Εθνική Τράπεζα: «Διαίρει και βασίλευε», νεποτισμός και οικογενειοκρατία

Εδώ και χρόνια η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εφαρμόζει την τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αρχίζουν να εδραιώνονται. Δανειζόμενο προσωπικό, Μαθητεία, Iwork, συμβάσεις-κέλυφη μέσω θυγατρικών, κ.α.
 
Από αυτήν την κατάσταση οι Τραπεζίτες βγαίνουν πολλαπλώς κερδισμένοι αφού η ύπαρξη εργαζόμενων πολλών ταχυτήτων, «επιτρέπει» την εκτέλεση τραπεζικών εργασιών με υπαλλήλους χαμηλότερων αμοιβών και λιγότερων δικαιωμάτων, και κυρίως αποδυναμώνει την ενιαία συνδικαλιστική έκφραση και τις συλλογικές διεκδικήσεις.
 
Την 1/4/2015 η ΕΤΕ προχώρησε στην απορρόφηση της θυγατρικής της εταιρίας, Εθνοdata. Παρόλα αυτά συνεχίζει να κρατά μετέωρους τους εργαζόμενους/ες της Εθνοdata καθυστερώντας να τους εντάξει στο προσωπικό και αρνούμενη να τους αναγνωρίσει τα ίδια δικαιώματα με το υπόλοιπο προσωπικό.
 
Για τα ζητήματα αυτά, αλλά και για το πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις της εργοδοσίας και της Κυβέρνησης μιλήσαμε με τον Νικόλα Καψάλη, Αναπληρωτή Γραμματέα του «Συλλόγου εργαζομένων ΕΤΕ προερχομένων από την Εθνοdata
  • Γεια σου Νίκο. Πες μας καταρχήν δυο λόγια για το εργασιακό πλαίσιο των εργαζομένων που προέρχονται από την Εθνοdata. Συμβάσεις, κανονισμός εργασίας, συνδικαλιστικές ελευθερίες, κτλ. και λίγα πράγματα για το το ιστορικό της απορρόφησης;

Καταρχήν θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η εταιρεία Εθνοdata, ήταν 100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας η οποία παρείχε υπηρεσίες συστημάτων και λύσεων πληροφορικής στον όμιλο της ΕΤΕ.

Η εταιρεία προσλάμβανε προσωπικό με ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου, προκειμένου να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Διευθύνσεων της Τράπεζας. Επιπλέον, κατά πλήρη καταστρατήγηση του καταστατικού της, πολλοί υπάλληλοι είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις γραμματειακής υποστήριξης της Διοίκησης της ΕΤΕ, κλητήρες, ακόμη και υπάλληλοι καταστημάτων της τράπεζας, δρομολογώντας επί δεκαετίες την ένταξή τους από την πίσω πόρτα.

Ουσιαστικά δηλαδή ενώ οι εργαζόμενοι της τέως Εθνοdata, είναι ενταγμένοι οργανικά και ουσιαστικά στις Διευθύνσεις της τράπεζας, παρόλα αυτά ουδέποτε απολάμβαναν τα ίδια δικαιώματα και ευεργετικές διατάξεις με τους συγκρίσιμους σε προϋπηρεσία και προσόντα συναδέλφους τους στη τράπεζα. Να τονίσω ότι όπως και άλλες εταιρείες του ομίλου που συγχωνεύτηκαν μέσω απορρόφησης από την ΕΤΕ, έτσι και η Εθνοdata ενοικίαζε το προσωπικό της στη τράπεζα μέσω εικονικών συμβάσεων-κελύφη, με στόχο να αποκρύψει τον άμεσο εργοδότη που ήταν η Εθνική Τράπεζα.

Από την 1/4/2015 που απορροφήθηκε η Εθνοdata από τη μητρική εταιρεία ΕΤΕ, σε τίποτα δεν διαφοροποιήθηκε η εργασιακή μας πραγματικότητα: συνεχίζουμε να εκτελούμε ακριβώς τις ίδιες εργασίες στις οικείες Διευθύνσεις της Τράπεζας. Οι περισσότεροι είμαστε εξειδικευμένο προσωπικό της Τράπεζας, με εξαιρετική κατάρτιση και διακεκριμένα προσόντα, κάτι που σύμφωνα με τους οικείους Κανονισμούς των Διευθύνσεων Πληροφορικής και Επιχειρηματικής Ανάλυσης αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη σε ένα τομέα τόσο υψηλών απαιτήσεων και κομβικής σημασίας για την Τράπεζα.

  • Ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η έμφαση του σωματείου την επόμενη περίοδο; Ποια ζητήματα πρέπει να διεκδικηθούν άμεσα και με ποια μέσα;

Αυτό που προέχει για το Σωματείο μας και το οποίο αποτελεί απόφαση Γενικής Συνέλευσης των μελών κατά την απορρόφηση της Εθνοdata, είναι να αναγνωριστεί η συνολική και απευθείας προϋπηρεσία όλων των υπαλλήλων στην ΕΤΕ, η οποία ήταν εξαρχής από την  πρόσληψή μας ο πραγματικός εργοδότης, υλοποιώντας το σχέδιο της πλήρους, άμεσης και δίκαιης ένταξης μας στις κλαδικές και συλλογικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ και ΕΤΕ αντίστοιχα, καθώς και στους ειδικούς κανονισμούς των Διευθύνσεων της τράπεζας.

Για την υλοποίηση της ένταξης του προσωπικού με ταυτόχρονη τήρηση ουσιαστικής αξιοκρατίας, θα πρέπει να προσμετρηθούν στο σύνολο τους τα χρόνια στα οποία εργαζόμαστε στις Διευθύνσεις της Τράπεζας μέσω Εθνοdata. Δευτερευόντως, ανήκει στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, η αναγνώριση των επιπλέον ετών προϋπηρεσίας εκτός θυγατρικών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, στο αντικείμενο της Πληροφορικής ή στο αντίστοιχο αντικείμενο της Διεύθυνσης στην οποία εργαζόμασταν, και ιδιαίτερα για το προσωπικό που προσλήφθηκε στην Εθνοdata μετά το 35ο έτος της ηλικίας του.

  • Όσον αφορά στο ζήτημα της ένταξής σας στο τακτικό προσωπικό, τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα και πώς  σκοπεύετε να συνεχίσετε;

Στην πρώην Εθνοdata υπάρχει Σωματείο Εργαζομένων από το 2009. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από το Σωματείο ώστε να αποκαλυφθεί η παράνομη πρακτική της διάσπασης της έννοιας του εργοδότη μας μέσω της επ’ αόριστο παραχώρησης των εργαζομένων της Εθνοdata στις διευθύνσεις της ΕΤΕ.

Ταυτόχρονα, ορισμένοι εργαζόμενοι από την Εθνοdata, αλλά και την Eθνοplan που πριν 3 χρόνια απορροφήθηκε από την Εθνοdata, έχουμε καταγγείλει την παραπάνω παράνομη πρακτική της ΕΤΕ μέσω νομικών ενεργειών, ζητώντας να αναγνωριστεί η ΕΤΕ ως ο αληθινός εργοδότης μας και να πάψει η απόκρυψη της πραγματικής σύμβασης εργαζόμενου-εργοδότη, που αποσκοπεί στο να αμειβόμαστε με μισθό κατά πολύ υπολειπόμενο από τον συγκρίσιμο συνάδελφο των Διεύθυνσεων της ΕΤΕ (με την ίδια δηλαδή προϋπηρεσία και προσόντα).

Όμως, ακόμα και σήμερα, κατά παράβαση όποιας έννοιας δικαίου και ισότητας, είμαστε αποκλεισμένοι από την ισχύουσα κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση της ΟΤΟΕ και ΕΤΕ. Ένα ακόμη βήμα που έκανε το Σωματείο ήταν η γνωμοδότηση που ζήτησε και πήρε από το Υπουργείο Εργασίας το καλοκαίρι, στην οποία καταγγέλλεται η Τράπεζα για τη μη ένταξή μας στη κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ και στη συλλογική σύμβαση της ΕΤΕ από τη στιγμή που τυπικά απορροφήθηκε η εταιρεία Εθνοdata, κάτι που η διοίκηση όφειλε να πράξει άμεσα.

Στην άλλη όχθη, οι προηγούμενες Διοικήσεις της Τράπεζας, οι οποίες και φέρουν την ευθύνη για την οικογενειοκρατία και το νεποτισμό που καθόριζαν σε μεγάλο βαθμό το τρόπο στελέχωσης της Εθνodata, μαζί με εκφυλιστικά γραφειοκρατικά φαινόμενα που ταλανίζουν σχεδόν εκ γενετής τον συνδικαλισμό, έχουν μέχρι και σήμερα εμποδίσει την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης του Σωματείου μας με την Διοίκηση της ΕΤΕ, με αποτέλεσμα να μην έχουμε για το απορροφηθέν προσωπικό συνολική συλλογική εκπροσώπηση.

Το τεχνητό αυτό κενό στην δυναμική εκπροσώπησης και προστασίας, βρίσκει ως πρόφαση μερίδα της διοικητικής ιεραρχίας, ώστε να καλύψει εργαζόμενους που οι ατομικές συμβάσεις τους βρίσκονται πάνω από τις συλλογικές. Δυσχεραίνεται και περιπλέκεται έτσι η διαδικασία, προκειμένου να καθυστερείται η διαδικασία της ένταξης μας. Όλα τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί σε Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου και στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να πάψουμε να αποτελούμε, φτωχό κι απροστάτευτο συγγενή μέσα στην ΕΤΕ.

  • Ποια η στάση της ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ και της ΟΤΟΕ; Πιστεύεις ότι υπάρχουν περιθώρια κοινών αγώνων με το τακτικό προσωπικό της Εθνικής αν αυτό επιδιωχθεί από αυτούς που καταλαβαίνουν τη σημασία του κοινού αγώνα στα δυο σωματεία;

Το φαινόμενο να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων μέσα στο οργανόγραμμα της ΕΤΕ, το οποίο θέτει εδώ και χρόνια σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζομένους της πρώην Εθνοdata, είναι κάτι που προσβάλλει άμεσα την ιστορία της τράπεζας και πρέπει να προβληματίσει έντονα την συνδικαλιστική ηγεσία του πιο μεγάλου σύλλογου της ΕΤΕ.

Ο ΣΥΕΤΕ οφείλει και πρέπει να σταθεί κατηγορηματικά αντίθετος σε φαινόμενα καταστρατήγησης του κανονισμού εργασίας και της συλλογικής επιχειρησιακής σύμβασης που έχει συνυπογράψει με τη Τράπεζα, προκειμένου να διαφυλάξει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και να απαιτήσει το σεβασμό και τη τήρηση του κανονισμού, όπως αυτός ορίζει για απορροφήσεις θυγατρικών εταιρειών της Τράπεζας. Ο ΣΥΕΤΕ, οφείλει να τερματίσει τη φαυλότητα και να αντιδράσει στην λογική των παχυλών μισθών λίγων και εκλεκτών χωρίς τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Είναι λοιπόν προφανές πως θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο η αγωνιστική εκπροσώπηση των δικαιωμάτων μας εκ μέρους του ΣΥΕΤΕ όσο και η αναγνώριση των δικαιωμάτων μας εκ μέρους της Ομοσπονδίας. Δε πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι απαιτείται να δοθούν κοινοί αγώνες για τη διαφύλαξη όλων των θέσεων εργασίας στη Τράπεζα, ενάντια στα προαπαιτούμενα μέτρα των δανειστών που μιλάνε για μαζικές απολύσεις, αλλά και ενάντια στα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών που αναφέρονται σε οριζόντια μείωση του εργατικού κόστους.

  • Την επόμενη περίοδο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζει ολομέτωπη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους/ες (Ασφαλιστικό, ξεπούλημα τραπεζών και δημοσίου πλούτου, πλειστηριασμοί, κτλ). Πώς πιστεύεις ότι πρέπει να «απαντήσουν» το εργατικό κίνημα, οι αριστερές παρατάξεις και οι συνδικαλιστές/στριες της «βάσης»;

Το κίνημα μπορεί να αποκρούσει τα αντιλαϊκά μέτρα και να πετύχει νίκες, αν περισσότεροι εργαζόμενοι κι εργαζόμενες συμμετέχουν ενεργά στις επιτροπές βάσης και στις Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων τους, διεκδικώντας και προασπίζοντας δυναμικά αυτά που εξακολουθεί να προβλέπει η ισχύουσα εργατική νομοθεσία και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Το τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη παραδοξότητας που έχει επιφέρει η αυξανόμενη εργασιακή ανασφάλεια και οι επιπτώσεις των μνημονίων στο εισόδημα των εργαζομένων. Οι αντιδράσεις πλέον έχουν πάψει να αφορούν και να αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα αριστερών παρατάξεων, αφού οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και φορολογικά μέτρα όπως ο ΕΝΦΙΑ, θίγουν και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας.

Ιδιαίτερα τώρα που τα ίδια και χειρότερα υφεσιακά και αντεργατικά μέτρα εφαρμόζονται από μία κυβέρνηση που καπηλεύτηκε αριστερές ιδέες και οράματα, θα πρέπει να υλοποιηθεί η ευρύτερη δυνατή προσχώρηση στο κίνημα και στα κόμματα της Αριστεράς. Θα πρέπει εμείς πρώτοι να εκριζώσουμε με λόγια και πράξεις, τις τελευταίες αυταπάτες για έξοδο από την ανέχεια και την ανεργία, χωρίς τη συμμετοχή, τις πρωτοβουλίες και τη σθεναρή αντίσταση όλων μας. Αλλιώς είναι βέβαιο πως οι ανεξίτηλες και βίαιες συνέπειες των καπιταλιστικών κρίσεων θα συνεχίσουν να αναπαράγουν τον ίδιο υφεσιακό κύκλο.

Όσον αφορά τις τράπεζες, εδώ και καιρό ούτε επιχειρηματικά μα ούτε και δάνεια στεγαστικής πίστης εκταμιεύονται. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη περαιτέρω συρρίκνωση του τραπεζικού αντικειμένου που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και τις ορέξεις των εργοδοτών για μειώσεις του κόστους εργασίας του προσωπικού των τραπεζών, προμηνύοντας μαζικές απολύσεις.

Η απάντηση που πρέπει να δοθεί από το ΣΥΕΤΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα στα παραπάνω, και εδώ υπάρχει προσωπική αναφορά στο καθένα και τη καθεμία από εμάς, είναι να υπερασπίσουμε τους πιο αδύναμους με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, καταγγέλλοντας συγχρόνως την ευνοϊκή μεταχείριση ειδικών συνεργατών της Τράπεζας με αμφίβολη έως ανύπαρκτη προσφορά στα οργανικά αποτελέσματα της τράπεζας, οι οποίοι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να αμείβονται πλουσιοπάροχα εις βάρος του υπόλοιπου προσωπικού, διαιωνίζοντας τη διαφθορά και την αναξιοκρατία μέσα στους κόλπους της τράπεζας.

Θεωρώ λοιπόν αναγκαίο ταξικά και συλλογικά, να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου των τραπεζουπαλλήλων, ώστε να αντικρούσουμε την αντεργατική επίθεση που ήδη προετοιμάζεται από τη κυβέρνηση και από τις διοικήσεις των τραπεζών όπως αυτές θα προκύψουν μετά και τον πλήρη αφελληνισμό που προκύπτει μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα