Πάνω από 35.000 νοσοκόμες και μαίες στην Ιρλανδία απεργούν για αυξήσεις μισθών!

Δεκάδες χιλιάδες μαίες και νοσοκόμες στην Ιρλανδία κατέβηκαν σε απεργία την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου με αιτήματα την αύξηση των μισθών τους και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ήταν η πρώτη 24ωρη απεργία σε μια σειρά προγραμματισμένων απεργιών και κινητοποιήσεων για τις επόμενες δύο βδομάδες. Η πορεία που έγινε ήταν πολύ μαχητική, παρά τη βροχή και το κρύο!

Η κυβέρνηση έχει ήδη απορρίψει τα αιτήματά τους χρησιμοποιώντας σα δικαιολογία το Brexit, την πιθανή μη-συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο για την ιρλανδική οικονομία.

Άθλιες συνθήκες εργασίας

Οι νοσηλεύτριες και οι μαίες, όπως οι περισσότεροι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα στην Ιρλανδία, είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από ό,τι πριν την οικονομική κρίση του 2008. Σύμφωνα με το σωματείο τους δουλεύουν περισσότερες ώρες και παίρνουν λιγότερα χρήματα από ότι πριν από μια δεκαετία. Την ίδια στιγμή οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να μην έχουν πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή κατοικία.

Υπάρχει όμως και ριζική χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας συγκεκριμένα στον τομέα της υγείας. Υπερωρίες, όχι τακτικά διαλείμματα, ελλείψεις σε προσωπικό, ανάγκη για παροχή εξειδικευμένων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μέσα σε ένα χαοτικό σύστημα δημόσιας περίθαλψης, στρες, κοκ. Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή πολλών νοσοκόμων να φύγουν για άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή ο Καναδάς, προκειμένου να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στις 22 Ιανουαρίου, οκτώ μέρες πριν από την πρώτη απεργία των μαιών και των νοσοκόμων, εκατοντάδες οδηγοί ασθενοφόρων και παραϊατρικό προσωπικό προχώρησαν σε απεργία, καταγγέλλοντας και αυτοί τις συνθήκες εργασίας τους και τις χαμηλές αμοιβές τους, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος στο χώρο της υγείας αλλά και το κλίμα μέσα στους εργαζόμενους.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των μαιών και νοσηλευτριών!

Μετά από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας και κρίσης, οι καπιταλιστές σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει με κάθε δυνατό τρόπο ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να «σώζουν» τις τράπεζες, κόβοντας λεφτά από μισθούς, επιδόματα, υγεία και παιδεία. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Μια νίκη στον αγώνα των νοσηλευτριών και μαιών θα είναι μια νίκη για το σύνολο των εργαζομένων στην Ιρλανδία αλλά και ένα παράδειγμα για τους εργαζόμενους διεθνώς. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Ιρλανδία) στηρίζει και συμμετέχει σε αυτές τις κινητοποιήσεις απαιτώντας μεταξύ άλλων την άμεση απόσυρση όλων των μέτρων λιτότητας, αύξηση των μισθών για όλους, δωρεάν δημόσια υγεία και περίθαλψη, πέρασμα των ιδιωτικών νοσοκομείων και φαρμακευτικών εταιρειών στα χέρια της κοινωνίας. Αυτά τα μέτρα βέβαια δε θα τα πάρουν ποτέ οι καπιταλιστές προς όφελος της κοινωνίας. Μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας διεθνώς η πλειοψηφία της κοινωνίας θα μπορέσει να ζήσει σύμφωνα με τις ανάγκες της.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα