Ευρωεκλογές Ιρλανδία: η Rita Harrold κατεβαίνει για να ακουστεί η φωνή του σοσιαλιστικού φεμινισμού!

Σε αυτές τις ευρωεκλογές στην Ιρλανδία κατεβαίνει υποψήφια εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος (αδερφή οργάνωση του «Ξ» στην Ιρλανδία) η Rita Harrold, σε μια εκστρατεία που σκοπό έχει να στραφεί ενάντια στα κόμματα του κατεστημένου και να δώσει διέξοδο στα λαϊκά στρώματα του Δουβλίνου. Δημοσιεύουμε παρακάτω κάποιες από τις βασικές θέσεις της εκστρατείας αυτής.


Η ιρλανδική κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει τεράστιες πολιτικές αλλαγές. Από μια μικρή περιφερειακή οικονομία, τις δεκαετίες ’90 και ’00 ανακηρύχθηκε «κέλτικη τίγρης» με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης- βασισμένους όμως στην πολύ χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων και σε μια φούσκα στις τιμές των ακινήτων. Η διεθνής κρίση του 2007 προκάλεσε μεγάλη τραπεζική κρίση στη χώρα, για την οποία πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Το 2010 η χώρα μπήκε σε «πρόγραμμα» λιτότητας της Τρόικα, ενώ υπήρχε διάθεση από τους εργαζομένους για μάχη ενάντια σε αυτές τις πολιτικές.

Όμως, οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες ξεπούλησαν αυτό τον αγώνα. Επικράτησε απογοήτευση, αλλά ο κόσμος δεν το έβαλε κάτω. Αναπτύχθηκαν μια σειρά κινήματα, τα οποία κατάφεραν να επιφέρουν βαριά χτυπήματα στο κατεστημένο.

Το κίνημα ενάντια στους φόρους στο νερό, που με μαζικές κινητοποιήσεις 100.000 στο Δουβλίνο και με εκστρατεία άρνησης πληρωμής που έφτασε το 75%, κατάφερε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε υποχώρηση. Λυσσασμένη από την ήττα της η κυβέρνηση προσπάθησε να οδηγήσει στη φυλακή ανθρώπους του κινήματος στην υπόθεση του Jobstown, αλλά και εκεί υπέστη συντριπτική ήττα. Το κατεστημένο της καθολικής εκκλησίας (που είναι δεμένο με χίλια νήματα με τον κρατικό μηχανισμό και το πολιτικό σύστημα) δέχτηκε ισχυρό πλήγμα με τα δημοψηφίσματα για το δικαίωμα στο γάμο τον ΛΟΑΤ* ανθρώπων και κυρίως με το δημοψήφισμα που κέρδισε το δικαίωμα στην άμβλωση (που μέχρι τότε ήταν παράνομη).

Η Rita Harrold ήταν παρόν και έπαιξε ρόλο σε όλους αυτούς τους αγώνες της ιρλανδικής κοινωνίας.

Ποια είναι η Rita Harrold

Η Rita δουλεύει σε παιδικό σταθμό. Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα «δεν πληρώνω» ενάντια στους φόρους στο νερό, που τελικά ανάγκασε την κυβέρνηση σε υποχώρηση. Αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ROSA (σοσιαλιστική φεμινιστική κίνηση) κι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις που επέβαλαν το δημοψήφισμα και τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων τον Μάη του ’18.

Αν εκλεγεί θα χρησιμοποιήσει τη θέση της για να υπηρετήσει τους αγώνες για τον χωρισμό εκκλησίας-κράτους, για την ισότητα μισθών ανδρών-γυναικών, για τα εργατικά δικαιώματα, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών αλλά και των ΛΟΑΤ ατόμων.

Εκστρατεία με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων

Τα κεντρικά αιτήματα στην εκστρατεία της Rita Harrold και του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι:

Για τους εργαζόμενους: €15 την ώρα βασικός μισθός, καταπολέμηση της μερικής και επισφαλούς απασχόλησης.

Για τα παιδιά: Γονική άδεια 2 ετών μετ’ αποδοχών για την ανατροφή των παιδιών, δημόσιοι και δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά των εργαζομένων.

Για τις γυναίκες: Μαζική εκστρατεία ενάντια στην σεξουαλική παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους, σε συνεργασία με τα συνδικάτα. Άμεσα μέτρα και επενδύσεις στην εκπαίδευση και σε κοινωνικές υπηρεσίες για να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών.

Για το περιβάλλον: Εθνικοποίηση των ενεργειακών κολοσσών και μαζικές δημόσιες επενδύσεις για να πάψει η ενεργειακή εξάρτηση από άνθρακα και ορυκτά, για την πλήρη μετάβαση σε παραγωγή πράσινης ενέργειας. Ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κατάργηση των εισιτηρίων. Δημοκρατικός δημόσιος έλεγχος και επανασχεδιασμός της παραγωγής και διανομής της τροφής, στην βάση της αρχής της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Για την στεγαστική κρίση: Όχι στις εξώσεις και τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Δημόσιος έλεγχος των τιμών των ενοικίων. Εθνικοποίηση των τραπεζών και του κατασκευαστικού κλάδου, εργατικός δημοκρατικός έλεγχος και διαχείριση. Έτσι θα μπορέσουν να χτιστούν 100.000 νέες εργατικές κατοικίες σε δημόσια γη για να νοικιαστούν ή να πωληθούν με βάση τις πραγματικές εισοδηματικές δυνατότητες των εργαζομένων.

Όχι στην Ευρώπη των καπιταλιστών

Η εκστρατεία της Rita Harrold εξηγεί πως η καπιταλιστική ΕΕ αδιαφορεί πλήρως για τις ανάγκες των Ιρλανδών εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Μόνη τους έννοια είναι η διατήρηση της λιτότητας και η διάσωση των τραπεζιτών. Το οικοδόμημά τους δεν είναι καν δημοκρατικό ή ισότιμο, όπως φάνηκε στην περίπτωση της στήριξης στην Ισπανική κυβέρνηση για να παραβιάσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των Καταλανών ή σε όλα τα αντι-προσφυγικά και αντι-μεταναστευτικά μέτρα που υιοθετεί η «Ευρώπη φρούριο».

Όσο για το Brexit, το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξηγεί στην εκστρατεία του πως οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν ούτε από την ατζέντα των Βρετανών Τόρυδων ούτε από την ατζέντα του διευθυντηρίου της ΕΕ. Αν κάτι τους είναι απαραίτητο είναι το κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους σε Σκωτία, Αγγλία και Ουαλία. Για να υπερασπίσουν τις δουλειές τους, τους μισθούς τους, τα δικαιώματα των μεταναστών. Για να αντισταθούν στα «σκληρά» σύνορα και τους νέους ελέγχους. Για να χτίσουν δεσμούς αλληλεγγύης που θα προάγουν την υπόθεση μιας σοσιαλιστικής Ιρλανδίας ως κομμάτι μιας εθελοντικής σοσιαλιστικής ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Ν’ αλλάξει το σύστημα

Όπως και παλιότερα οι ευρωβουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος Joe Higgins και Paul Murphy, η Rita Harrold αν εκλεγεί θα χρησιμοποιήσει τη θέση της για να ακουστούν δυνατότερα οι εργαζόμενοι του Δουβλίνου και να προβληθούν οι σοσιαλιστικές ιδέες. Χωρίς αυτές τις επαναστατικές ιδέες απλά θα διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση όπου το 10% του Ιρλανδικού πληθυσμού (οι πλούσιοι), ελέγχουν το 53% του πλούτου και το 82% της γης. Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα προτείνει:

  • Τον διπλασιασμό των φόρων στις πολυεθνικές.
  • Τον δημοκρατικό εργατικό έλεγχο και την κοινωνική ιδιοκτησία όλων των βασικών τομέων της οικονομίας.

Εκπροσώπηση των εργαζομένων σημαίνει να μοιράζεσαι την ζωή τους

Η Rita Harrold αν εκλεγεί θα συνεχίσει την παράδοση που έχουν χτίσει οι εκλεγμένοι σύντροφοι στην Ιρλανδία, να ζουν με τον βασικό Ιρλανδικό εργατικό μισθό και να προσφέρουν τα υπόλοιπα χρήματα του μισθού τους στον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή.Δείτε το βίντεο με τις βασικές θέσεις και προτάσεις της εκστρατείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Παρακολουθήστε την εκστρατεία της Rita Harrold για τις ευρωεκλογές μέσω της σελίδας στο facebook Rita Harrold – Socialist Feminist for Europe
*Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι/ες, Τρανς

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα