Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας: Υποχωρητική η ΓΣΕΕ

Της Νατάσας Τρουπή

Οι διαπραγματεύσεις της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με τον Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας συνεχίζονται. Μετά από την γενική απεργία στις 31 του Μάρτη που κάλεσε η ΓΣΕΕ πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμα συναντήσεις, η τρίτη και η τέταρτη κατά σειρά. Στην τρίτη συνάντηση ο ΣΕΒ πρότεινε την χορήγηση ενιαίας ποσοτικής αύξησης σε όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, τις τριετίες και τα επιδόματα.

Τι προτείνουν οι εργοδότες

Έτσι, αντί της παραδοσιακής ποσοστιαίας αύξησης ο ΣΕΒ προτείνει η αύξηση για κάθε εργαζόμενο να είναι 26 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, ένας πρωτοδιοριζόμενος που παίρνει 519 ευρώ τώρα θα παίρνει 545 ευρώ, 1,16 ευρώ παραπάνω την ημέρα και αύξηση 4,99%, ενώ ένας εργαζόμενος που παίρνει 1000 ευρώ τώρα θα παίρνει 1026 ευρώ δηλαδή αύξηση 2,6%, ποσοστό μικρότερο από τον πληθωρισμό.

Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΕΒ θέλει, πετσοκόβοντας τους μισθούς των παλιότερων εργαζομένων να δώσει λίγα ψίχουλα στους κατώτερους μισθούς και στους πρωτοδιοριζόμενους. Ο στόχος του είναι σαφής: με τις κλιμακωτές αυξήσεις που προτείνει θέλει να διασπάσει τους εργαζόμενους, ενώ είναι σαφές ότι θέλουν να υπονομεύσουν την καθολικότητα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα συνάντηση, την τέταρτη κατά σειρά χωρίς να καλέσουν τους εργαζόμενους σε κάποια μορφή πάλης μετά από την απαράδεκτη και επικίνδυνη πρόταση των εργοδοτών.

Έτσι στις 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση. Σ’αυτήν οι εργοδότες απέσυραν την πρόταση για αύξηση 26 ευρώ και πρότειναν αυξήσεις έτσι ώστε να καλυφθεί ο προβλεπόμενος πληθωρισμός συν ένα μέρισμα από την αύξηση της παραγωγικότητας καθώς και ένα διορθωτικό ποσό μόνο για τα κατώτατα ημερομίσθια. Ουσιαστικά προτείνουν, αθροιστικά, αυξήσεις 5% για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν επιδόματα και 7% για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονα βάζουν στο τραπέζι, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την μείωση του κόστους των υπερωριών, ενώ πρότειναν το 39ωρο να συζητηθεί μετά από τους ολυμπιακούς σε επίπεδο προέδρων των διαφόρων κλάδων.

Mια ακόμα όμως, άκρως επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν αυτή των εργοδοτών για τη διάσπαση της Συλλογικής Σύμβασης σε μικρότερες συλλογικές συμβάσεις. Ο τελικός στόχος βέβαια είναι η πλήρης κατάργηση του θεσμού της ενιαίας σύμβασης, κάτι που εκφράστηκε και από την Ε.Ε. και τον Γκαργκάνα τον περασμένο μήνα, όπως γράφτηκε και στο προηγούμενο φύλλο του Ξ. Σε αυτή την προκλητική πρόταση η ΓΣΕΕ δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Τι ζητά η ΓΣΕΕ

Ο Πολυζωγόπουλος έθεσε ως όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να υποχωρήσει, την ενίσχυση των πρώτων κατώτατων κλιμακίων κατά 8% και για τους υπόλοιπους μισθωτούς ένα ποσοστό 6% που πάνω σ’αυτό θα στηριχτούν οι υπόλοιπες κλαδικές συμβάσεις που θα ακολουθήσουν. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη υποχώρηση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ αφού η προηγούμενη πρόταση διεκδικούσε αυξήσεις της τάξης του 8% για όλους τους εργαζομένους. Επίσης, ο πρόεδρος της μίλησε για βελτιωμένη πρόταση από την μεριά των εργοδοτών και προγραμματίστηκε νέα συνάντηση για τις 13 Μαίου. Μέχρι τότε βέβαια ούτε λόγος για αγωνιστικές διεκδικήσεις…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα