Array

Ετοιμάζουν το ξεπούλημα και του ΟΣΕ

Στα πλαίσια της γενικευμένης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από τη λεγόμενη «ήπια προσαρμογή», νέα ξεπουλήματα δημόσιας ιδιοκτησίας μπαίνουν στο πλάνο της κυβέρνησης για το άμεσο μέλλον.

Σπάσιμο και ξεπούλημα

Με βάση κοινοτική οδηγία και προεδρικό διάταγμα που προωθείται, θα «σπάσει» ο ενιαίος ΟΣΕ και θα δημιουργηθούν 8 θυγατρικές του. Αυτές θα αναλάβουν διάφορους τομείς της δραστηριότητας του οργανισμού, όπως το intercity, τις λεωφορειακές γραμμές, τον προαστιακό και την τεχνική υποδομή. Αυτό είναι βέβαια το πρώτο βήμα, καθώς έπεται το ξεπούλημα πλέον κομμάτι κομμάτι.

Είναι πρωτοφανής η κίνηση της κυβέρνησης να αποφασίζει κάτι τόσο σημαντικό, που αφορά τις τύχες και τα ασφαλιστικά δικαιώματα 8.500 εργαζομένων χωρίς συζήτηση αλλά με προεδρικό διάταγμα, προσπαθώντας να κάνει όσο γίνεται λιγότερο θόρυβο για το θέμα.

Αναγγέλονται απολύσεις

Το πιο προκλητικό μέτρο που προβλέπεται είναι η συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων από 8.500 που είναι σήμερα σε 7.250 έως το 2007. Πέρα από αυτό, ανοίγουν ζητήματα σημαντικότατα για τους εργαζόμενους. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων δουλεύουν στις θυγατρικές καθώς και η συμμετοχή τους ή όχι στις συλλογικές συμβάσεις είναι τα πιο σοβαρά από αυτά.

Η ΠΟΣ (πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών) έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τις στο προωθούμενο προεδρικό διάταγμα και έχει προαναγγείλει προειδοποιητική απεργία στις 10 Φλεβάρη.

Η πολιτική της όμως κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, απέναντι στην επίθεση που δέχεται ο κλάδος.

Προτείνει έτσι και αυτή το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων από τον κορμό του ΟΣΕ και απλά αντιτίθεται στις περικοπές προσωπικού! Δεν καταλαβαίνει πως ακριβώς αυτός ο διαχωρισμός ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση και στις απολύσεις;

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ πρέπει να αντισταθούν με ένα δυναμικό πρόγραμμα πάλης κι όχι με μια απλή 24ωρη, «για την τιμή των όπλων» αν θέλουν να ανατρέψουν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

Στις συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπορεί να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη, γιατί έχουν αποδείξει από πάμπολλα παραδείγματα στις υπόλοιπες υπηρεσίες του δημοσίου, πως στην ουσία έχουν αποδεχτεί τις ιδιωτικοποιήσεις, σαν «αναγκαίο κακό».

Τι πάλη χρειάζεται

Γι’ αυτό και χρειάζεται ο θεσμός της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων να γίνει ουσιαστικός και καθοριστικός για το πάρσιμο των αποφάσεων.

Η εκλογή απεργιακών επιτροπών από τις γενικές συνελεύσεις είναι απαραίτητη, ώστε να μεταφέρεται σωστά η διάθεση και οι απόψεις των εργαζομένων, και τα μέλη βέβαια πρέπει να είναι ανακλητά.

Στην προοπτική αυτής της πάλης χρειάζεται άμεσα να επιδιωχθεί συνεννόηση με τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και στις τράπεζες, οι οποίοι επίσης δέχονται επίθεση, για συντονισμό του αγώνα.

Τέλος χρειάζεται απεύθυνση στο κοινό το οποίο χρησιμοποιεί τα τρένα του ΟΣΕ, ζητώντας κατανόηση και συμπαράσταση στον αγώνα. Γιατί ιδιωτικοποιημένοι σιδηρόδρομοι σημαίνει και πιο ακριβά τρένα και λιγότερο ασφαλή, με πολλά δυστυχήματα και νεκρούς όπως έχει αποδείξει η εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις στη Βρετανία και αλλού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα