Μαρίνα Κονταρά, Βρυξέλλες
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπους, με άλλους 56 να είναι αγνοούμενοι, αναδεικνύοντας έτσι τις τρομακτικές ελλείψεις που έχουν προκαλέσει οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, έχει προφανώς απασχολήσει τόσο τα ΜΜΕ όσο και τους τα λαϊκά στρώματα εκτός Ελλάδας. Για όσους δεν λειτουργούν σαν φερέφωνα του συστήματος, τα συμπεράσματα είναι καθαρά: η ιδιωτικοποίηση των τρένων βρίσκεται στη ρίζα του δομικού προβλήματος ασφάλειας των σιδηροδρόμων.
Καθώς αναπτύσσονται σημαντικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις στην Ελλάδα, το κλίμα αυτό μεταφέρεται και στους Έλληνες του εξωτερικού. Όπως και με το κύμα καταστολής πριν από περίπου δύο χρόνια, έτσι και τώρα, ομάδες Ελλήνων σε ευρωπαϊκές κυρίως πόλεις, μαζεύτηκαν ξανά και οργάνωσαν δράσεις αλληλεγγύης.
Μέχρι στιγμής είχαμε κάποιες πρώτες, αυθόρμητες και λιγότερο καλά συντονισμένες δράσεις που έγιναν την Κυριακή 5/3 στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Ζυρίχη, την Κοπεγχάγη και το Βερολίνο.
Υπάρχει παράλληλα ένα κάλεσμα στο Μόναχο για τις 8 Μάρτη (σε στήριξη της γενικής απεργίας στην Ελλάδα) και στην Ολλανδία για το Σάββατο 11 Μαρτίου και διαφαίνεται ότι το Σαββατοκύριακο αυτό (11-12 Μάρτη) θα οργανωθούν κι άλλες δράσεις σε πόλεις της Βρετανίας, της Σουηδίας και αλλού.
Το δίκτυο ομάδων των Ελλήνων του εξωτερικού είχε ατονήσει σχετικά, μετά τις σημαντικές αντικατασταλτικές δράσεις την άνοιξη του 2021 και τις αντιφασιστικές δράσεις που ακολούθησαν λίγους μήνες αργότερα. Αλλά φαίνεται ότι επανενεργοποιείται τώρα, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αποτελεί κοινή συναντίληψη ότι πρόκειται για ένα έγκλημα που προέκυψε εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επέβαλαν τα Μνημόνια, (αλλά που είχαν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις και πριν από αυτά) και που οδήγησαν στο κομμάτιασμα και την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ το 2017. Σε αυτό το κλίμα κινείται και το πνεύμα των δράσεων που έγιναν ως τώρα.
Οι Έλληνες του εξωτερικού γενικά συντονίζονται με το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα. Όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις εκεί, ανταποκρίνονται και αυτοί, οργανώνουν δράσεις αλληλεγγύης και προσπαθούν να κάνουν γνωστό τι συμβαίνει στην Ελλάδα στις χώρες όπου ζουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτές οι δράσεις βοηθούν στη σύγκλιση κινημάτων στην Ελλάδα με αντίστοιχα του εξωτερικού.
Κάπως έτσι θα πρέπει να ερμηνευθεί και η ανακοίνωση που εξέδωσε το συνδικάτο εργαζομένων στους γαλλικούς σιδηροδρόμους Solidaires, με την οποία εκφράζει την αλληλεγγύη του και κάνει αναφορά σε αντίστοιχο δυστύχημα που είχε συμβεί στη Γαλλία και στις σχετικές αναλογίες.
Εφόσον η κινηματική κατάσταση εξελιχθεί και αναπτυχθεί στην Ελλάδα, είναι πιθανό να δούμε ακόμα περισσότερες δράσεις και από τις ομάδες των Ελλήνων του εξωτερικού. Προς το παρόν πάντως, συντονισμένες δράσεις οργανώνονται για το σαββατοκύριακο 11-12 Μαρτίου.