν]. Ο διερμηνέας δεν μιλούσε τη γλώσσα των προσφύγων… Στον φάκελο περιλήφθηκε περιεχόμενο διαφορετικό από τις καταθέσεις των προσφύγων… Ο εισαγγελέας δεν εξέτασε τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις… Η αποτυχία να ληφθούν υπόψη υπονόμευσε τη δυνατότητα των αρχών να ερευνήσουν τις περιστάσεις του ναυαγίου.

»Οι [σ.σ.: επιζώντες] πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, διατάχθηκαν να ξεντυθούν και υποβλήθηκαν σε σωματική έρευνα μπροστά σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους, όπως άλλους επιζώντες και στρατιωτικό προσωπικό… βρίσκονταν σε ακραία ευάλωτη κατάσταση: είχαν επιζήσει από ναυάγιο και πολλοί είχαν χάσει τους συγγενείς τους. Βρίσκονταν αναμφίβολα σε κατάσταση ακραίου στρες… Η ελληνική κυβέρνηση δεν εξηγεί γιατί ήταν αναγκαία μια τέτοια έρευνα για λόγους ασφαλείας».

8,5 χρόνια μετά όμως, ότι έκαναν τότε οι ελληνικές αρχές στο Φαρμακονήσι είναι πια ο κανόνας! Η μόνη εξέλιξη που υπάρχει είναι δυστυχώς προς το χειρότερο. Υπάρχουν πια ειδικές μυστικές ομάδες του Λιμενικού, του Στρατού και της Αστυνομίας που εκπαιδεύτηκαν ειδικά για να κάνουν πιο αναίμακτα, πιο γρήγορα και πιο επαγγελματικά τη βρωμικη αυτή δουλειά. Υπάρχει ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός, τα drones παρακολούθησης, η «περιφρούρηση» των pushbacks από την FRONTEX, κοκ. 

Υπάρχει η κατάπτυστη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και όλες οι άλλες συμφωνίες που ανάθεσαν –επί ανταποδοτικών ωφελημάτων, εννοείται– τον ρόλο των μαντρόσκυλων της Ευρώπης-φρούριο στα συνοριακά κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα. Η μικρή παρένθεση της Ευρώπης «αγκαλιά» με τους Ουκρανούς πρόσφυγες ως εργαλείο ενάντια στον γεωστρατηγικό αντίπαλο ρωσικό ιμπεριαλισμό, αφορά μόνο τους Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει ημερομηνία λήξης.

Γι’ αυτό, το κίνημα, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι ίδιοι οι πρόσφυγες και η αντικαπιταλιστική Αριστερά, ανακουφιζόμαστε λίγο με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά χρειάζεται να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση όλων των νεκρών αλλά κι όλων των ζωντανών προσφύγων, με «όπλο» μας την αλληλεγγύη απέναντι σε κάθε πρόσφυγα/ισσα και μετανάστη/ρια. 

Novartis

Επί χρόνια ζήσαμε τον καβγά ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος είναι διεφθαρμένος και ποιος είναι συκοφάντης, για το ποιος είναι σκευωρός και το ποιος έχει ηθικό πλεονέκτημα… Ακόμα, ζήσαμε την τοποθέτηση στο αρχείο των εννιά από τους δέκα φακέλους που αφορούσαν στην εμπλοκή και την ποινική διερεύνηση ευθυνών κρατικών αξιωματούχων, υπουργών και πρωθυπουργών για το διάστημα 2006-2015 (Α. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος, Ε. Βενιζέλος, Α. Γεωργιάδης, Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Στουρνάρας, Α. Λυκουρέντζος, Μ. Σαλμάς, Γ. Κουτρουμάνης). Μόνο ο φάκελος του Α. Λοβέρδου δεν έχει πάει, ακόμα, στο ίδιο μέρος. 

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου έρχεται να ξεκαθαρίσει το θέμα πατώντας πάνω της τη σφραγίδα «σκάνδαλο», με τεράστια μάλιστα χρονοκαθυστέρηση, αφού οι ίδιοι οι επικεφαλής της πολυεθνικής Novartis είχαν ομολογήσει την ενοχή της ΝΟVARTIS HELLAS για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού και τέλεση εγκλημάτων διαφθοράς, δωροδοκίας και εκβίασης. 

Οι ίδιοι επικεφαλής της πολυεθνικής είχαν καταλήξει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Ιούνη του 2020 και σε καταβολή αποζημίωσης 345 εκατομμυρίων δολαρίων! 

Ίσως όμως το πιο φοβερό από όλα είναι ότι ξημερώνοντας η επόμενη μέρα της απόφασης, όλοι προσπαθούν να προσποιηθούν ότι είναι άσπιλοι τελικά… 

Ενώ ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης θα προσποιηθεί λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους, καθώς στις 17 Ιούνη 2022 –έξι χρόνια!! μετά– κατάθεσε αγωγή κατά της Novartis για χρηματισμό Ελλήνων γιατρών! 

Δεν θα έπρεπε όμως ο καλός κύριος υπουργός που τόσο κόπτεται για τη δημόσια υγεία, να καταθέσει αγωγή και κατά των γιατρών; Των διεφθαρμένων αυτών υποκειμένων που θυσιάζουν την υγεία του πληθυσμού και την επιστημονική γνώση στο όνομα του να φουσκώνουν τις τσέπες τους και τους τραπεζικούς λογαριασμούς υπηρετώντας δουλικά την πολυεθνική; Δεν θα έπρεπε από όλο αυτό το καρκίνωμα των μεγαλογιατρών να αφαιρεθεί το δικαίωμα του να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα του γιατρού και να συρθούν στα δικαστήρια για να πληρώσουν με παραδειγματικές ποινές; Μάλλον ζητάμε υπερβολικά πολλά. 

Διεκδικεί λοιπόν ο υπουργός Πλεύρης αποζημίωση 214 εκατομμυρίων ευρώ! Δεν νομίζουμε ότι η NOVARTIS ΗELLAS θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να καταβάλει το ποσό, αφού έτσι θα μείνουν απείραχτα τα δισεκατομμύρια που έβγαλε χρόνια τώρα και κυρίως θα μείνει απείραχτο το σύστημα της δράσης της!

Όλα αυτά βέβαια θα διαρκέσουν τόσο όσο να έρθει η επόμενη πολυεθνική του φαρμάκου για να γράψει τη δική της ιστορία σκανδάλων στην ελληνική αγορά και να κάνει ότι και οι προηγούμενοι. Για του λόγου του αληθές θα παραθέσουμε μόνο μερικά διεθνή παραδείγματα:

  • Το 2001 υπήρξε πρόβλημα με το φάρμακο χοληστερίνης Lipobay της Γερμανικής Bayer. Χρειάστηκαν 52 νεκροί για να καταβληθεί αποζημίωση 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια επειδή το φάρμακο ναι μεν ρύθμιζε την χοληστερίνη αλλά κατάστρεφε το μυϊκό σύστημα και τους νεφρούς. 
  • Το 2009 η Αμερικανική Pfizer καταδικάστηκε για την προώθηση ψυχοφαρμάκων για μη εγκεκριμένους σκοπούς και κατέβαλε πρόστιμο 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. 
  • Το 2012 η Αμερικανική Abbot Laboratories καταδικάστηκε γιατί πούλαγε ψυχοφάρμακα για τη θεραπεία της άνοιας και πλήρωσε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια πρόστιμο. 
  • Το 2012 η Βρετανική GlaxoSmithKline καταδικάστηκε και πλήρωσε πρόστιμο 3 δισεκατομμύρια δολάρια γιατί προωθούσε αντικαταθλιπτικό ως φάρμακο για αδυνάτισμα και θεραπεία σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, το φάρμακο πρέπει να φύγει μια για πάντα από τα χέρια αυτών των αρπακτικών. Για ουσιαστική και ελεύθερη επιστημονική έρευνα, για φτηνά και ποιοτικά φάρμακα προς όφελος της κοινωνίας και των ασθενών χρειάζεται:

  • Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση του κλάδου της έρευνας/παραγωγής/διακίνησης του φαρμάκου
  • Αναβάθμιση της δημόσιας, ποιοτικής και δωρεάν Υγείας για τον ουσιαστικό εξοβελισμό των ιδιωτικών συμφερόντων από τα κοινά μας αγαθά. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα